e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Οικουμενικός Πατριάρχης: "Η Μητέρα Εκκλησία έκανε το μητρικό της χρέος προς τον ευσεβή ουκρανικό λαό" [video]


Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Ηχηρά μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις εξέπεμψε απόψε από το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Φανάρι, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ. Μετά το πέρας του Μεγάλου Εσπερινού της Κυριακής Τελώνου και Φαρισαίου, με τον οποίο η Εκκλησία μας εισέρχεται στην ευλογημένη περίοδο του Τριωδίου, ο Παναγιώτατος απευθύνθηκε με λόγους πατρικούς και επιστηρικτικούς στο πολυπληθές εκκλησίασμα που είχε κατακλύσει τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

Μετά από τις εισαγωγικές αναφορές του στο Τριώδιο και την επί θύραις Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλωσόρισε τους ευσεβείς προσκυνητές στις αυλές της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, τις οποίες οι αγκάλες είναι πάντοτε ανοικτές, όπως τόνισε, για να υποδέχεται όλα τα πνευματικά της τέκνα από τα πέρατα της οικουμένης.

Η Μητέρα Εκκλησία, επεσήμανε ο Παναγιώτατος, χωρίς να επηρεάζεται από πολιτικές συγκυρίες και σκοπιμότητες, δεικνύει πάντοτε τη μητρική στοργή και το ανύστακτο ενδιαφέρον της σε όλα τα τέκνα της απανταχού της γης, όπως έπραξε πρόσφατα και με τον ευσεβή Ουκρανικό Λαό, μεγάλο μέρος του οποίου είχε βρεθεί, χωρίς δική του ευθύνη, σε σχίσμα και ακοινωνησία και κανείς άλλος δεν έδειξε ενδιαφέρον για αυτούς τους αδελφούς, παρά μόνο η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.

Τέλος, ο Παναγιώτατος με έμφαση υπογράμμισε ότι ο Θεός χάρισε την ηγεσία της Ορθοδοξίας στους Έλληνες, στη Ρωμιοσύνη, και αυτό συνιστά βαρύ χρέος και ευθύνη έναντι όλων των Ορθοδόξων της γης.

Παραθέτομε αυτολεξεί τις σχετικές βαρυσήμαντες αναφορές του Παναγιωτάτου όπως ακούγονται στο βίντεο:

«Όλο το μήνυμα και όλο το κήρυγμα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, ό,τι και όσα και αν υφίσταται το ίδιο εδώ που είναι η έδρα του, είναι η Ανάσταση, είναι το αναστάσιμο μήνυμα, είναι η αναστάσιμη χαρά, την οποία εξαγγέλλει και με την οποία περιβάλλει, με αναστάσιμη στοργή, όλα τα απανταχού τέκνα του.
     Η στοργή και η προσευχή και το ανύστακτο ενδιαφέρον του Πατριαρχείου μας δεν περιορίζεται μόνον σε εσάς που είστε η ενδοχώρα του Πατριαρχείου μας προς δυσμάς, αλλά επεκτείνονται αυτά τα αισθήματά του σε όλα τα απανταχού της γης προσφιλή πνευματικά του τέκνα.
     Έτσι και πρόσφατα, όπως διαβάσατε και ακούσατε ασφαλώς, η σκέψις και τον ενδιαφέρον του Πατριαρχείου μας εστράφη ιδιαιτέρως προς το ευσεβές Ουκρανικόν Έθνος, τον Λαόν της Ουκρανίας, και τους έδωσε την εκκλησιαστική τους ανεξαρτησία, την οποία για πολλά χρόνια, για πολλές δεκαετίες, για να μην πω και αιώνες, επιποθούσαν και λαχταρούσαν. Ήταν μία πράξις δικαιοσύνης αυτό που έκανε το Πατριαρχείο μας για την Ουκρανία. Όσα και αν λέγονται και γράφονται είτε υπέρ είτε κατά, το Πατριαρχείο μας, η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως έκανε απλώς το μητρικόν της χρέος και προς αυτόν τον Λαό των 45-50 εκατομμυρίων, πολλά εκατομμύρια εκ των οποίων είχαν καταδικασθεί σε ακοινωνησία, διότι τους είχαν ανακηρύξει οι βόρειοι αδελφοί μας αντικανονικούς και σχισματικούς. Και δεν υπήρχε άλλος να ενδιαφερθεί για αυτούς παρά μόνον η στοργική Μητέρα Εκκλησία, η Οποία και τους έδωσε πριν από 1030 χρόνια το Βάπτισμα, τον Χριστιανισμό, το Κυριλλικό Αλφάβητο και τον Πολιτισμό. Και έτσι λοιπόν το Πατριαρχείο μας, ως το Ιερόν Κέντρον της Ορθοδοξίας, ως η Μητέρα Εκκλησία όλων των Λαών των Βαλκανίων, που έδωσε το Αυτοκέφαλο σε όλους αυτούς τους Λαούς, έστρεψε ιδιαιτέρως, όπως είπα, τον ενδιαφέρον αυτή τη φορά προς τον πολύπαθο Ουκρανικό Λαό.
     Εύχομαι η ειρήνη του Θεού να βασιλεύσει και μεταξύ των Ουκρανών, αλλά και μεταξύ των Ουκρανών και των Ρώσων, που διεταράχθησαν οι σχέσεις τους. Και διεταράχθησαν και διαταράσσονται όταν πολιτικές σκοπιμότητες και συμφέροντα υπεισέρχονται μέσα στα εκκλησιαστικά πράγματα.
     Η Μητέρα Εκκλησία, αντιθέτως προς όσα λέγονται, δεν επηρεάζεται από πολιτικές συγκυρίες και καταστάσεις, αλλά είναι πάντοτε τα ίδια τα αισθήματά της, τα ίδια είναι πάντοτε τα μηνύματά της και η σκέψις, η προσευχή και το ενδιαφέρον της, όπως είπα, αγκαλιάζει όλους τους Λαούς, όπου και αν βρίσκονται. Είναι μέσα στα πλαίσια των ιερών καθηκόντων και υποχρεώσεων της Μητρός Εκκλησίας να σκέπτεται εμπράκτως το απανταχού ποίμνιό Της, να το σκεπάζει με την στοργή και με το ενδιαφέρον Της, διότι είναι πραγματική Μητέρα και όχι «μητριά», όπως πολλές φορές αδίκως την κατηγορούν.
     Εδώ είναι το Ιερόν μας Κέντρον, εδώ είναι το σημείον αναφοράς όλων των Ορθοδόξων και ιδιαιτέρως ημών των Ελλήνων Ορθοδόξων. Έχουμε το Κέντρον μας, έχουμε την Κιβωτόν της σωτηρίας, έχουμε ό,τι ιερότερον και πολυτιμότερον θα μπορούσε να μας χαρίσει ο Θεός. Και Αυτός εχάρισε εις το Γένος μας, σε εμάς τους Έλληνας Ορθοδόξους εχάρισε την ηγεσίαν της Ορθοδοξίας. Και με αυτό το υψηλό αίσθημα ευθύνης πράττομε ό,τι πράττομε και κατευθύνουμε τα διορθόδοξα πράγματα, ό,τι και αν λένε και ό,τι και αν πράττουν οι φίλοι μας και οι εχθροί μας, ανεπηρέαστοι από όλα αυτά, έχοντας βαθειά τη συναίσθηση του χρέους, με το οποίον επεφόρτισε η Ιστορία την Ρωμιοσύνην, το Κέντρον που βρίσκεται πάντοτε εδώ, στην Κωνσταντινούπολη».


Το ανωτέρω βίντεο είναι απόσπασμα από ζωντανή μετάδοση στη σελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Facebook.

Άφιξη του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στη συμπρωτεύουσα Pointe-Noire της Δημοκρατίας του Κονγκό


Την 16η Φεβρουαρίου 2019 η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, συνοδευόμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμονα και τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Θεόδωρο, αφίχθη αεροπορικώς στην συμπρωτεύουσα Pointe-Noire της Δημοκρατίας του Κονγκό.

Στον διεθνή αερολιμένα Agostino Neto τον Μακαριώτατο υπεδέχθησαν ο Εξοχ. κ. Alexandre Honoré Paka, ο ιερός κλήρος, οι ανώτατες στρατιωτικές και πολιτικές αρχές του τόπου και πλήθος πιστών.

Αμέσως μετά ο Προκαθήμενος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας μετέβη στην Ενοριακή Κοινότητα Αγίας Φωτεινής συνοικίας Mpaka όπου εψάλη Δοξολογία, μετά το πέρας της οποίας προσεφώνησε ο Πρόεδρος της Ενοριακής Επιτροπής κ. Armand Michel Massa. Προς τον κ. Πρόεδρο η ΑΘΜ απένειμε τιμητική διάκριση του Πατριαρχικού Θρόνου για τις πολλαπλές ευεργεσίες του προς την Ενορία.

Εν συνεχεία τελέσθησαν τα Θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου των Αγίων Θεοδώρων, εντός του Ενοριακού Ναού.

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος χοροστάτησε κατά τον Μ.Εσπερινό των Eγκαινίων στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Δημητρίου Pointe-Noire, αφού προηγουμένως κατέθεσε τα ιερά λείψανα επί της προς εγκαινισμόν αγίας τραπέζης.

Η δεύτερη ημέρα της παρουσίας του Μακ. Πατριάρχου στο Κονγκό ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Μπραζαβίλ, ως και τον παρακείμενο Ραδιοφωνικό Σταθμό «Η Φωνή της Ορθοδοξίας 96,8 FM» και εν συνεχεία με δείπνο στην κατοικία του Κυβερνήτη του Pointe-Noire.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:


Ο Αναστάσιμος Εσπερινός για την Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου στο Φανάρι [video]


Εσπέρας Σαββάτου, 16ης Φεβρουαρίου 2019, εψάλη ο Αναστάσιμος Εσπερινός της αυριανής Κυριακής Τελώνου και Φαρισαίου στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Φανάρι, χοροστατούντος από του Παραθρονίου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄. Έτσι "άνοιξε" το Κατανυκτικό Τριώδιο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.40ήμερο Μνημόσυνο π. Παναρέτου, Προηγουμένου Μονής Βουλκάνου της Μεσσηνίας


Σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκε σήμερα 16 Φεβρουαρίου 2019, το Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Προηγουμένου της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βουλκάνου Μεσσηνίας Αρχιμ. Παναρέτου Γεωργοπούλου. 

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Μελέτιος, συμπροσευχομένων των Σεβ. Μητροπολιτών Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου. 

Ο Μητροπολίτης Σπάρτης αναφερόμενος στην προσωπικότητα και το έργο του μακαριστού Καθηγουμένου, εξήρε την αφοσίωσή του στην Εκκλησία, το Μοναστήρι και την Υπεραγία Θεοτόκο. Με το πέρας της απολύσεως τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση εις τον τάφο του μακαριστού.

πηγή: NEWS MESSINIA
Ας αποφύγουμε την υψηγορία του Φαρισαίου

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Τελώνου και Φαρισαίου 
17 Φεβρουαρίου 2019
(Λουκ. ιη΄ 10-14)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 

Ο πιο αποκρουστικός και απεχθής τύπος μέσα στην κοινωνία είναι ο αλαζονικός και καυχησιάρης άνθρωπος.  Κάθε υποτιθέμενο χάρισμά του το μεγαλοποιεί και κάθε χάρισμα των συνανθρώπων του το υποτιμά, ανακαλύπτοντας ελλείψεις και ελαττώματα ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχουν.

Ο Φαρισαίος της σημερινής Παραβολής δεν προσέρχεται στον ναό για να υμνήσει και να δοξάσει τον δωροδότη Θεό, αλλά μονάχα και αποκλειστικά για τον εαυτό του. Πηγαίνει στον ναό για να στήσει το δικό του άγαλμα, το δικό του είδωλο κι έτσι να δείξει ότι αυτός είναι σημαντικός, ενώ οι άλλοι είναι ασήμαντοι και ανάξιοι λόγου. Είναι αγέρωχος, αλαζόνας, γεμάτος καύχηση και μεγαλομανία.  Η περιφρόνησή του προς τους συνανθρώπους του, τον ωθεί στην εξαπάτησή τους. Και τους εξαπατεί, διαλαλώντας την ψεύτικη και φανταστική υπεροχή του. Ξεστομίζει ένα δριμύ κατηγορώ εναντίον τους, χωρίς να έχει το δικαίωμα και χωρίς να γνωρίζει ποιοι είναι και τι πράττουν. Και δεν αρκείται στο να περιφρονεί και να υποτιμά τους άλλους, αλλά στρέφεται εναντίον του κοντινού του. Αυτού που είχε έρθει να προσευχηθεί μαζί του: στον ταπεινό και αμαρτωλό Τελώνη («ουκ ειμί …, ώσπερ ούτος ο Τελώνης»).

Ο εωσφορικός εγωισμός του δεν τον άφηνε να δει ότι τίποτα δεν έπραξε και ο ίδιος στη ζωή του αληθινό και γνήσιο, σύμφωνο με το θέλημα του Θεού. Δεν έδειξε αγάπη προς τον πλησίον του, αλλά ούτε υπήρξε ταπεινός, φιλάνθρωπος, πράος και δίκαιος. Δεν έπραξε καλά έργα και δεν τον διακατείχε αυταπάρνηση και φιλευσπλαχνία. Αντίθετα, αναλώθηκε στην εκπλήρωση και τήρηση κάποιων τυπικών καθηκόντων, κάποιων εξωτερικών δευτερευόντων χαρακτηριστικών της ιουδαϊκής θρησκείας. Ακόμη όμως κι αν έπραττε όλα τα σωστά και ουσιώδη έργα, θα ήταν ένα μηδενικό μπροστά στον Θεό και στο άπειρο μεγαλείο Του.

Σε αντίθεση με αυτόν, ο αμαρτωλός Τελώνης ζητάει με συντριβή και ταπεινοφροσύνη την συγχώρεση του Θεού, γνωρίζοντας την αθλιότητα, μηδαμινότητα και αμαρτωλότητά του. Αυτός ο άρπαγας, ο εκβιαστής και ληστής, ο εκμεταλλευτής των αδυνάτων φοροεισπράκτορας των Ρωμαίων, λόγω της ειλικρινούς μετάνοιάς του, υψώθηκε ενώπιον Θεού και σώθηκε, δίχως διόλου να θιγεί από την περιφρόνηση του Φαρισαίου.

Ας αποφύγουμε, λοιπόν, την θρησκοληψία, την υποκρισία και τον φανατισμό, που δυστυχώς υπάρχει και μεταξύ των πιστών κι ας συναισθανθούμε με συντριβή την μηδαμινότητα και αμαρτωλότητά μας, ζητώντας το θείο έλεος. Γένοιτο!

Συνάντηση Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φ. Γεννηματά


Σήμερα, Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019, η Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Γέροντα Πριγκηποννήσων Δημήτριο και μέλη τους Μητροπολίτες Γαλλίας Εμμανουήλ, Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιο, Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο και τον Μ. Αρχιδιάκονο Θεόδωρο, είχε συνάντηση συνεργασίας με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και τα στελέχη του κόμματος. Συμμετείχαν επίσης, εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, οι κ.κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Παύλος Χρηστίδης, Χρήστος Πρωτόπαπας.