e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 16 Απριλίου 2019

“Προς σφαγήν ελκόμενος”. Το αφιέρωμα του "Αληθώς" στο Θείο Πάθος [πλήρες video]


Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ παρουσίασε επιτυχώς την 5η δράση τού η΄ κύκλου του, κατά το δειλινό της Κυριακής Ε΄ των Νηστειών, 14ης Απριλίου 2019, στην έδρα του, τον περικαλλή Ναό της Παναγούλας Μπανάτου Ζακύνθου. 
     Η εν λόγω εκδήλωση αφορούσε στα δρώμενα του Θείου Πάθους, εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας και της Λαμπρής, έφερε δε τον γενικό τίτλο “Προς σφαγήν ελκόμενος”. Ακολουθεί το πλήρες video: [Μαγνητοσκόπηση: Νίκος Παπαδάτος]

Ανακοίνωση Ι. Μ. Εσφιγμένου για την καταδίκη καταληψιών κτηρίων της Μονής για απάτη κατά του Δημοσίου


3/16.4.2019  Άγιον Όρος

Σήμερα Τρίτη 3/16.4.2019 η Ελληνική Δικαιοσύνη καταδίκασε τους καταληψίες κτηρίων της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους σε εξάμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή για απάτη κατ’ εξακολούθηση κατά του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, οι καταληψίες εξέδιδαν παράνομα απαλλακτικά του ΦΠΑ, προσποιούμενοι την κανονική διοίκηση της μονής, κάνοντας χρήση του ονόματος και της σφραγίδας της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου. Με αυτόν τον τρόπο προσπορίζονταν παρανόμως οικονομικά οφέλη, μη καταβάλλοντας τον οφειλόμενο φόρο, όπως τον καταβάλλει κάθε Έλληνας πολίτης.

Επισημαίνεται ότι κάνεις δεν έχει δικαίωμα να κάνει χρήση της απαλλαγής του ΦΠΑ ως Αγιορείτης, πλην των νομίμως δικαιουμένων αυτήν, οι οποίοι είναι οι ορθόδοξοι μοναχοί που είναι εγγεγραμμένοι στα μοναχολόγια των αγιορειτικών ιερών μονών και διαβιούν νόμιμα είτε σε αυτές είτε στα εξαρτήματά τους. Οι εγκαταβιούντες στο κεντρικό κτήριο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου δεν είναι Αγιορείτες μοναχοί, αλλά απλοί καταληψίες. Δεν έχουν δικαίωμα να παραμένουν στο Άγιο Όρος, ούτε να εμφανίζονται σαν Αγιορείτες ή Εσφιγμενίτες μοναχοί, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αγίου Όρους και της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου εκφράζει για μία ακόμη φορά την εμπιστοσύνη της στην Ελληνική Δικαιοσύνη και έχει την πεποίθηση ότι συν Θεώ οι αποφάσεις της θα εφαρμοστούν επιτέλους από το ελληνικό κράτος. Έτσι, η μεν νομιμότητα θα αποκατασταθεί, η δε ομαλότητα θα επανέλθει στους χώρους του τόσο ταλαιπωρημένου αυτού αγιορειτικού σκηνώματος, ώστε να δύναται να επιτελέσει απρόσκοπτα την αποστολή του.

Εκ της Ιεράς Μονής

Ανθρωπιστική βοήθεια της Μητροπόλεως Ζάμπιας προς την λιμοκτονούσα επαρχία Luapula


Η επαρχία Luapula είναι μια από τις δέκα επαρχίες της Ζάμπια και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας έχει δε το υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε φτώχεια το οποίο είναι το 81%. Η αλιεία και η γεωργία είναι οι κύριες οικονομικές δραστηριότητες του πληθυσμού.

Η επαρχία έχει διεθνή σύνορα κατά μήκος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Η βία στη χώρα αυτή οδήγησε περισσότερους από 3.300 πρόσφυγες στη Ζάμπια σε ένα μήνα.

Το 2018, η Ζάμπια έλαβε συνολικά 9.371 πρόσφυγες, με την πλειοψηφία να προέρχεται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό - 7.978 και 1.036 από το Μπουρούντι.

Σε ανταπόκριση της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης στη Ζάμπια σχετικά με την εισροή προσφύγων, ο Μητροπολίτης της Ζάμπια κ. Ιωάννης, ζήτησε βοήθεια από τις ελληνικές αρχές. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ανταποκρίθηκαν άμεσα με τη δωρεά φαρμάκων. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ανταποκρίθηκε επίσης θετικά, χρηματοδοτώντας και συντονίζοντας την αποστολή του δωρουμένου υλικού, αεροπορικώς στη Λουσάκα, παρά την οικονομική κρίση που εξακολουθεί να επικρατεί στην Ελλάδα, η Ελλάδα απλώνει το χέρι βοηθείας στους έχοντες ανάγκη.Το Επιίτιμο Προξενείο της Ελλάδας στη Λουσάκα συντόνισε και χρηματοδότησε την υλικοτεχνική υποστήριξη της ανθρωπιστικής βοήθειας, για να λάβει έγκριση εισαγωγής και να φτάσει στον προσφυγικό καταυλισμό.

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης και ο Επίτιμος Γενικός  Πρόξενος της Ελλάδος στη Ζάμπια κ. Μιχαήλ Κρούπνικ επισκέφθηκαν τη δομή φιλοξενίας  των  προσφύγων στην περιοχή Μantapala-Luapul, κεντρικά-βόρεια της Ζάμπιας, σε απόσταση 1500 χιλιομέτρων από την Λουσάκα, για να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια. Πιο συγκεκριμένα, παραδόθηκαν στον επικεφαλής του τομέα Kawambwa  της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Hashim Sharif φάρμακα, δωρεά των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων και 10 τόνοι αλεύρι δωρεά των Ελληνικών  Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Ζάμπια.

Ο Μητροπολίτης κ. Ιωάννης  απευθυνόμενος στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Dr. Felix V. Phiri, στον επικεφαλής του τομέα Kawambwa  της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ κ Hashim Sharif και στους υπόλοιπους συγκεντρωμένους, τόνισε ότι:

«Η Ιερά Μητρόπολις Ζάμπιας, με τις ευχές και ευλογίες του Μακαριότατου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρου Β΄, ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει και να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας – πρόσφυγες, καταδεικνύει δε τη δέσμευση της Ορθόδοξης Μητρόπολης της Ζάμπια να βοηθήσει την Ζάμπια να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες των μεταναστών και προσφύγων. Εμείς ως Εκκλησία, ως Έλληνες, που από αρχαιοτάτων χρόνων διακρινόμαστε για την αρετή της φιλοτιμίας, της φιλοξενίας και της αγάπης για τον συνάνθρωπο, μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι; Ιδιαιτέρως δε όσοι ζήσαμε και διδαχθήκαμε από τους προγόνους μας τι σημαίνει ξεριζωμός και προσφυγιά από τον Πόντο. Η δράση μας για το προσφυγικό, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, θα έχει διάφορα στάδια.
     Είναι μεγάλη η ικανοποίηση τού να είναι κάποιος μέρος μιας προσπάθειας προσφοράς βοήθειας σε ανθρώπους. Όταν πληροφορήθηκα ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τα πάντα πίσω τους, ήξερα ότι ήθελα να λάβω μέρος σε αυτή την προσπάθεια ανακούφισης, δίνοντας δύναμη στους πρόσφυγες να πιστεύουν σε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς πόνο, δυστυχία και εξαθλίωση. Από τη μεριά μας , συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα τους στη ζωή, παλεύοντας ενάντια στον πόλεμο που τους οδήγησε εδώ.
     Η Μητρόπολη Ζάμπιας θερμά ευχαριστεί τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Μάρκο Μπόλαρη, τον πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γιάννη Αμανατίδη, τον Επίτιμο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στη Ζάμπια κ. Μιχαήλ Κρούπνικ και τους Έλληνες επιχειρηματίες Antelope Milling, APG Milling, Choma Milling, Simba Milling της Ζάμπια, που στάθηκαν στο πλευρό μας και κυρίως στο πλευρό των προσφύγων, στηρίζοντας  τις έκτακτες εκκλήσεις μας."

In Memoriam. Το αναμνηστικό φυλλάδιο της κηδείας του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού


Αφιέρωμα της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ της Εκκλησίας" στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας ΣτυλιανόΜεγάλο και συλλεκτικό αφιέρωμα της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ της Εκκλησίας" (φύλλο Απριλίου 2019) στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό.

The APRIL edition of VEMA, dedicated to our late Archbishop STYLIANOS, is available in Greek and English!

Μπορείτε να το ξεφυλλίσετε ακολούθως ολόκληρο: