e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Ο Ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου Βαρθολομαίος στην Κορινθία [πλήρη video]


Με την παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019, το απόγευμα στην «Κροκίδειο» Αίθουσα στην Κόρινθο, κατηχητική σύναξη πνευματικού καταρτισμού της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου, με τον τίτλο: «Εις οικοδομήν του σώματος του Χριστού». Προσκεκλημένος του Σεβ.  Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, Πανοσ. Αρχιμ. π. Βαρθολομαίος, ο οποίος ομίλησε με θέμα: «Διάκριση και χαρίσματα - Εμπιστοσύνη στο Θεό».

Ο Ηγούμενος Βαρθολομαίος με κατανοητό, περιεκτικό και ουσιαστικό θεολογικό λόγο, βοήθησε τους ακροατές να εισέλθουν στην πνευματική κλίμακα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, σύμφωνα με την διδασκαλία του Αγ. Ιωάννη του Σιναΐτου, συγγραφέως της Κλίμακος. Πιο συγκεκριμένα ο γέροντας Βαρθολομαίος, σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας, ονόμασε την διάκριση ως την μεγαλύτερη των αρετών, και ειδικότερα ως το χάρισμα που συγκρατεί την ισορροπία στη ζωή του Χριστιανού. Ως χάρισμα εννοείται η επίσκεψη της Θείας Χάριτος στον άνθρωπο, για την θερμότητα της πίστης του, ή ως καρπός εργασίας των εντολών και της καθαρότητας της καρδιάς του. Αν δεχθούμε ένα χάρισμα χωρίς πειρασμό κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε στην απώλεια, καθώς παραμονεύει η έπαρση και η κενοδοξία.

Αυτό που χαρακτηρίζει τον διακριτικό άνθρωπο είναι η αγάπη προς όλους και αυτό είναι έργο του πνευματικού πατέρα, ο οποίος με τον φωτισμό της Θείας Χάριτος αποκτά την διάκριση να διακρίνει την λάθος πορεία ενός ανθρώπου, να ιεραρχήσει τα προβλήματα, που τον απασχολούν, και να τον πείσει να επανέλθει στον σωστό δρόμο.

Ο γέροντας Βαρθολομαίος κατέληξε ότι, σκοπός του ανθρώπου είναι να διακρίνει, να αναζητά και να εμπιστεύεται το θέλημα του Θεού. Γιατί το μόνο που ζητά από εμάς ο Θεός είναι η πίστη, η εμπιστοσύνη και η προσπάθεια και τότε θα στείλει την Χάρη Του, να μας σκεπάσει και να μας ενισχύσει στον αγώνα μας.

Ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος ευχαρίστησε εγκάρδια τον Καθηγούμενο της Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους π. Βαρθολομαίο καθώς και τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό για την παρουσία τους, διερμηνεύοντας και τα συναφή αισθήματα του Θεοφ. Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου.

Κλείνοντας την πνευματική αυτή σύναξη ο Μητροπολίτης Κορίνθου τόνισε ότι, χωρίς Θεό δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, γι᾿αυτό ας εμπιστευτούμε τον Θεό, που είναι η Αλήθεια, ζητώντας την Χάρη και την ευλογία Του.   

Περί αγάπης


Πολλοί μιλούν για την αγάπη.
Πολλοί ερμηνεύουν την αγάπη.
Πολλοί κρύφθηκαν πίσω από την αγάπη.
Πολλοί ζητούν να καταλάβουν την αγάπη.
Πολλοί σταύρωσαν την αγάπη.
Πολλοί δεν κατάλαβαν την αγάπη, γιατί δεν ήθελαν να την καταλάβουν.

Η αγάπη δεν χρειάζεται εξηγήσεις και ερμηνείες, λόγια και υποσχέσεις. Στην αγάπη επικρατεί σιωπή. Αν και σταυρώθηκε, πάλι αγάπη έδωσε και συγχώρεσε.

Αδυνατούμε να διαχειριστούμε την χαρά και την αγάπη, γι' αυτό πληγώνουμε εύκολα, αλλάζουμε διάθεση συνεχώς. Ερμηνεύουμε όπως θέλουμε και όπως μας συμφέρει την αγάπη, κρύβοντας τον εγωισμό μας πίσω από αυτήν. Ξεχνούμε ότι και οι σταυρωτές έπνιγαν την συνείδησή τους, ονομάζοντας κακούργο την ίδια την Αγάπη, γιατί δεν ήθελαν να δουν Ποιον σταυρώνουν.

Ας απλουστεύσουμε την σκέψη μας, να ειρηνεύσει η συνείδησή μας, να σκύψουμε το κεφάλι κάτω από το πετραχήλι εν μετανοία, να καταπολεμήσουμε τον εγωισμό μας και με ειλικρίνεια να φωνάξουμε: ο Θεός, ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ!

Είναι Θεός αγάπης που μόνο συγχωρεί και αγαπά συνεχώς. Αυτή η αγάπη μας έχει δοθεί ως δώρο ζωής. Είναι βίωμα και τρόπος ζωής. Χωρίς αγάπη δεν ζει ο άνθρωπος. Μονίμως πονά, πληγώνει και πληγώνεται, αρρωσταίνει και πεθαίνει. Η αγάπη εξαφανίζει τον πόνο, επουλώνει τις πληγές, δίνει πνοή ζωής, ανασταίνει.

Ο Χριστός είπε: Εγώ είμαι η αγάπη!

+αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένου

Σολωμικά ποιήματα για το Θείο Πάθος και την Ανάσταση στο "Αληθώς" (14.4.2019)


Με αφορμή την σημερινή 221η επέτειο από την γέννηση του Διονυσίου Σολωμού, σας θυμίζουμε την επικείμενη εκδήλωση του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Αληθώς
"Προς σφαγήν ελκόμενος" 
Αναφορά στο Θείο Πάθος

όπου η ηθοποιός Αλεξάνδρα Ντούσεβιτς θα αναγνώσει ποιήματα σχετικά με το Πάθος και την Ανάσταση του Χριστού. 

Ανάμεσά τους τα σχετικά ιταλικά ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού, μεταφρασμένα από τον Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ποιητή και Μεταφραστή Γιώργο Κεντρωτή, σε ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!