e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

π. Αλέξανδρος Καρλούτσος: "Θα παραμείνω στους κόλπους της Εκκλησίας"

 Ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Αλέξανδρος Καρλούτσος, στο γραφείο του στην κοινότητα Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Χάμπτον της Νέας Υόρκης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ "Ε.Κ."

03 Δεκεμβρίου 2021 | Της Αννας Σαρηγιάννη | ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την ευγνωμοσύνη του για όσα έχει βιώσει στους κόλπους της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής εξέφρασε, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («E.Κ.»), ο πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξανδρος Καρλούτσος.

Ο π. Αλέξανδρος, ο οποίος, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του «Ε.Κ.», συνταξιοδοτήθηκε μετά από 51 έτη διακονίας, έκανε λόγο για «ένα νέο στάδιο στην ζωή του», κάνοντας μια μικρή αναδρομή σε αυτήν την μακρά πορεία στην ιεροσύνη, κατά την οποία εξελίχθηκε σε ένα στέλεχος-«κλειδί» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

«Εγώ νοιώθω ότι είναι ένα νέο στάδιο στην ζωή μου, διότι εγώ όταν ξεκίνησα να υπηρετήσω την Εκκλησία, ξεκίνησα μπροστά από την Αγία Τράπεζα, όταν μου έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος την παρακαταθήκη. Εγώ ποτέ δεν πίστευα ότι θα ήμουν διευθυντής Νεολαίας, θα γνώριζα τα εθνικά θέματα, θα ήμουν με οκτώ Προέδρους των ΗΠΑ, θα είχα γνωρίσει τόσους ισχυρούς οικονομικά ανθρώπους και Αρχιεπισκόπους. Αναμφίβολα, όλα αυτά είναι ωραία. Το σπουδαιότερο είναι πάντοτε να σκεφτόμαστε αυτά που έγιναν. Μου έδωσε ο Θεός και ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος την παρακαταθήκη. Εγώ δεν ζήτησα ποτέ τίποτα από την Εκκλησία. Το μόνο που ζήτησα μια φορά από τον Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα ήταν την κοινότητα στα Χάμπτονς, που κανένας δεν πήγαινε εκεί επί έναν ολόκληρο χρόνο, δεν μπορούσαν να βρουν ιερέα. Το μόνο που ζήτησα σε όλα μου τα χρόνια από τους Αρχιεπισκόπους ήταν αυτήν την μικρή κοινότητα και, δόξα τω Θεώ, έχει γίνει σημαντική κοινότητα», τόνισε ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου. Και πρόσθεσε πως θα παραμείνει στους κόλπους της Εκκλησίας, ξεκαθαρίζοντας πως «ο Father Alex είναι ο… Father Alex».

«Αυτό που κάνω είναι ότι αφήνω τον τίτλο του αρχιερατικού επιτρόπου. Εγώ έχω τα ράσα μου και θα τα φοράω μέσα στην εκκλησία» είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί και να κρατάει το Άγιο Δισκοπότηρο.

Εκατοντάδες εκατομμύρια δωρεών

Εν μέσω των δεκαετιών που υπηρέτησε την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος είχε αναλάβει κατά καιρούς το δύσκολο έργο να συγκεντρώσει δωρεές για τους σκοπούς της Εκκλησίας. Μεταξύ αυτών των εγχειρημάτων, ήταν και ο ιερός ναός Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, η ανοικοδόμηση του οποίου πέρασε μέσα από «Συμπληγάδες», αλλά εν τέλει βαίνει προς ολοκλήρωση.

«Εγώ όπως ξέρετε είπα ότι θα συγκεντρώσω τα χρήματα για το Πατριαρχικό Ταμείο. Όπως γνωρίζετε σε 11 μήνες μαζέψαμε 20 εκατομμύρια δολάρια. Στα χρόνια μου στην Αρχιεπισκοπή έχω μαζέψει 350 εκατομμύρια δολάρια για την Ομογένεια και τους σκοπούς της. Δεν πήρα ποτέ ούτε μια δεκάρα παραπάνω από τον μισθό μου. Μόνο το μισθό μου έχω πάρει» απάντησε, μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στις σχέσεις που ανέπτυξε κατά την πολυσχιδή δραστηριότητά του, οι οποίες υπέκρυπταν και ορισμένους φανερούς ή κρυφούς πολέμιους, ο π. Αλέξανδρος τόνισε ότι δεν μπορεί να σταθεί στην παρουσία τους.

«Αυτό που λέμε και στην εκκλησία κάθε Κυριακή: Αυτοί που μας αγαπάνε και αυτοί που μας μισούν, να τους ευλογεί ο Θεός. Εγώ δεν έχω εχθρούς. Αυτοί που αισθάνονται έτσι για εμένα είναι δικό τους πρόβλημα. Δυστυχώς, αυτοί που φωνάζουν είναι αυτοί που δεν έχουν κάνει τίποτα. Να μου πεις έναν άνθρωπο που μιλάει έτσι για εμένα και έχει κάνει κάτι. Μόνο λένε και γράφουν ανοησίες και ψέματα. Δεν είμαι άνθρωπος που αγαπώ τους ανόητους και τους ψεύτες», κατέληξε ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος.

Επλεξε το εγκώμιο του Α. Μανάτου

Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο οποίος μίλησε στον «Ε.Κ.» στο περιθώριο της εκδήλωσης απονομής του Φειδιππιδείου Βραβείου του Ανδρέα Μανάτου στο Terrace on the Park, μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την δραστηριότητά του και το έργο που έχει προσφέρει στην Ελλάδα και την Ομογένεια.

Μάλιστα, εστίασε στο γεγονός ότι ο Ανδρέας Μανάτος, χάρη στο ξεχωριστό επαγγελματικό δίκτυο του πατέρα του, θα μπορούσε να μην δώσει την έμφαση που έδωσε στο ελληνικό λόμπι, αλλά επέλεξε τον δρόμο της προσφοράς στα ελληνικά εθνικά θέματα.

«Ο πατέρας του κ. Μανάτου ήταν στενός συνεργάτης του Κένεντι και του Τζόνσον. Αυτός μεγάλωσε μέσα στην κοινωνία του DC. Αυτός είχε ευκαιρία να προχωρήσει να κάνει λόμπινγκ, να ανοίξει τα δικά του γραφεία και να κάνει πολλά χρήματα. Ο Άντυ από νεαρή ηλικία θυσίασε τον εαυτό του για την Ομογένεια, για την Ελλάδα, για την Ορθοδοξία, για την Κύπρο και το

Πατριαρχείο. Γι’ αυτό ήρθα εδώ, να τον τιμήσω. Γιατί αυτός έχει τιμήσει το έθνος μας και, όπως ξέρετε, έχει βγάλει αυτό το ωραίο βίντεο για το ‘φιλότιμο’. Αυτό το βίντεο δείχνει τον άνθρωπο. Δεν είναι άνθρωπος που μόνο λέει ότι θα κάνει κάτι, αλλά προχωράει στην πράξη. Ήρθα εδώ για να τον τιμήσω και να πω και μερικά λόγια για αυτόν», δήλωσε ο π. Αλέξανδρος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επιστροφή της Ομογένειας στις εκδηλώσεις, μετά την ουσιαστική άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

«Εμείς οι Έλληνες ξέρουμε από ήττες, αλλά γιορτάζουμε και τις νίκες. Αυτή είναι μια βραδιά κατά την οποία, όπως είπε και ο Φειδιππίδης, ‘νενικήκαμεν’. Είναι μεγάλη βραδιά και πάντοτε εμείς οι Έλληνες να έχουμε επιτυχίες, για τα εθνικά μας συμφέροντα», ήταν τα λόγια του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: