e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019

Χειροτονία νέου Ιερέως, με ζακυνθινές ρίζες, στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας


Κατά το δέον εκκλησιαστικό τυπικό, μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου, πατρός Ελευθερίου Γεροβασίλη, εγγονού του ζακυνθίου ιερωμένου της Αυστραλίας, Πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Μποζίκη.

Η τελετή έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής, 29 Δεκεμβρίου 2019, στον Ιερό Ναό του Αγίου Στυλιανού, στην περιοχή Γκαϊμία του Σίδνεϊ, παρουσία πλήθους πιστών, καθώς και πολλών συγγενών και φίλων του χειροτονηθέντος κληρικού. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. κ. Μακάριος, ενώ νωρίτερα τέλεσε τον Όρθρο ο Θεοφ. Επίσκοπος Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος.

Αξίζει να σημειωθεί οτι ο πατήρ Ελευθέριος Γεροβασίλης αναλαμβάνει πλέον καθήκοντα Ιερατικώς Προϊσταμένου στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Πέρθη, διαδεχόμενος τον Θεοφιλέστατο εψηφισμένο Επίσκοπο Κυανέων κ. Ελπίδιο.

Στον νουθετήριο λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε στον νεοχειροτονηθέντα κληρικό ότι η ανάληψη των καθηκόντων του, ως διαδόχου του Θεοφιλεστάτου κ. Ελπιδίου, συνιστά ταυτόχρονα ευλογία και ευθύνη. «Ευλογία, διότι θα έχεις ολοφάνερο καθημερινά το παράδειγμά του», εξήγησε, «και θα απολαμβάνεις στην ιερατική σου διακονία τον κόπο του και τους καρπούς της δικής του προσφοράς». «Ευθύνη, διότι καλείσαι να συνεχίσεις κι εσύ, με συνετά βήματα», επισήμανε, «ό,τι ο Θεοφιλέστατος και οι προ αυτού ιερείς επιτέλεσαν για τη δόξα του Θεού».

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε, πάντως, τη βεβαιότητά του ότι ο πατήρ Ελευθέριος θα επιτύχει στο υψηλό έργο που του ανατίθεται και ότι θα δώσει στην Εκκλησία τον καλύτερο εαυτό του, για τη δόξα του Χριστού και για τη σωτηρία των ανθρώπων. Ακόμη, τον συμβούλευσε να έχει βαθιά την επίγνωση ότι διακονεί την Εκκλησία του Χριστού· όχι δηλαδή έναν κοσμικό οργανισμό, αλλά ένα ουράνιο και συγχρόνως επίγειο, ορατό και παράλληλα αόρατο, Θείο και την ίδια στιγμή Ανθρώπινο ίδρυμα. Συνάμα, του υπενθύμισε ότι ο καθημερινός κανόνας του κληρικού, δηλαδή η προσωπική και ιδιωτική προσευχή του, είναι απαραίτητη προϋπόθεση «για να κρατήσουμε σταθερότητα στον ιερατικό μας βηματισμό», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους γονείς του νεοχειροτονηθέντος που τον ανέθρεψαν με αγάπη και αφοσίωση, ενώ μνημόνευσε ειδικώς και ευχαρίστησε τους δύο ευλαβέστατους ιερείς της οικογένειάς του, τον πατέρα Νικόλαο Μποζίκη και τον πατέρα Κωνσταντίνο Βαρυπάτη, που του ενέπνευσαν την αγάπη για το ιερατικό υπούργημα, καθώς επίσης τη σύζυγό του Σταματία και τον πνευματικό του πατέρα, εψηφισμένο Επίσκοπο Κυανέων κ. Ελπίδιο. Κλείνοντας, κάλεσε με στοργή και νόημα τον πατέρα Ελευθέριο να λάβει το δώρο της ιεροσύνης και να το μοιραστεί με τους ανθρώπους. «Δαπάνησε την ιεροσύνη σου για τη σωτηρία των ψυχών των ανθρώπων», τον προέτρεψε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο νεοχειροτονηθείς πατήρ Ελευθέριος εξέφρασε τις ολόθερμες ευχαριστίες του προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Μακάριο, προς τα μέλη της οικογενείας του -και ιδίως προς τον παππού του και τον πεθερό του που τιμούν επίσης το ιερό ράσο- καθώς και προς τον πνευματικό του πατέρα, εψηφισμένο Επίσκοπο Κυανέων κ. Ελπίδιο. Έκανε, επίσης, ιδιαίτερη μνεία στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Ανδρέου και στο προσωπικό της, σημειώνοντας με έμφαση πως «η Σχολή μας είναι μια καίρια ευλογία στην προετοιμασία του κλήρου μας».
The ordination ceremony took place on Sunday, December 29, at St. Stylianos Church in Gymea, New South Wales, in the presence of many faithful, relatives and friends of the ordained clergyman. Archbishop Makarios presided over the Divine Liturgy and Bishop Iakovos of Militoupolis had performed the Orthros.

It should be noted that Father Eleftherios Gerovasilis becomes the Chief of the Saints Constantine and Helene Church, Perth, Western Australia, succeeding the newly elected Bishop of Kyanea, Elpidios.

In his speech, the Archbishop said to the newly ordained clergyman that being successor of Bishop Elpidios was a blessing and a responsibility at the same time.

The Archbishop expressed, however, his assurance that Father Eleftherios would succeed in the duty assigned to him and would do his best for the Church in order to praise the glory of Christ and lead all the faithful to salvation. He also reminded him that the clergyman’s daily rule, that is, his personal and private prayer, was a prerequisite “to keep priesthood steady,” as he said.


[Source: Greek Orthodox Archdiocese of Australia]

Δεν υπάρχουν σχόλια: