e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Βανάτο Ζακύνθου σήμερα: Εορτή νεοφανούς Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης και Ανάμνηση Σεισμοπυρκαγιάς 1953


Πρωί Κυριακής μετά την εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως, 8η Αυγούστου 2021, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου έγινε η Ευχαριστιακή Σύναξη της Ενορίας, κατά την οποία πρωτοεορτάστηκε η αγία μνήμη ενός ταπεινού Ιεράρχου της Εκκλησίας της Ελλάδος, του νεοδιακηρυχθέντος Αγίου ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ, Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, ο οποίος εισόδευσε στην Αιωνιότητα το 1984 και κατετάγη στις αγιολογικές δέλτους, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον Ιούνιο του 2020.
     Ο σημερινός Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Σεβ. κ. Ιωήλ, ο και ποιήσας την πλήρη Ασματική Ακολουθία του Αγίου Προκατόχου του, ευδόκησε να αποστείλει ευλογητικώς στον π. Παναγιώτη Καποδίστρια, απότμημα Λειψάνου του Αγίου εκ της γενομένης -το περασμένο Φθινόπωρο- Ανακομιδής Του, συνοδευόμενο μάλιστα από Ευεργετήριο Γράμμα Αυθεντικότητος.
     Έτσι, ιερό Εικόνισμα και το σεπτό Λείψανο του Αγίου Καλλινίκου προτάθηκαν για προσκύνημα από τους ευάριθμους εκκλησιασθέντες. Ομίλησε σχετικώς με τον βίο και την πολιτεία του Τιμωμένου ο κ. Σταμάτιος Ζούλας, Μάστερ Θεολογίας, ο οποίος -εξάλλου- διακόνησε επαξίως και το Ψαλτήρι, μαζί με τον θερινό Ενορίτη μας κ. Ιωάννη Καραβάνη.
     Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε η καθιερωμένη από δεκαετιών Ανάμνηση της φρικτής Σεισμοπυρκαγιάς του Αυγούστου 1953, η οποία τότε κατέστρεψε το νησί της Ζακύνθου, ισοπεδώνοντας κυριολεκτικώς την πόλη και τον πολιτισμό του Τζάντε. Ειδική Ακολουθία έχει ποιηθεί από τον π. Π. Κ., εναποτυπωμένη στο λειμωνάριο "Ζακύνθου Εορτοδρόμιον" (εκδ. Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, 1998).
     Σημειωτέον ότι έγιναν τα Μνημόσυνα δύο κεκοιμημένων Ενοριτών μας: Του Δημητρίου Γεωρ. Γούναρη (40 ημέρες από την εκδημία του) και του Ανδρέα Παν. Κοντονή (έξι μήνες από την εκδημία του)






































Δεν υπάρχουν σχόλια: