e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Τα εθιμικά “Κάλαντα του Δεσπότη”, παραμονή Φωτώνε 2020, στην πόλη της Ζακύνθου


Κείμενο – ρεπορτάζ: π. Παναγιώτης Καποδίστριας
Φωτογραφίες: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας

Με κάθε δυνατή μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκαν απόψε, βράδυ παραμονής των Θεοφανίων 2020, ο κατά παράδοσιν αφ' εσπέρας Όρθρος των Θεοφανίων, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων, στην πόλη της Ζακύνθου.

Κατά την εθιμική τυπική διάταξη της αποψινής βραδιάς, αμέσως μετά την Δοξολογία του Όρθρου τιμήθηκε ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ως ακολούθως: Ο ίδιος ο Μητροπολίτης και όλες οι τοπικές Αρχές μετέβησαν (όχι εν πομπή, ως είθισται, λόγω της βροχής) στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου. Εκεί, στην αίθουσα του Θρόνου, αφού ο Επίσκοπος ανήλθε στην καθέδρα του, άκουσε να του ψάλουν τα πατροπαράδοτα "Κάλαντα του Δεσπότη" (σύνθεση Π. Γριτζάνη, 1835-1897), τα μέλη του Εκκλησιαστικού Αναλογίου "Θ. Κουρκουμέλης-Κοθρής", με διευθύνοντα τον μουσικό και συνθέτη κ. Παναγιώτη Μαρίνο, Λαμπαδάριο της Μονής Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου Ζακύνθου. Τα Κάλαντα αυτά καταλήγουν ως εξής:
"Λειτουργέ Θεού Υψίστου σού ευχόμαστε να ζεις,
να λαμπρύνεις τη χαρά μας, θεία Φώτα να υμνείς"!

Αμέσως μετά, ο Σεβ. κ. Διονύσιος δεν εξήλθε στον εξώστη του Μεγάρου (κατά την τοπική τυπική διάταξη, λόγω βροχής) αλλ' από τον Θρόνο του, εις επήκοον του Λαού που τον ανέμενε με μεγάλο ενδιαφέρον, απηύθυνε βαρυσήμαντη, κατά την απαίτηση του εθίμου) ομιλία, την οποία μπορείτε να αναγνώσετε κατωτέρω. Η αφ' υψηλού αυτή ομιλία προς τον λαό της Ζακύνθου θεωρείται επιρροή από την βατικάνεια συνήθεια και αποτελούσε -κατά πάσα πιθανότητα- μιαν ορθόδοξη απάντηση (!!!) των παλαιών ευρηματικών Ζακυνθίων στην αφ' υψηλού ομιλία του Ποντίφικα “urbis et orbis”.

Άμα τη ολοκληρώσει της επισκοπικής Ομιλίας, η Χορωδία απέδωσε τη Φήμη Διονυσίου, η Φιλαρμονική τον Εθνικό Ύμνο και τέλος, ο Μητροπολίτης δέχτηκε όλους, Άρχοντες, Κλήρο και Λαό, οι οποίοι του εξέφραζαν ευχές για το Νέο Έτος 2020 κι εκείνος ανταπέδιδε γλυκύτητα αισθημάτων και ευλογίες!

Έτσι τιμώνται στη Ζάκυνθο τα Φώτα και ο Επιφανείς Χριστός: Τιμώντας τον "εις τόπον και τύπον" Εκείνου ευρισκόμενον, ήτοι τον οικείο Επίσκοπο! Μια ιδιότυπη τελετή, η οποία συντελεί και αυτή στην αρτίωση της θρησκευτικής αυτοσυνειδησίας των Ζακυνθίων!

Έγιναν οι Αγιασμοί στα σπιτικά του Μπανάτου [5.1.2020]


Ολοκληρώθηκαν πριν λίγο οι Αγιασμοί στα σπίτια της Ενορίας του Μπανάτου. Ο καιρός, παρά τις περιοδικές μπόρες και το κρύο, επέτρεψε στον Εφημέριο π. Παναγιώτη και τους ιερόπαιδες που τον συνόδευαν να μπουν ανεμπόδιστα στα σπιτικά των καλών Ενοριτών, οι οποίο με ζέση έκδηλη τους δέχονταν, ώστε να προσκυνήσουν τον Τίμιο Σταυρό και ραντισθούν με τον Αγιασμό από τις πανεύοσμες αγιαστούρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εφημέριος σε κάθε οικία άφησε από ένα εγκόλπιο Ημερολόγιο του 2020 (εκδ. Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου) για ευλογία!

Τα σπουδαιότερα -συν Θεώ- αύριο το πρωί στον καταστόλιστο παραδοσιακά Ναό της Παναγούλας!

Θεοφάνια 2020 στη Λυών της Γαλλίας


Με λαμπρότητα ετελέσθη σήμερα το πρωί, 5.1.2020, ο καθιερωμένος Αγιασμός της παραμονής των Θεοφανίων στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Λυών στη Γαλλία. Προεξήρχε ο Θεοφ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος, ο οποίος χειροθέτησε επίσης έναν νέο Αναγνώστη. Ακολούθως ετελέσθη ο Καθαγιασμός των Υδάτων στον Ροδανό ποταμό, έναν από τους δύο ποταμούς της πόλεως.

Θεοφάνια 2020 στο Χονγκ Κονγκ


5 Ιανουαρίου 2020
Theophany at Saint Luke Orthodox Cathedral in Hong Kong 
 Θεοφάνια στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Λουκά στο Χονγκ Κονγκ, υπό τον οικείο Ποιμενάρχη Σεβ. Μητροπολίτη Χονγκ Κονγκ κ. Νεκτάριο

Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού για τα Φώτα 2020 και Βασιλόπιτα στη Λουσάκα της Ζάμπιας


Κυριακή, 5 Ἰανουαρίου 2020, Κυριακή προ των Φώτων, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ο Μεγάλος Αγιασμός και η κοπή της Βασιλόπιτας της Μητροπόλεως στη Λουσάκα.

Σήμερα Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης παραμονή της μεγάλης Δεσποτικής Εορτής των Θεοφανίων στο παρεκκλήσιο της Μητροπόλεως τέλεσε τη Θεία Λειτουργία. Πριν την Απόλυση, κατά την τάξη, τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, όπου αγίασε τα ύδατα και ευλόγησε τους πιστούς με τον Τίμιο Σταυρό. Η βάπτιση του Σταυρού έγινε στη δεξαμενή κάτω από καταρρακτώδη βροχή, η μικρή Χλόη κατάφερε να πιάσει το σταυρό πέφτοντας στο νερό και να πάρει την ευλογία του.

Δελτίο εκκλησιαστικών ειδήσεων εκ Φαναρίου 4ης και 5ης Ιανουαρίου 2020


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 
Ἡ Α.Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, τό Σάββατον, 4ην Ἰανουαρίου, παρέθεσε γεῦμα εἰς τήν Πατριαρχικήν ἑόρτιον Τράπεζαν πρός τούς Γραμματεῖς τῶν Πατριαρχείων. Τό ἀπόγευμα τῆς ἰδίας,ὁ Παναγιώτατος, συνοδεύομενος ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Μ. Ἐκκλησιάρχου κ. Ἀετίου, ἐπεσκέφθη τόν ἐν τῷ Νοσοκομείῳ τοῦ Πανεπιστημίου Koç νοσηλευόμενον, ἀπό ἐτῶν ἀσθενοῦντα, Σεβ. Μητροπολίτην Γέροντα Νικομηδείας κ. Ἰωακείμ. 

Βαρθολομαίος: "Κανονικώς αστήρικτος και εκκλησιολογικώς έωλος η πρωτοβουλία του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Θεοφίλου"


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Οικουμενικός Πατριάρχης: "Ποτέ εις την ιστορίαν του, ο Οικουμενικός Θρόνος… δεν παρέμεινεν αδρανής, όταν οι Ορθόδοξοι λαοί προσέφευγαν σ’ αυτόν"

Ομιλία του Παναγιωτάτου προς την Αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας

“Η πρόσκλησις προς «διατήρησιν της ενότητος ημών εν Ευχαριστιακή κοινωνία», εκ μέρους του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων, αφορά κατ᾽ ουσίαν εις τον Μακαριώτατον Πατριάρχην Μόσχας και όχι εις ολόκληρον το Εκκλησιαστικόν σώμα της Ορθοδοξίας”, επισήμανεν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά την Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε, σήμερα, Κυριακή προ των Φώτων, 5 Ιανουαρίου, στον Πατριαρχικό Ναό, όπου παρέστη Αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, υπό την ηγεσία του Μητροπολίτου Λβιβ Μακαρίου, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως ενός έτους από την υπογραφή και επίδοση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Ο Παναγιώτατος, σημείωσε ότι “η κανονικώς αστήρικτος και εκκλησιολογικώς έωλος” πρωτοβουλία του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Θεοφίλου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, “εις ημάς, και ουχί μόνον εις ημάς” και υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, ότι “η Εκκλησία της Ρωσίας” είναι εκείνη που “διέκοψε το μνημόσυνον των τριών Πρώτων, οι οποίοι ευρίσκονται εις κοινωνίαν με την Αγιωτάτην Εκκλησίαν της Ουκρανίας”. 

Τη Θεία Λειτουργία και τον Μ. Αγιασμό της παραμονής των Θεοφανείων τέλεσε, κατά την τάξη, ο Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Ιωακείμ, με τον υπογραμματέρα, διάκονο Γρηγόριο.

Εκκλησιάστηκαν ο Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος, ιερείς από την Εκκλησία της Κύπρου, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη Ολεκσάντρ Γκαμάν, πιστοί από την Πόλη, καθώς και από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες.

Παραμονή των Φώτων στο Φανάρι με Πατριαρχική Χοροστασία [photos - video]


Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan
Πατριαρχική Χοροστασία κατά την σημερινή  (5-1-2020) Θεία Λειτουργία της Παραμονής των Φώτων, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, ιερουργόύντος του Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. κ. Ιωακείμ. Διάκονος ο Πανοσιολ. Διάκονος κ. Γρηγόριος, Υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. 
Τελέστηκε, κατά την τάξιν, και ο Μέγας Αγιασμός. 
Παρίσταται Αντιπροσωπεία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, επί τη επετείω ενός έτους από της χορηγήσεως του Τόμου της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.