e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Η Χειροτονία του Επισκόπου Μαγνησίας κ. Χριστοδούλου στο Σύνδεϋ [live]

Η χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Μαγνησίας κ. Χριστοδούλου, βοηθού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, λαμβάνει χώρα ΤΩΡΑ (ώρα Αυστραλίας), στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Marrickville, στο Σύδνεϋ, Κυριακή Η΄ Λουκά, 14η Νοεμβρίου 2021, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, συλλειτουργούντων και άλλων Ιεραρχών της Εκκλησίας της παροικούσης εν Αυστραλία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:
«Για την προαγωγή στο επισκοπικό αξίωμα δεν αναζητούνται οι τέλειοι αλλά οι άγιοι», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, απευθυνόμενος στον Θεοφιλέστατο εψηφισμένο Επίσκοπο Μαγνησίας κ. Χριστόδουλο, κατά την τελετή της χειροτονίας αυτού εις Επίσκοπον, η οποία έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο προάστιο Marrickville του Σύδνεϋ, το πρωί της Κυριακής 14 Νοεμβρίου.

Επιχειρώντας μία διάκριση μεταξύ των εννοιών «τέλειος» και «άγιος», ο Σεβασμιώτατος εξήγησε: «Αυτός που έχει φτάσει στην τελειότητα είναι ο ιδανικός, ο ολοκληρωμένος, ο αψεγάδιαστος. Το αισθάνεται ότι είναι τέλειος, το πιστεύει, το μαρτυρεί με τη συμπεριφορά του και την επικίνδυνη αυτοπεποίθησή του. Αντίθετα, ο άγιος δεν ξέρει ότι είναι άγιος. Γιατί η αγιότητα δεν είναι τελειότητα αλλά αίσθηση αμαρτωλότητας. Η αγιότητα δεν είναι ένα προσωπικό κατόρθωμα αλλά μια δωρεά. Δε βασίζεται στις γνώσεις και στα πτυχία αλλά στον προσωπικό, βιωματικό αγώνα. Η αγιότητα δε σε κάνει να βλέπεις τους άλλους κατώτερους αλλά ανώτερους. Η αγιότητα δεν έχει σκληρότητα αλλά ευαισθησία. Ο τέλειος μπορεί να γίνει ο καλύτερος σεναριογράφος και να οδηγήσει τον θεατή της ταινίας σε μια σειρά έντονων συναισθημάτων, αλλά ο άγιος είναι ο ποιητής που παίζει με το φως και τη σκιά, με την ανατολή και τη δύση, με την άνοιξη και τον χειμώνα και όλους τους αναπαύει και τους ειρηνεύει. Ο τέλειος τιμά και αγαπά ό,τι αξίζει, αλλά ο άγιος αγαπά ακόμη και τα μη αξιαγάπητα. Ο τέλειος εύκολα απορρίπτει, ο άγιος όμως δεν απορρίπτει. Αντιθέτως έχει πάντοτε την αίσθηση ότι ο ίδιος είναι άνθρωπος τραυματισμένος και πτωτικός. Υπ᾽ αυτό το πρίσμα, το χειρότερο κώλυμα για την αρχιερωσύνη είναι να νομίζει κάποιος ότι είναι άξιος».

Στη συνέχεια του νουθετηρίου λόγου του, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος αναφέρθηκε με επαινετικά λόγια στην προσωπικότητα και στην ιερατική πορεία του νέου Επισκόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. «Παρακολουθώντας την πορεία σου από την πρώτη στιγμή της αφίξεώς μου στην Αυστραλία», σημείωσε απευθυνόμενος στον Θεοφιλέστατο κ. Χριστόδουλο, «εξετίμησα την απλότητα της καρδίας σου, το εκκλησιολογικό φρόνημά σου και την πεποίθησή σου ότι εσύ δεν ανήκεις στην κατηγορία των κληρικών που αναμένουν την προαγωγή, θεωρώντας ότι αξίζουν την αρχιερωσύνη». «Γι᾽ αυτό», συνέχισε, «όπου κι αν διηκόνησες ως κληρικός, είτε στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης είτε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή μας, εργάστηκες ανιδιοτελώς για την Εκκλησία και τον ποιμενάρχη σου, διηκόνησες με ταπείνωση και αφοσίωση, εργαζόμενος για τη δόξα του Χριστού και μόνο. Θεωρώ δεδομένο ότι θα συνεχίσεις με την ίδια απλότητα, ταπείνωση, αφοσίωση, εργατικότητα, υπακοή και αγωνιστικότητα και από τη νέα σου έπαλξη, ανταποκρινόμενος στις ανάγκες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας».

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε, επίσης, σίγουρος ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Λαρίσης κυρός Ιγνάτιος, ο οποίος είχε χειροτονήσει Διάκονο και Πρεσβύτερο τον νέο Επίσκοπο Μαγνησίας, «θα αγάλλεται από τους ουρανούς και θα αναπέμπει δοξολογία προς τον Τριαδικό Θεό για την επάξια προαγωγή σου». «Όπως αγάλλεται και χαίρει», προσέθεσε, «και ο εκλεκτός κατά πάντα και δια πάντα αδελφός Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, ένας χαρισματικός και άξιος Ιεράρχης της Ορθοδόξου Εκκλησίας», ο οποίος, μάλιστα, έστειλε συγχαρητήρια επιστολή αμέσως μετά το άγγελμα της προαγωγής του Θεοφιλεστάτου κ. Χριστοδούλου.

Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος παρότρυνε πατρικά τον νεοχειροτονηθέντα Επίσκοπο να πορευθεί στον νέο δόλιχο της ζωής του με αγάπη προς τον συνάνθρωπο και να μείνει πιστός στις αρχές και το ήθος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθώς επίσης να υπερασπιστεί μέχρι θανάτου τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, να εργαστεί για την ενότητα και την ειρήνη της τοπικής Εκκλησίας και, οπωσδήποτε, να μείνει ταπεινός και μη ζητήσει ποτέ την τελειότητα στα ανθρώπινα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Ιερό Ναό όπου τελέστηκε η χειροτονία, στον ιστορικό Ναό του Αγίου Νικολάου του «ελληνοκρατούμενου» προαστίου Marrickville, ο Θεοφιλέστατος κ. Χριστόδουλος έχει διακονήσει για οκτώμισι ολόκληρα χρόνια. Έμφορτος συγκίνησης, κατά την προσφώνησή του τόνισε ότι η Ενορία του Αγίου Νικολάου κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του, καθώς μόνο χαρές έλαβε κατά την εκεί παρουσία του. «Στον Ναό που σήμερα βρισκόμαστε, έλαβα το Θείο Βάπτισμα από τα αγιασμένα χέρια του π. Νεκταρίου Ζορμπαλά. Εδώ έγινα Χριστιανός Ορθόδοξος. Εδώ ξεκίνησα τα πρώτα μου βήματα στη ζωή και την πίστη. Εδώ οι γονείς μου ήρθαν σε γάμου κοινωνία. Εδώ με κάλεσε ο Άγιος Νικόλαος να τον υπηρετήσω. Από εδώ ξεκίνησαν τα πάντα για εμένα και εδώ σήμερα ξεκινάει η καινούργια μου πορεία μέσα στην Εκκλησία».

Ο Θεοφιλέστατος εξέφρασε την απεριόριστη αγάπη του για τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε στην Ενορία του Αγίου Νικολάου, καθώς και για όλους τους ενορίτες του. Επίσης, μνημόνευσε αναλυτικά και ευχαρίστησε εγκάρδια τους ανθρώπους που, στην πορεία της ζωής του, χάραξαν βαθιά μέσα του την αγάπη του για τον Θεό και τον καθοδήγησαν πνευματικά κατά την ιερατική του διαδρομή.

Απευθυνόμενος με υιική αγάπη προς τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο, ο νεοχειροτονηθείς Επίσκοπος σημείωσε συγκινημένος: «Διακονώντας την Ορθοδοξία στους Αντίποδες και υπηρετώντας στο πλευρό σας, ανακάλυψα στο πρόσωπό σας, Σεβασμιώτατε, ότι ο Επίσκοπος γίνεται έμψυχος εικόνα της εν Χριστώ ζωής. Με διδάξατε ότι ο Επίσκοπος δεν είναι διδάσκαλος θεωρητικής αληθείας, αλλά φορέας φρονήματος και ήθους που μεταπλάθει το παρόν στη νοητή σκυταλοδρομία προς τη Βασιλεία των Ουρανών. Με διδάξατε ότι ο Επίσκοπος να παραμένει πιστός στην ευαγγελική επιταγή: “μὴ ἀγαπῶμεν λόγῳ μηδὲ γλώσσῃ ἀλλ' ἐν ἔργῳ καὶ ἀληθείᾳ”. […] Προσεύχομαι στον παντελεήμονα Θεό να με κοσμεί με την ανθρωπιά που φωλιάζει μέσα σας, ανθρωπιά που ενέχει την ανιδιοτέλεια, τη θυσία, τη διαρκή ταύτιση με τον άλλο ως κατ’ εικόνα Θεού ύπαρξη».

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος κ. Χριστόδουλος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και την περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο για την τιμή που έγινε στο πρόσωπό του, να εισέλθει στη σεβάσμια χορεία των Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου. «Αναλαμβάνω δέσμευση ιερά, από σήμερα και μέχρι της εσχάτης μου αναπνοής, να υπερασπίζομαι τα δίκαια της πρωτοθρόνου εν Κωνσταντινουπόλει Εκκλησίας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου», διαβεβαίωσε.

Σημειώνεται ότι κατά την τέλεση της χειροτονίας, τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας πλαισίωναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, Μελόης κ. Αιμιλιανός, Κυανέων κ. Ελπίδιος, Σινώπης κ. Σιλουανός και Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, οι οποίοι, μαζί με τον Ιερό Κλήρο και τους ευσεβείς πιστούς που ήταν παρόντες στην εκκλησία, βροντοφώναξαν «Άξιος» στον νέο Επίσκοπο Μαγνησίας και του ευχήθηκαν από καρδιάς καλή και καρποφόρα αρχιερατική διακονία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: