e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Κυριακή της Σαμαρείτιδος 2020, στην Παναγούλα Μπανάτου, των θυρών ανεωγμένων [photos]


Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 17η Μαΐου 2020, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, πρώτη Κυριακή με ανοικτές τις θύρες για τους πιστούς, μετά την δίμηνη απαγόρευση προσέλευσης κοινού, εξαιτίας του φόβου εξάπλωσης του φονικού Κορονοϊού. Ο Ναός ήταν διαρρυθμισμένος βάσει των κρατικών συμβουλών, το δε σύνολο των εκκλησιασθέντων ήταν 31 άτομα, όταν το όριο των δυναμένων να εισέλθουν είναι -το πολύ- 35 άτομα. 
     Ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι ξαναβλέπει εντός του Ναού τους Ενορίτες, τις εικόνες του Θεού παρούσες στην τέλεση του Μυστηρίου της Ζωής, μετά από τη μακρά φυσική απουσία τους και δη σε περίοδο μεγαλοβδομαδιάτικη - πασχαλινή. Κάνοντας μάλιστα αναφορά στο "ζων ύδωρ", περί του οποίου ομίλησε ο Κύριος Ιησούς στην Σαμαρείτιδα (εκ του σημερινού ευαγγελικού αναγνώσματος), ανέφερε ότι ήταν πολύ σκληρό να μην μπορούν οι πιστοί να μεταλάβουν καθ' όλο αυτό το διάστημα "ζώντος ύδατος", όμως η όλη αυτή περιπέτεια μπορεί εντέλει να λειτουργήσει παιδαγωγικά: ως αυτοενδοσκόπηση ψυχής, ούτως ώστε να ασκηθούμε δημιουργικά στην ταπείνωση, την υπακοή, την καρτερία, την προσευχή, εκπαιδευόμενοι συνάμα στο ότι τίποτε στη ζωή και τα έργα μας δεν είναι στατικό και δεδομένο, μια και η εσχάτη πείρα της ανθρωπότητας εκ του Covid-19 καταδεικνύει ότι "μία ροπή" και όλα αναποδογυρίζονται.
     Πολλοί κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων, μάλιστα δε παιδάκια, κατά την ώρα του Κοινωνικού και μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας.
     Το ψαλτήρι τίμησε -όπως καθ' όλο αυτό το διάστημα της δοκιμασίας- ο Ιεροψάλτης κ. Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης.
[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

















































Δεν υπάρχουν σχόλια: