e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Ο Βαρθολομαίος τίμησε τη μνήμη Δημητρίου

Με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 29 ετών από την κοίμηση του προκατόχου του αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μετέβη, την Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2020, στο Πατριαρχικό Κοιμητήριο της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή και τέλεσε τρισάγιο στον τάφο αυτού, δεηθείς διά την αιώνια ανάπαυσή του.

Ένας χρόνος χωρίς τον παπα-Γεράσιμο Σκαρτσή


Σε κλίμα συγκίνησης σήμερα Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020 το πρωί ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης τέλεσε Τρισάγιο εις μνήμη του π. Γερασίμου Σκαρτσή με τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο του, σε Ναό των Αθηνών, όπου παρεπιδημεί.

Δεν τίθεται θέμα Αυτοκεφαλίας των Σκοπίων δηλώνει το Φανάρι στον "Εθνικό Κήρυκα"


Του Θεοδώρου Καλμούκου 

ΒΟΣΤΩΝΗ. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με αποκλειστικές του δηλώσεις στον «Εθνικό Κήρυκα», τονίζει ότι «την στιγμήν αυτήν δεν τίθεται θέμα αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας των Σκοπίων αλλά θεραπείας ενός σχίσματος, διά την οποίαν όλοι έχουν ιερόν χρέος, μάλιστα δε η Μήτηρ Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, ως έπραξε και εις την περίπτωσιν του Βουλγαρικού σχίσματος και μάλιστα το έτος 1945, ήτοι μικρόν μετά τα τραγικά γεγονότα της ιστορίας εις την Δράμαν και την ευρυτέραν περιοχήν Επαρχιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου εις την Βόρειον Ελλάδα». 

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας σε τελετή για την προστασία της φύσεως


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την προστασία της φύσεως, το Συμβούλιο των Χριστιανικών Εκκλησιών της Γαλλίας διοργάνωσε μια τελετή την περασμένη Τρίτη, 29η Σεπτεμβρίου 2020.

Οι τρεις συμπρόεδροι του Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ ως Πρόεδρος της εν Γαλλία Συνελεύσεως των Ορθοδόξων Επισκόπων, απηύθυναν ένα μήνυμα για την ανάγκη ευαισθητοποιήσεως των πιστών για την προστασία του πλανήτη και του σεβασμού της Δημιουργίας του Θεού.

Τρισάγιο εις μνήμην Πατριάρχου Δημητρίου στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης


Σήμερα, 2.10.2020, τελέστηκε υπό του Καθηγουμένου της Μονής της Αγίας Τριάδος νήσου Χάλκης, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού, στο ναΰδριο της Σχολής Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Πατριάρχου κυρού Δημητρίου, αποφοίτου της Σχολής (1937), με αφορμή τη συμπλήρωση 29 ετών από την εκδημία του (2.10.1991). Αιωνία του η μνήμη!

Χειροτονία Καθολικού Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας Ιωάννη Σπιτέρη (18.5.2003) [video]


Δεδομένου ότι ο μέχρι πρότινος Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας Ιωάννης Σπιτέρης -ένας ευπροσήγορος και σοφός άνθρωπος- ολοκλήρωσε την θητεία του στο πηδάλιο του ρωμαιοκαθολικού εκκλησιαστικού σκάφους στα Ιόνια Νησιά και του Αποστολικού Βικαριάτου της Θεσσαλονίκης, ήδη μάλιστα έχει επιλεγεί ο διάδοχός του, επιστρέφουμε αρχειακώς στη Χειροτονία Σπιτέρη σε Επίσκοπο, η οποία έλαβε χώραν στο Duomo της Κέρκυρας, δηλαδή στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου των Κορφών, την 18η Μαΐου 2003.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΣΕ ΔΥΟ ΑΡΧΕΙΑΚΑ ΒΙΝΤΕΟ:

Κορωνοϊός: Η αρχή του νέου Μεσαίωνα της Εκκλησίας μας


Άρθρο του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗ, Αννόβερο Γερμανίας

Τελικώς ο κορωνοϊός κατάφερε να επιβάλει την χρήση της μάσκας σχεδόν σε όλους μας. 
Όσο κι αν φαίνεται παράξενο η ευρεία χρήση της μάσκας λόγω της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν άλλων ειδών μάσκες, άλλα προσωπεία από πολλούς, ιδιαιτέρως μέσα στο χώρο της Εκκλησίας, με αποτέλεσμα να έχει επέλθει πολλή σύγχυση, αλλά και μεγάλη ταραχή στους πιστούς. 
Φωνάζουν κληρικοί όλων των βαθμών ότι δεν συζητούν καθόλου το θέμα της Θείας Κοινωνίας σε σχέση με την εξάπλωση του κορωνοϊού, πολύ δε περισσότερο δεν διαπραγματεύονται το τρόπο μετάδοσής της και καλά κάνουν, μαζί τους κι εγώ.

Ανάγκη αίματος για Ιερέα της Ζακύνθου


Από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου ανακοινώνεται ότι ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Σεμιτέκολος, συνταξιούχος Εφημέριος Ενορίας Γαϊτανίου, νοσηλεύεται από 15νθημέρου στο Νοσοκομείο Ζακύνθου και μάλιστα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα με την υγεία του. 

Η Οικογένειά του μέσω ημών ζητά από τους επιθυμούντες να τον βοηθήσουν, να προσφέρουν ΑΙΜΑ, το οποίο χρειάζεται επειγόντως.

Όσοι δύναται να προσφέρουν, μπορούν να μεταβούν στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου "Ο Άγιος Διονύσιος" και να εκφράσουν τα ανθρωπιστικά αισθήματά τους, προσφέροντας ΑΙΜΑ=ΖΩΗ!

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως