e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Με την παρουσία Βαρθολομαίου το Διεθνές Συνέδριο «Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα. Προκλήσεις και προοπτικές» [4-10.5.2020]


Η Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) συνδιοργανώνει με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (Ε.Β.Ε.) Διεθνές Συνέδριο στην Αθήνα από τις 4 έως τις 10 Μαΐου 2020 με θέμα:

«Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ.
ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»
Υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Το Συνέδριο εντάσσεται στη σειρά των Διεθνών Θεολογικών Συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα κατά τον 20ό αιώνα (1936 και 1976) και στοχεύει στην ανάδειξη, διερεύνηση και συμβολή στα καίρια ζητήματα και προβλήματα που απασχολούν την Ορθόδοξη Θεολογία σε πανορθόδοξο επίπεδο κατά τον 21ο αιώνα. Ειδικότερα, το Συνέδριο θα εξετάσει τη θέση και την αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας και Θεολογίας στις νέες ιστορικές, γεωπολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες, προκειμένου να εκφράσει εκ νέου την πλούσια κληρονομιά, την έμπρακτη διακονία, την προφητική μαρτυρία και λειτουργία της στον σύγχρονο κόσμο. Οι ιδιαίτερες θεματικές που θα απασχολήσουν το Συνέδριο αφορούν στη σπουδή και στην κριτική τοποθέτηση απέναντι στη σχέση της Ορθόδοξης Θεολογίας πρώτιστα με την Εκκλησία, με το πανεπιστήμιο και με την κοινωνία, καθώς επίσης και στον διάλογό της με τις επιστήμες, την τεχνολογία, τον πολιτισμό και, ακολούθως, με τα σύγχρονα θεολογικά και πνευματικά ρεύματα.

Τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου «Η Θεολογία στον 21ο αιώνα. Προκλήσεις και Προοπτικές» θα τιμήσει με την παρουσία του η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄, ο οποίος θα εκφωνήσει και την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου. Στο Συνέδριο έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Ορθόδοξοι ακαδημαϊκοί Θεολόγοι και διακεκριμένες εκκλησιαστικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Ευρώπη, Αμερική, Αφρική, Ασία, Αυστραλία), εκπροσωπώντας, κατά το εφικτό, όλες τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες και τη λεγόμενη Διασπορά, επιστήμονες από άλλα γνωστικά αντικείμενα και άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού. Παράλληλα, ως παρατηρητές έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν θεολογικές προσωπικότητες διεθνούς κύρους από άλλες χριστιανικές ομολογίες και παραδόσεις.

Η έναρξη του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαΐου 2020 στη Μεγάλη Αίθουσα του ιστορικού Κεντρικού Κτηρίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ οι κύριες εργασίες του θα διεξαχθούν στην Εθνική Βιβλιοθήκη στους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Κ.Π.Ι.Σ.Ν.).

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα διοργανωθούν οκτώ (8) θεολογικά εργαστήρια, καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως ξενάγηση των συνέδρων στην Ακρόπολη και την Πνύκα, βυζαντινοί περίπατοι στην Αθήνα, επισκέψεις στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, εκθέσεις θεολογικού βιβλίου (ελληνόγλωσσου και ξενόγλωσσου), μουσικά και εικαστικά δρώμενα, καθώς και πλειάδα άλλων εκδηλώσεων. Την Πέμπτη 7 Μαΐου 2020 οι εισηγητές και οι σύνεδροι προγραμματίζεται να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτική επίσκεψη στους Δελφούς και στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά, προκειμένου να γνωρίσουν εκ του σύνεγγυς την κλασική και ελληνορθόδοξη πολιτιστική κληρονομιά αλλά και την τοπική Εκκλησία.Δεν υπάρχουν σχόλια: