e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Παράκληση προς τον Τίμιο Σταυρό στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [video]

 

Εσπέρας Πέμπτης, 10ης Σεπτεμβρίου 2020, στον Ναό Αγίου Ελευθερίου και Αγίας Άννης πόλεως Κερκύρας εψάλη ο Παρακλητικός Κανόνας προς τον Τίμιο Σταυρό, όπως συμβαίνει καθ' όλη την περίοδο προ της εορτής της Υψώσεως στους Ναούς της Κέρκυρας. Κάτι παρόμοιο συνέβαινε και στο νησί της Ζακύνθου παλαιόθεν μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, ατόνισε όμως και σταμάτησε μετά τους ολέθριους σεισμούς του 1953.

Εν προκειμένω στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου Κερκύρας, την ιερά αυτή Ακολουθία τελεί ο οικείος Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Κοσκινάς, ο δε Τίμιος Σταυρός προτίθεται, στο μέσο, καθ' όλες αυτές τις προεόρτιες ημέρες για προσκύνημα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Αύριο, 11.9.2020, Γάλλοι και Έλληνες των Παρισίων θα αποχαιρετήσουν τον π. ΝΙΚΟΛΑΟ ΞΕΝΟ


Αύριο Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020, στις 15.00, θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, πριν την αναχώρηση του για την ιδιαίτερα του πατρίδα την Ζάκυνθο, η σορός του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου Νικολάου Ξένου και προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, των βοηθών αυτού Επισκόπων και του Ι. Κλήρου της πόλεως των Παρισίων, θα τελεσθεί επίσημο Τρισάγιο θα ακολουθήσουν μάλιστα ομιλίες για την ζωή και το έργο του μεταστάντος.
*   *   *
Η Οικογένεια του μακαριστού π. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΞΕΝΟΥ, Ζακυνθίου Ιερέως των Παρισίων, ανακοινώνει: 

Ιερώνυμος για Μόρια: Η Εκκλησία στο πλευρό κάθε κατατρεγμένου, καλεί την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της


Τη βαθύτατη λύπη της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα γεγονότα στη Μόρια, αλλά και την «έντονη ανησυχία της για όλα όσα αυτή η τραγική κατάσταση υποκρύπτει για την ίδια την εθνική μας ακεραιότητα και για την ειρηνική  ζωή στην Πατρίδα μας», εκφράζει με αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. 

Αναλυτικότερα, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τονίζει:

Λόγια τιμής για τον Γεώργιο Μπίζο (+9.9.2020), τον Έλληνα που δίδαξε Διονύσιο Σολωμό στον Mandela


Εξόδιες σκέψεις του Σεβ. Μητροπολίτου Ζάμπιας κ. Ιωάννου

Εχθές, 9 Σεπτεμβρίου 2020, ο Απόδημος Ελληνισμός της Αφρικής και όχι μόνο, βυθίστηκε στο πένθος για την απώλεια του κ. Γεωργίου Μπίζου (George Bizos), μιας εμβληματικής προσωπικότητας με ισχυρό αποτύπωμα στην παγκόσμια ιστορία. O εκ Μεσσηνίας George Bizos δραστηριοποιήθηκε στην Νότιο Αφρική ως προασπιστής των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της δημοκρατίας, ενώ ως δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα -και "αδελφός", όπως επισημαίνει στην αυτοβιογραφία του ο τελευταίος- πάλεψε στο πλευρό του στον αγώνα ενάντια στο καθεστώς φυλετικών διακρίσεων του apartheid και την πολιτική διακριτικής μεταχείρισης. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τιμά τη μνήμη προκατόχων του


Επί τη εορτή των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μετέβη (9.9.2020) στην Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, όπου αναπαύονται εν τη προσδοκία της κοινής αναστάσεως οι προκάτοχοί του Ιωακείμ ο Β’ (από Κυζίκου) και Ιωακείμ ο Γ’ (από Θεσσαλονίκης) και ετέλεσε Τρισάγιο υπέρ αυτών, δεηθείς και για την ανάπαυση της ψυχής του Ιωακείμ του Δ’ (από Δέρκων), του οποίου τον τάφο στην Καλλιμασιά της γενέτειράς του Χίου επισκέφθηκε δύο φορές κατά το παρελθόν και τέλεσε Τρισάγιο. 

Ο Παναγιώτατος δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει στις προσευχές του και τον αείμνηστο Μητροπολίτη Δέρκων Ιωακείμ, επίσης εκ Χίου, ο οποίος διετέλεσε νωρίτερα Μητροπολίτης Σταυρουπόλεως και Σχολάρχης της Ι. Θεολογικής Σχολής Χάλκης.