e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Μητροπολίτης Γέρων Νικαίας προς Βαρθολομαίον: "Η Ορθοδοξία Σάς ευγνωμονεί"


Δημοσιεύεται ακολούθως το κείμενο της προσφωνήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Νικαίας κ. Κωνσταντίνου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο με την ευκαιρία της ονομαστικής Του εορτής. Η ομιλία είθισται να εκφωνείται στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ανήμερα της εορτής, ενώπιον του Παναγιωτάτου, των παρισταμένων Ιεραρχών του Θρόνου και άλλων τοπικών Εκκλησιών, των μελών της Ομογένειας και των επισκεπτών από το εξωτερικό, και να αντιφωνεί ο Πατριάρχης. Ωστόσο, φέτος, λόγω της πανδημίας, ο Πατριάρχης, όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, δεν εορτάζει τα ονομαστήριά Του και κατά συνέπεια δεν πραγματοποιήθηκε καμία ιδιαίτερη εκδήλωση.

Δοξολογία για τα Ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχου στη Νέα Υόρκη [live]


Doxology for the Nameday of the Ecumenical Patriarch offisiated by His Eminence Archbishop Elpidoforos from the Holy Trinity Cathedral, NY.

Βαρθολομαίος: Έχουμε μαζί μας τη δύναμη του Θεού, απείρως πιο ισχυρή από κάθε είδους πανδημία και από κάθε κορονοϊό, αόρατο ή και ορατό


“Εορτάζομεν κατά το αποστολικόν “θλιβόμενοι αλλ’ ου στενοχωρούμενοι, απορούμενοι αλλ’ ουκ εξαπορούμενοι, διωκόμενοι αλλ’ ουκ εγκαταλειπόμενοι, καταβαλλόμενοι αλλ’ ουκ απολύμμενοι”, διότι έχουμε μαζί μας “την υπερβολήν της δυνάμεως του Θεού” που είναι απειράκις ισχυροτέρα από κάθε είδους πανδημίαν και από κάθε αόρατον αλλά και ορατόν κορωνοϊόν, ο οποίος μας επιβουλεύεται και μας απειλεί”, σημείωσε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά την Θεία Λειτουργία, κατά την οποία προέστη, συμπαραστατούμενος από κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής, σήμερα, Πέμπτη, 11 Ιουνίου, στον Π. Πατριαρχικό Ναό, για την εορτή της μνήμης των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, κατά την οποία εορτάζει τα ονομαστήριά Του. 

Ποιητικό αφιέρωμα του "Εθνικού Κήρυκα" στον Οικουμενικό Πατριάρχη


[Ευχαριστώ θερμά την μεγάλη ομογενειακή εφημερίδα ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ της Αμερικής, ότι στη σημερινή, έντυπη και διαδικτυακή, έκδοσή της (11.6.2020) συμπεριέλαβε πέντε ΠΟΛίΤΙΚΑ ποιήματά μου, προερχόμενα από το ποιητικό βιβλίο μου "Λευκότερος καίγεσαι" (εκδ. Αληθώς 2019) και αφορώντα στον θεσμό και το πρόσωπο του Οικουμενικού Βαρθολομαίου. Η δημοσίευση αυτή φέρει τον γενικό τίτλο "Ποιητικό αφιέρωμα στον Οικουμενικό Πατριάρχη" και έγινε στο πλαίσιο των σημερινών Ονομαστηρίων Βαρθολομαίου. Ανωτέρω φωτό από την έντυπη έκδοση, την δε ηλεκτρονική εκδοχή, δείτε ΕΔΩ!

Τιμής ένεκεν για τον εορταζόμενο Πατριάρχη του Γένους, αναρτώνται ακολούθως τα πέντε ποιήματά μας προς τιμήν του.

π. Π. Κ.]

Πατριαρχική Λειτουργία στο Φανάρι για τα Ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχου [live]


Πέμπτη, 11η Ιουνίου 2020, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, τελείται Θεία Λειτουργία επί τη ιερά μνήμη των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά Του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και λειτουργεί ο ίδιος. Η εφετινή πατριαρχική εορτή τελείται ανεπίσημα, λόγω του κινδύνου εκ του επικρεμάμενου Κορωνοϊού.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας χειροθέτησε Πνευματικό τον ζακύνθιο κληρικό π. Νικόλαο Μποζίκη


Κείμενο: π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Σήμερα στο Σίδνεϊ, 11 Ιουνίου 2020, στον ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος λειτούργησε επί τοις Ονομαστηρίοις του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Ολόκληρη την τηλε-μετάδοση αναρτήσαμε σε άλλη δημοσίευση του "Νυχθημερόν" και μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ!

Τιμάμε τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό στο Μπανάτο Ζακύνθου, την Κυριακή, 14.6.2020


Στο πλαίσιο της μνήμης του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας (στις 11 Ιουνίου), θα μεθεορτάσουμε τη μαρτυρική αυτή μορφή του 20ού αιώνα, εδώ στην Ενορία μας, την Κυριακή των Αγίων Πάντων, 14 Ιουνίου 2020, μάλιστα δε στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου. 

Αρχιεπισκοπική Λειτουργία για τα Ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχου στο Σίδνεϊ [live]


Την πεποίθησή του ότι η ιστορία θα ονομάσει "Πάνυ" (Μέγα) τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, εξέφρασε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος. Και τούτο διότι, όπως διέκρινε, κατά τα σχεδόν 30 χρόνια της Πατριαρχίας του, ο Παναγιώτατος εποίησε και εδίδαξε ακριβώς όπως ορίζει το Ευαγγέλιο. "Εδίδαξε, όχι τόσο με τα λόγια του, όσο με τη ζωή του", τόνισε, μεταξύ άλλων, κάνοντας παράλληλα λόγο για μια ξεχωριστή και χαρισματική προσωπικότητα, που κοσμεί τον Οικουμενικό μας Θρόνο. 

Στη γιορτή του Πατριάρχου


Εόρτιες σκέψεις του π. ΘΩΜΑ ΑΝΔΡΕΟΥ

Τον βλέπω να λειτουργεί σε ερείπια αρχαίου κάλλους και συγκινούμαι. Διότι βλέπω στο ρυτιδιασμένο από τον χρόνο πρόσωπο Του, την φλόγα να ξαναζωντανέψουν οι αρχαίες Εκκλησίες της καθ' ημάς Ανατολής, να μοσκοβολήσουν από θυμίαμα ευώδες τα απομεινάρια μιας Πίστεως βιωματικής που μόνον με αίμα μπορεί να ποτιστεί. Αγανακτώ με όσους προσπαθούν να μειώσουν την προσφορά Του στην Εκκλησία, με όσους δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει να βρίσκεσαι στην Πόλη και να ηγείσαι μιας Εκκλησίας εν αιχμαλωσία...