e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

8η επέτειος αρχιερατικής εκλογής και χειροτονίας του Μητροπολίτη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμονος


Με σεμνότητα και πνευματική ευφορία εορτάσθηκε την Κυριακή 29η Νοεμβρίου 2020, η όγδοη επέτειος της εις Επίσκοπον παμψηφεί εκλογής από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας (21η Νοεμβρίου 2012) και της αρχιερατικής χειροτονίας (2α Δεκεμβρίου 2012) του Σεβ. Μητροπολίτη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμονος.

Κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία ετελέσθη στον Ιερό Καθεδρικό Ναού Αγίου Δημητρίου Pointe-Noire, τον Σεβασμιώτατο προσεφώνησε ο Αιδεσ. Πρωτ. κ.Μάξιμος Oumba, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ.Μπραζαβίλ, ο οποίος ανεφέρθη στην εν γένει μεγάλη πρόοδο που συνετελέσθη στην τοπική Εκκλησία κατά την διαρρεύσασα οκταετία, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του Χριστεπωνύμου Πληρώματος προς τον Ποιμενάρχη του. Κατά την ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης ανέφερε:

«Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Με μεγάλη συγκίνηση τελέσαμε σήμερα τη Θεία Λειτουργία επί τη επετείω της συμπληρώσεως των οκτώ ετών της Αρχιερατείας μας. Δοξάζουμε τον Κύριο και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό, τον μόνον Αληθινό Θεό, που μας αξίωσε να έχουμε την τιμή αλλά και την τεράστια ευθύνη να γίνουμε ο πρώτος Ποιμενάρχης μιας Εκκλησίας γεμάτης από ακλόνητη πίστη και διάθεση για δυναμική δημιουργία και αδιάλειπτη ενότητα.

Αγαπημένα πνευματικά μας παιδιά,

Η Ιερά Μητρόπολη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν περιλαμβάνει σήμερα στους κόλπους Της περίπου 7.000 ορθόδοξους πιστούς σε επτά ενορίες διαφόρων πόλεων του Κονγκό-Μπραζαβίλ καθώς και δυο τοπικές Ορθόδοξες Κοινότητες, δηλαδή την κοινότητα της συνοικίας KM4 του Pointe-Noire και την κοινότητα της Libreville, πρωτεύουσας της Γκαμπόν. Επιπλέον, η Ιερά Μητρόπολη διαθέτει το σχολικό συγκρότημα «Φως των Εθνών» (δημοτικό και γυμνάσιο) με 258 μαθητές, το πρότυπο ορφανοτροφείο «Άγιος Ευστάθιος», το οποίο έχει επισήμως αναγνωριστεί από το κράτος και χαρακτηριστεί ως το καλύτερο κοινωνικό ίδρυμα ολόκληρης της επικράτειας του Κονγκό.

Η εν λόγω δομή φιλοξενεί σήμερα 22 παιδιά, ενώ έχει ήδη θέσει στη διάθεση της πατρίδος μας ορθοδόξους ενήλικες πολίτες. Να σημειώσουμε τέλος το Ραδιοφωνικό Σταθμό "Η Φωνή της Ορθοδοξίας 96.8 FM" που αποσκοπεί στη μετάδοση του Αναστάσιμου μηνύματος του Κυρίου και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού προς πνευματική οικοδομή των συμπατριωτών μας.

Κατά τη διάρκεια της οκταετούς ταπεινής Αρχιερατείας μας (2012-2020), παρά τις διαρκείς αντικειμενικές δυσκολίες, αλλά και την ανθρώπινη κακότητα, τις ελεεινές σε βάρος μας συκοφαντίες και τις απειλές κατά της ζωής μας, ενέργειες που προκλήθησαν από ανθρώπους που έχασαν οριστικώς ιδιοτελή συμφέροντα στην τοπική Εκκλησία του Κονγκό επί των ημερών μας, κατορθώσαμε με την Χάρη του Θεού να ολοκληρώσουμε ή να ανεγείρουμε Ι. Ενοριακούς Ναούς όπως τον παμμεγέθη Ι. Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο κέντρο του Pointe-Noire, ο οποίος εγκαινιάστηκε την 17η Φεβρουαρίου 2019 από τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, κατά την επίσημη και απολύτως επιτυχημένη επίσκεψή Του στη Δημοκρατία του Κονγκό-Μπραζαβίλ, τον Ι. Ναό της Αγίας Φωτεινής στη συνοικία Mpaka του Pointe-Noire, τον Ι. Ναό των Αγίων Ιωάννου και Νικολάου στο Impfondo και τον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος-Αγίου Κοσμά Αιτωλού στο Nkayi.

Επιπροσθέτως, εργαστήκαμε με σκοπό να βελτιώνουμε αδιάκοπα την καλή λειτουργία των προαναφερθεισών εκκλησιαστικών καθιδρυμάτων, δηλαδή του σχολικού συγκροτήματος «Φως των Εθνών», του πρότυπου ορφανοτροφείου «Άγιος Ευστάθιος» και του Ραδιοφωνικού Σταθμού "Η Φωνή της Ορθοδοξίας 96.8 FM", να στηρίζουμε οικονομικά, υλικά και ηθικά δομές της χώρας όπως νοσοκομεία, φυλακές, οίκους ευγηρίας, δημόσια σχολεία κλπ., να υποστηρίζουμε οικονομικά μαθητές και φοιτητές, να δίνουμε θέσεις νόμιμης εργασίας σε δεκάδες συμπολίτες μας, να ανακουφίζουμε πτωχούς συμπατριώτες μας κλπ. σεβόμενοι πάντοτε τις κονγκολέζικες αρχές και αξίες.

Θα θέλαμε ακόμη να σας γνωρίσουμε με ταπεινότητα τις καταβληθείσες κατά την Προεδρία μας προσπάθειες στο Εθνικό Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών της Δημοκρατίας του Κονγκό-Μπραζαβίλ. Το έτος 2020 σηματοδοτεί την 50ή επέτειο από την ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου των Εκκλησιών του Κονγκό.

Δοξάζουμε τον Θεό, καθώς έχουμε μια άψογη και παραγωγική συνεργασία με όλες τις επίσημες Χριστιανικές Εκκλησίες της χώρας μας, όπως και με τους επικεφαλής αυτών.

Έπειτα από πολλά έτη, καταφέραμε να συντάξουμε νέο σύγχρονο Καταστατικό καθώς και νέο Εσωτερικό Κανονισμό του Εθνικού Συμβουλίου, να έχουμε την επίσημη νομική αναγνώριση με την σχετική Υπουργική Απόφαση που παραλάβαμε προ έτους, να τακτοποιήσουμε τα οικονομικά του Συμβουλίου, να ανακαινίσουμε εκ θεμελίων το κτίριο όπου στεγάζεται η Έδρα του αξιοποιώντας μόνον τους πόρους του Συμβουλίου. Με πολλή χαρά θέσαμε το Εθνικό Συμβούλιο Χριστιανικών Εκκλησιών του Κονγκό «ανανεωμένο» στη διάθεση των Μελών του, έτσι ώστε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας δυναμικότερα επί σοβαρότατων κοινωνικών ζητημάτων, με αμοιβαίο σεβασμό μεν προς τα δόγματα της κάθε Εκκλησίας-Μέλους, απολύτως όμως χωρίς συγκρητισμούς που οδηγούν σε πνευματική σύγχυση και απομείωση της ορθοδόξου πίστεως.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλες τις Εκκλησίες-μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών του Κονγκό για την ειλικρινή συνεργασία και την πολύτιμη ενότητα που απέφερε τα εν λόγω αποτελέσματα με την ευλογία και τη Χάρη του Τριαδικού Θεού, που είναι η αρχή και το τέλος κάθε ανθρωπίνου εγχειρήματος.

Επί τη ευκαιρία της ογδόης επετείου της Αρχιερατείας μας, θα θέλαμε να εκφράσουμε την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μας προς τις Αρχές της χώρας μας, οι οποίες ανταποκρίνονται πάντοτε με απεριόριστη αγάπη και προθυμία σε κάθε αίτημα της Ι.Μητροπόλεως Μπραζαβίλ.

Εκφράζουμε απεριόριστη ευγνωμοσύνη και σεβασμό προς τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ.Denis Sassou N’guesso, ο οποίος με την ευγενική και αιφνιδιαστική του απόφαση περί του ταπεινού μας προσώπου εξέδωσε το υπ’ αριθμ. 2018-422 Προεδρικό Διάταγμα της 26ηςΝοεμβρίου 2018, το οποίο αφορά στην απονομή της υψίστης διακρίσεως του Ιππότη-Αξιωματικού των Εθνικών Ταγμάτων της Δημοκρατίας του Κονγκό-Μπραζαβίλ για όσα μπορέσαμε να προσφέρουμε στην κοινωνία του Κονγκό κατά την ταπεινή Αρχιερατεία μας, από το 2012 μέχρι σήμερα.

Η εξαιρετική αυτή τιμή αποτελεί κορυφαία αναγνώριση των πολυδιάστατων προσπαθειών που η τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία μας, η οποία απαριθμεί μόλις 36 χρόνια ζωής, ως και η ελαχιστότητά μας κατέβαλαν επ’ ωφελεία της θαυμάσιας πατρίδος μας, του Κονγκό-Μπραζαβίλ.

Εκφράζουμε επίσης την ευγνωμοσύνη μας προς την Πρώτη Κυρία, την Εξοχ. Κα.Antoinette Sassou N’guesso, Πρόεδρο του Ιδρύματος « Congo Assistance », μεγάλη ευεργέτιδα του ορθόδοξου ορφανοτροφείου «Άγιος Ευστάθιος» στη πόλη Dolisie, προς τον Εξοχώτατο Πρωθυπουργό του Κονγκό κ. Clément Mouambaκαι όλα τα Μέλη της Κυβερνήσεως της χώρας μας, ωσαύτως προς τις πολιτικές, δικαστικές, στρατιωτικές και θρησκευτικές αρχές αυτής.

Τέλος, διακηρύσσουμε την ειλικρινή υιϊκή αγάπη και ισόβιο ευγνωμοσύνη μας προς τον Πνευματικό Πατέρα και ευεργέτη μας, τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, προς τα Μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, προς το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο μας, το Οποίο ενσυνειδήτως υπηρετούμε από δεκαπενταετίας αδιακόπως, προς τις Ιεραποστολικές Οργανώσεις και Συλλόγους, τις Ιερές Αρχιεπισκοπές, Μητροπόλεις και Μονές Ελλάδος, Κύπρου, Ηνωμένων Πολιτειών, Αυστραλίας, Καναδά και οπουδήποτε αλλού παγκοσμίως, οι οποίες στηρίζουν οικονομικά, υλικά και ηθικά την επίπονη εργασία της τοπικής Εκκλησίας μας μεσούσης μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης άνευ προηγουμένου και μιας απίστευτης πανδημίας, δημιουργώντας γέφυρες φιλίας με τον λαό του Κονγκό, καθώς προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως που συνδράμει θυσιαστικώς το νεόφυτο ιεραποστολικό γεώργιο του αφρικανικού ισημερινού.

Εκφράζουμε επιπροσθέτως τις ολόθυμες ευχαριστίες μας προς τους κληρικούς μας, προς τα σεβαστά μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και των Ενοριακών Επιτροπών, προς τους πολύτιμους λαϊκούς συνεργάτες μας καθώς και προς όλους τους πιστούς της τοπικής Εκκλησίας, τους οποίους περιβάλλουμε με αστείρευτη πατρική αγάπη.

Κατακλείοντες σας διαβεβαιούμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με θερμουργό ζήλο μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματος, αν και αυτό χρειαστεί, προς όφελος της γενικής προόδου και της πνευματικής προκοπής της Ιεράς Μητροπόλεως Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, όπως και της όμορφης και ευλογημένης χώρας μας, του Κονγκό, την οποία αγαπάμε ιδιαιτέρως και θεωρούμε ήδη ως την νέα πατρίδα μας. Σας ευχαριστούμε».

Αμέσως μετά, οι πιστοί που εισήλθαν στην Ευχαριστιακή Σύναξη, συνεπεία των αυξημένων υγειονομικών μέτρων που η χώρα έχει εκτάκτως επιβάλει προς ανάσχεση της πανδημίας Covid-19, προσέφεραν με χαρά τα δώρα τους - κατά το τοπικό έθος - προς τον Επίσκοπο, ο οποίος ανεκοίνωσε ότι αυτά θα παραδοθούν εκ μέρους όλων στο πρότυπο Ορφανοτροφείο «Άγιος Ευστάθιος» της Ι.Μ.Μπραζαβίλ.

Τον εορτασμό της ογδόης επετείου της αρχιερατικής εκλογής και χειροτονίας του Σεβ.κ.Παντελεήμονος εκάλυψε η κρατική τηλεόραση Télé Congo, ενώ ετίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των αρχών, των ΜΜΕ και πλήθος πιστών που παρέμεινε στον αύλειο χώρο του Ι. Καθεδρικού Ναού.






































Δεν υπάρχουν σχόλια: