e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Από παρανομία σε παρανομία το Πατριαρχείο Μόσχας: Προσβολή στο δίκαιο των δημοκρατικών Κρατών της Ευρώπης


Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης,
Κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκ Κρήτης.

Στη Γενική Συνέλευση της πρώην Εξαρχίας των εν Δυτική Ευρώπη Ορθοδόξων Παροικιών Ρωσσικής Παραδόσεως, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019, δεν λήφθηκε έγκυρη απόφαση, αφού δεν υπήρξε η απαιτούμενη από το Καταστατικό πλειοψηφία των δύο τρίτων... Στη Συνέλευση αυτή λοιπόν απορρίφθηκε η πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιωάννου, πρώην Εξάρχου των Παροικιών, για προσχώρηση στη Ρωσική Εκκλησία. Την πρότασή του, επί συνόλου 179 εγκύρων ψηφοδελτίων, είχαν υπερψηφίσει 104, ενώ για την αποδοχή της έπρεπε να λάβει τουλάχιστον 120 ψήφους.

Αλλά ο πρώην Χαριουπόλεως, επί τη βάσει της σχετικής αλλά όχι νομίμως αποφασιστικής πλειοψηφίας, ζήτησε με επίσημο γράμμα του, την υπαγωγή στη Μόσχα... Δηλαδή παραβίασε κατάφωρα το Καταστατικό της πρώην Εξαρχίας, το οποίο μέχρι τώρα, αυτός και οι υποστηρικτές του, επικαλούνταν μετά μανίας...

Θα έχει ενδιαφέρον τώρα πώς θα εξελιχθούν από εκκλησιαστικής και νομικής απόψεως τα πράγματα στις ενορίες της πρώην Εξαρχίας...

Αφού πρόκειται περί σαφούς καταστρατήγησης του Καταστατικού, το οποίο προστατεύεται από το Γαλλικό Δίκαιο... Και ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης είναι, εκτός από εκκλησιαστικώς, και νομικά υπόλογος σύμφωνα με το Γαλλικό Δίκαιο, όπου βρίσκεται η έδρα της πρώην Εξαρχίας...

Σε απόγνωση ευρισκόμενη η Ρωσική Εκκλησία, προσπαθεί να αρπάξει ό,τι... κινείται... Έτσι, με επίσημη συνοδική της απόφαση αποδέχθηκε τον πρώην Χαριουπόλεως, ως επίσκοπο Ντούμπνα (μιας μικρής πόλης πλησίον στη Μόσχα), με την εξής αυθαίρετη και παράνομη δικαιολογία:

«Στις 14 Σεπτεμβρίου 2019, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης (Ρενετό), επικεφαλής της Αρχιεπισκοπής, απέστειλε στον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσσίας Κύριλλο το προαναφερθέν αίτημα, δηλώνοντας ότι κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής οι περισσότεροι κληρικοί και λαϊκοί υπερψήφισαν την πρόταση για την κανονική υπαγωγή στο Πατριαρχείο Μόσχας που διαμορφώθηκε κατά τις συναντήσεις της μικτής επιτροπής μέσα στο 2019. Στην ίδια επιστολή ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης ζήτησε να γίνει δεκτός μαζί με τις ενορίες που αντιστοιχούν στην πλειοψηφία που υπερψήφισε την πρότασή του σε κανονική κοινωνία και ενότητα με το Πατριαρχείο Μόσχας, ώστε να διασφαλισθεί η συνέχεια της Εκκλησίας και η λειτουργική και μυστηριακή ζωή της Αρχιεπισκοπής των Δυτικών Παροικιών Ρωσσικής Παραδόσεως».

Δηλαδή, παίρνουμε ό,τι είναι πρόθυμο να έλθει μαζί μας, αδιαφορώντας για κανόνες και διαδικασίες που ρυθμίζονται από διατάξεις με ισχύ νόμου... Άλλωστε, ο τίτλος της σχετικής δημοσίευσης στην επίσημη ιστοσελίδα της Ρωσικής Εκκλησίας είναι χαρακτηριστικός: «Η Ιερά Σύνοδος δέχθηκε στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τον επικεφαλής της Αρχιεπισκοπής των εν Δυτική Ευρώπη Ορθοδόξων Παροικιών Ρωσσικής Παραδόσεως, καθώς και τους κληρικούς και τις ενορίες που επιθυμούν να τον ακολουθήσουν»...

Πρόκειται για μια βίαιη προσβολή της Ρωσικής Εκκλησίας προς το Δίκαιο των δημοκρατικών κρατών της Ευρώπης, εν προκειμένω της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Παραθέτουμε, από την πλευρά ενός Ρώσου που έχει αηδιάσει με τα καμώματα της σημερινής ηγεσίας της Ρωσικής Εκκλησίας, το εύγλωττο σχόλιο του Σεργκέι Τσάπνιν για τη νέα αυτή μοσχοβίτικη φαρσοκωμωδία:

«Finita la commedia! Όλη η συζήτηση περί συνοδικότητας, περί του πνεύματος της Πανρωσικής Συνόδου του 1917-1918, τερματίστηκε πολύ απλά με την αυταρχική απόφαση του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη όχι μόνο να υπαχθεί στο Πατριαρχείο Μόσχας, αλλά και με τη δήλωσή του ότι με την δική του δεσποτική θέληση θα υπαγάγει όλη την Αρχιεπισκοπή στη Μόσχα. Και τούτο, παραβιάζοντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής που λήφθηκε πριν από μία εβδομάδα. Η επιστολή του Ιωάννη (προς τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο) συνιστά μία επίδειξη δεσποτικού αυταρχισμού με σαφή περιφρόνηση όχι μόνο προς τις κανονικές, ιστορικές και νομικές πραγματικότητες, αλλά και προς την επιθυμία ενός σημαντικού μέρους των κληρικών και των λαϊκών της Αρχιεπισκοπής. Και ποιος μπορεί να αμφιβάλλει ότι όλα ήταν ήδη έτοιμα από πριν στο Πατριαρχείο της Μόσχας... Η Συνοδική Απόφαση περί αποδοχής του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη στη δικαιοδοσία της Ρωσικής Εκκλησίας με τον τίτλο «Ντούμπνα», και όλων που τον ακολουθούν, εκδόθηκε και δημοσιεύθηκε στιγμιαία. Φυσικά, η Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας δεν συνεδρίαζε σήμερα για γι’ αυτό δεν υπάρχουν στην απόφαση αυτή υπογραφές όλων των μελών της. Αυτές θα μπουν αργότερα, αναδρομικά. Αλλά η απόφαση είχε ήδη συζητηθεί «με τηλεδιάσκεψη» και δημοσιεύθηκε στις 14:35. Εκκλησιαστική πολιτική σε όλο της το μεγαλείο...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: