e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Εκάρη νέος Μοναχός στη Μονή Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου εν ΖακύνθωΜετά τον Αναστάσιμο Εσπερινό απόψε, Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2019, στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου έγινε η Κουρά ενός νέου Μοναχού της Μονής αυτής, του μέχρι τώρα 24χρονου Δοκίμου Γεωργίου Χρυσικόπουλου
     Την Κουρά έκανε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ, αναθέσει του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, ο οποίος παρέστη συμπροσευχόμενος. 
     Μετά την κατανυκτική ακολουθία και τελετή της Κουράς, ο Μοναχός Γεώργιος (ο οποίος κράτησε το βαπτιστικό όνομά του και ως μοναχικό) δέχτηκε τις ευχές και προσευχές των γονέων και συγγενών του, των παρόντων κληρικών και του λαού στο Αρχονταρίκι της Μονής της Μετανοίας του. 
     Αύριο το πρωί, κατά την Ευχαριστιακή Σύναξη στον ίδιο τόπο, ο Μητροπολίτης Αξώμης θα χειροτονήσει τον νέο Μοναχό στον βαθμό του Διακόνου.
[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Αρχιερείς της εν Κρήτη Εκκλησίας και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εκ της Σιωνίτιδος Εκκλησίας στο Φανάρι


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Το Σεπτό Κέντρο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας επισκέφθηκαν σήμερα, Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, Αρχιερείς της εν Κρήτη Εκκλησίας, με επι κεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος,  από το Κατάρ, και έγιναν δεκτοί αδελφικά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαιο.

Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου της 7ης Δεκεμβρίου 2019


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί Eἰδήσεις

Ἡ. Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, παρέστη συμπροσευχόμενος ἀπό τοῦ Ἱ. Βήματος τοῦ Π. Πατριαρχικοῦ Ναοῦ, κατά τόν Μ. Ἑσπερινόν τοῦ Σαββάτου, 7ης Δεκεμβρίου, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Γλυφάδας κ. Ἀντωνίου.  Ανυπόκριτη θεία αγάπη προς την συγκύπτουσα γυναίκα

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Ι΄ Λουκά
8 Δεκεμβρίου 2019
(Λουκ. ιγ΄ 10-17)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Ευσεβέστατη παρουσιάζεται η καμπουριασμένη γυναίκα της σημερινής περικοπής. Παρά το γεγονός ότι το σώμα της, κυρτό και διπλωμένο, δεν της επέτρεπε να βαδίσει άνετα, ούτε καν να καθίσει αναπαυτικά, μη βρίσκοντας πουθενά γαλήνη, εντούτοις, αυτή η γυναίκα δεν παρέλειπε το θρησκευτικό καθήκον της στη Συναγωγή, καθώς και την πιστή τήρηση του Νόμου. Είχε ζωντανή και θερμή πίστη στον Θεό των πατέρων της και για τούτο ανταμείφθηκε από τον Θεάνθρωπο Ιησού και δέχτηκε από τα άγια χέρια Του, θαυματουργικά, την πολύτιμη υγεία και ανακούφιση από τα δεινά της.
     Το παράδειγμα αυτής της γυναίκας πρέπει να γεμίζει με ενοχές όλους εμάς, τους σημερινούς αυτοαποκαλούμενους πιστούς Χριστιανούς, αν σκεφτούμε πόσες προφάσεις επινοούμε και επικαλούμαστε καθημερινά, με σκοπό να αποφύγουμε να επιτελέσουμε τόσο τα λατρευτικά όσο και τα άλλα χριστιανικά καθήκοντά μας, προς τον πλησίον. Και πόσο περισσότερο κατακριτέο και επιζήμιο είναι για εμάς, όταν αποφεύγουμε να προσέλθουμε στο σωτήριο και υπέρτατο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, είτε από απιστία, είτε από αμέλεια και αδιαφορία, επικαλούμενοι τις περισσότερες φορές γελοίες προφάσεις, όπως κούραση, ασθένεια, εργασία κ.α.. Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτό συμβαίνει στον ορθόδοξο χριστιανικό ναό και όχι απλώς στην αρχαία ιουδαϊκή Συναγωγή, στην οποία δεν ετελούντο μυστήρια και υπήρξε κατά πολύ υποδεέστερη. 
     Όταν επιτελέστηκε το μέγα αυτό θαύμα του Κυρίου, με το οποίο αντάμειψε την υπομονή και την πίστη αυτής της γυναίκας, θα περίμενε κανείς ότι όλοι θα πλημμύριζαν από χαρά, βλέποντάς την ξανά υγιή και δυνατή. Όμως όχι! Δυστυχώς, κάποιοι λυπήθηκαν σφοδρά! Ήταν οι άνθρωποι, οι οποίοι, καίτοι θρησκευτικοί και πνευματικοί ηγέτες του λαού τους, εντούτοις, είχαν αφιερώσει τη ζωή τους στην υποκρισία, την τυπολατρία, την καλοπέραση και την εξαπάτηση των αφελών. 
     Σκληροί και εγωιστές, διψασμένοι για χρήματα, τιμές και αξιώματα, αλλά και συνεργάτες των Ρωμαίων κατακτητών της χώρας τους, οι Γραμματείς και Φαρισαίοι θεωρούσαν τον απλό λαό υποχείριό τους. Ποτέ δεν επαινούσαν τις αρετές του, ποτέ δεν ενθάρρυναν την αγαθότητά του, αλλά ούτε και τον συμπονούσαν, ανακουφίζοντας έστω και για λίγο τα δεινά του. 
     Για όλους αυτούς, το μέγα θαύμα του Κυρίου συνιστούσε ευθεία προσβολή πάνω στον απροσμέτρητο εγωισμό τους. Και τότε ξαφνικά θυμήθηκαν ότι ο Κύριος παρέβη τις τυπικές διατάξεις του Νόμου, θεραπεύοντας την δυστυχή γυναίκα, ημέρα Σάββατο. Λες και τη βαρύνουσα σημασία είχαν οι μέρες και όχι ο πόνος και τα βάσανα του συνανθρώπου… Όμως, κατατροπώθηκαν για την πονηριά τους αυτή και υπέστησαν ταπείνωση και καταισχύνη από την απάντηση του Θεανθρώπου Ιησού. 
     Ας μην τους μιμηθούμε, λοιπόν, αλλά ας γίνει η ευσεβής αυτή γυναίκα, η οποία ανταμείφθηκε και θεώθηκε, το υψηλό μας πρότυπο. Γένοιτο!

Προσκυνηματική επίσκεψη Αγιορειτών Καθηγουμένων και Πατέρων στο Φανάρι


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Προσκυνηματική επίσκεψη στο Σεπτό Κέντρο προκειμένου να εκφράσουν τις θερμές ευχαριστίες τους προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη για την πρόσφατη επίσκεψή του στις Ι.Μονές Ξενοφώντος και Παντοκράτορος, πραγματοποίησαν σήμερα, Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2019,  οι Καθηγούμενοι αυτών, Αρχιμ. Αλέξιος και Αρχιμ. Γαβριήλ, μαζί με μοναχούς των Αδελφοτήτων τους.

Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Αντώνιος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, πραγματοποίησε σήμερα, Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2019, ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Αντώνιος, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχιμανδρίτη Νήφωνα, Ηγούμενο της Ι.Μ.Αγίου Νεκταρίου Γλυφάδας και τόν διάκονο Εφραίμ.

Παντοιοτρόπως ταπεινωμένοι


Σχόλιο του Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου

Το εκκλησιαστικώς ζην μας καλεί να αντικρίζουμε τα υψηλά, την σωτηρία μας ως ένωση με τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, δια της κάμψεως των κεφαλιών μας. Να ζούμε το παράδοξο, να γίνουμε θεοί, συνδημιουργοί Του, δίχως στιγμή να σηκώσουμε το κεφάλι της υπερηφάνειας. Άλλωστε κι Αυτός έτσι μας έπλασε, έτσι μας άφησε να γευτούμε τον πικρό καρπό της ελευθερίας μας κι έτσι μας επέτρεψε να επιλέξουμε αν θα σωθούμε. 

Αυτό γίνεται εξαιρετικά αισθητό στην Εκκλησιαστική Ιεραρχία. Όταν κάποιος απολαύσει την πληρότητα της Ιεροσύνης, δια του επισκοπικού αξιώματος, ενδύεται το σύμβολο της όντως ταπείνωσης, το Ωμοφόριο, την του ποιμένα κορδέλα, ως τύπο και ουσία της διαποίμανσης της Τοπικής Εκκλησίας. 

Όσο κι αν αυτό φαίνεται σαν εξέχουσα θέση, σαν βήμα εξουσίας, ως ο ποιμένας που διαφέρει του ποιμνίου, οφείλουμε να αναλογιστούμε ότι κάθε βοσκός είναι κάθε μέρα και όλη μέρα δίπλα στα ζωντανά του. Εμπλέκεται με τις κοπριές, τις οποίες καλείται να καθαρίσει, όπως εμείς την αμαρτία, και σαφώς λερώνεται, κουράζεται, γίνεται δούλος και υπηρέτης της άλογης κτίσης. Και στον πνευματικό παγετό, θα στερηθεί την τροφή του για να φάει το ποίμνιο και πρώτος θα πετάξει στη φωτιά τη χρυσή στολή του για να ζεστάνει μερικά λεπτά ακόμα τα παιδιά του. 

Φωτογραφία: Προετοιμασία δια την Ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου στην αυτοσχέδια παραθαλάσσια Εκκλησία.