e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Η Χειροτονία του Επισκόπου Κυανέων κ. Ελπιδίου στο Σίδνεϊ


Σε κλίμα χαρμόσυνο, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σίδνεϊ, τη 18η Ιανουαρίου 2020, εορτή των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος τέλεσε την χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Κυανέων κ. Ελπιδίου. 

The ordination of Bishop Elpidios Kyaneon by Archbishop Makarios and 12 Heirachs, over 30 priests and many hundreds of faithful at the cathedral of the Holy Archdiocese in Sydney.


«Η χειροτονία κάθε επισκόπου στην ορθόδοξη εκκλησία είναι μια νέα Πεντηκοστή· που παραπέμπει στη διαχρονική συνέχεια του θαυμαστού γεγονότος της εν είδη πύρινων γλωσσών επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, και απευθυνόμενος προς τον νέο Επίσκοπο, του υπενθύμισε: «Από σήμερα καθίστασαι συντελεστής της Αποστολικής διαδοχής, και ξεκινάς μια νέα Θεοφιλέστατη πορεία καταθέσεως της μαρτυρίας του Ευαγγελίου».

Ακόμη, επισημαίνοντας πως «κάθε άνθρωπος είναι άξιος της αγάπης μας», και υπογραμμίζοντας τη δύναμη του λόγου, τον παρέπεμψε σε μια προσφιλή έκφραση του μακαριστού Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας, κυρού Κυρίλλου, που ήτο και ο Γέροντάς του: «Σε μένα τον Επίσκοπο ανήκει το να ομιλώ· σε εσάς, τον λαό του Θεού, το να έχετε τα λόγια μου ενώπιόν σας· και στον Θεό, να τα πραγματοποιήσει».

Ο Επίσκοπος, πλέον, Κυανέων, κ. Ελπίδιος, συναισθανόμενος τη «μεγάλη ευθύνη», όπως είπε, την οποία αναλαμβάνει, και απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο, σημείωσε με νόημα:

«Προσωπικά ενθαρρύνομαι, οτι εσείς Σεβασμιώτατε, πλήρης χαρισμάτων, θα με καθοδηγείτε· και δεν θα είστε μόνο πνευματικός πατέρας και ο Γέροντάς μου, αλλά ταυτόχρονα και πρότυπο ενός Ορθόδοξου Επισκόπου».

Μάλιστα, κατέθεσε την ευλαβική του υπακοή στις νουθεσίες του βιβλίου του Αρχιεπισκόπου, «Αρχιερατικό Ήθος».

Ακόμη, ενθυμούμενος τα χρόνια των σπουδών του στη Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Ανδρέα, εξήρε το γεγονός ότι διδάχτηκε το ορθόδοξο ήθος και τη σπουδαιότητα της προσευχής, από τον Καθηγητή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μακαριστό Αρχιεπίσκοπο, κυρό Στυλιανό.

Κατά την τέλεση της χειροτονίας, τον Αρχιεπίσκοπο πλαισίωσαν οι Επίσκοποι Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, και Μελόης κ. Αιμιλιανός, ο Εψηφισμένος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, καθώς και πλειάδα κληρικών.

Ακόμη, συλλειτούργησαν, οι Μητροπολίτες Κορέας κ. Αμβρόσιος, Χονγκ Κονγκ κ. Νεκτάριος, Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνος, Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων, Μαγαδασκάρης κ. Ιγνάτιος, και Σικάγου κ. Ναθαναήλ, οι οποίοι βρίσκονται στην Αυστραλία εν όψει των ονομαστηρίων του Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου (19/1).

Τη χειροτονία παρακολούθησαν βαθιά συγκινημένοι οι γονείς και συγγενείς του νέου Επισκόπου, καθώς και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ κ. Χρήστος Καρράς, και η σύζυγός του, Εμπορική Ακόλουθος, κ. Κάτια Γκίγκιζα.

Υπενθυμίζεται πως περίπου προ μηνός, ανήμερα των Χριστουγέννων 2019, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος χειροτόνησε τον Επίσκοπο Μελόης κ. Αιμιλιανό, ενώ αύριο 19 Ιανουαρίου 2020, εορτή του Αγίου Μακαρίου του Μεγάλου, ημέρα κατά την οποία άγει και τα ονομαστήριά του, θα χειροτονήσει σε Επίσκοπο Σινώπης τον Εψηφισμένο Επίσκοπο Αδελαΐδος κ. Σιλουανό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: