e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Χειροτονία Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος [30 photos]

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, ο οποίος εξελέγη με 55 ψήφους κατά τη χθεσινή τελευταία ημέρα των τακτικών εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η σημερινή ημέρα δεν θύμιζε παλαιότερες χειροτονίες όπου συμμετείχε πλειάδα Ιεραρχών. Λόγω των υφιστάμενων μέτρων, που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας, στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σερρών κ. Θεολόγου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου και Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου.

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος κ. Δαμασκηνός, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, Γλυφάδας κ. Αντώνιος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Ιερισσού, Αγ. ¨ορους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Λαρίσης κ. Ιερώνυμος και οι εψηφισμένοι Μητροπολίτες Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, Περιστερίου κ. Γρηγόριος και Θήρας, Αμοργοπύ και Νήσων κ. Αμφιλόχιος, καθώς και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Θεοφ. Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος.

Στην ομιλία του πριν την χειροτονία ο εψηφισμένος Μητροπολίτης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του Επισκοπικού αξιώματος τονίζοντας ότι έχει πλήρη αντίληψη στο έργο το οποίο καλείται να αναλάβει. “Ζούμε σε μια πολύ ταραγμένη εποχή. Ο άνθρωπος κινδυνεύει να πάθει διάσπαση της προσωπικότητάς του. Ο ποιμένας της εκκλησίας βλέπει μπροστά του εικόνες του Θεού. Όλα άξια της ίδιας αγάπης”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η κοινωνία και το ρόλο της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση τους. “Η Εκκλησία είναι κοινωνία με την αγαπητική της διάσταση. Η ανάγκη του ενός είναι και ανάγκες των άλλων. Το βάρος του ενός είναι και βάρος των άλλων. Το κλάμα τους κλάμα μας και η χαρά τους χαρά μας. Η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό, οι φυσικές καταστροφές και η πανδημία δοκίμασαν τις αντοχές μας”.

“Στα μέρη της ξακουστής και ελληνικοτάτης Μακεδονίας μας καλούμε να συνεχίσω το έργο του προκατόχου μου. Να υπηρετήσω το λαό του Θεού στη Μακεδονία μας”, ανέφερε για το νέο έργο το οποίο καλείται να αναλάβει.

Στη συνέχεια μίλησε για όσους στάθηκαν δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια της διακονίας του και συνέβαλαν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον μακαριστό Μητροπολίτη Τράλλεων κυρό Ισίδωρο, κατά σάρκα θείο του, τους μακαριστούς Αρχιεπισκόπους Αθηνών Σεραφείμ και Χριστόδουλο, αλλά και στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο. Τέλος αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη και στην στήριξη που του παρείχε ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος όλα αυτά τα χρόνια.

Στη σύντομη αντιφώνηση του ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος τόνισε στον Θεοφιλέστατο εψηφισμένο Μητροπολίτη ότι η Εκκλησία τον κάλεσε να ποιμάνει μια όμορφη επαρχία της Μακεδονίας μας και αναφέρθηκε στα αθόρυβα χρόνια της διακονίας του στα οποία έμεινε μακριά από επιδείξεις και εγωισμούς. "Διακόνησες τρεις Αρχιεπισκόπους. Αυτό λέει πολλά, σας ενδιαφέρει το έργο και όχι οι διακρίσεις”, τόνισε. “Καλείσαι να μεταλαμπαδεύσεις την πίστη και την αγάπη της Εκκλησίας και τους ανθρώπους”κατέληξε.

Ακολούθησε η χειροτονία, όπου όλοι αναφώνησαν το ΑΞΙΟΣ!

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης






























Δεν υπάρχουν σχόλια: