e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Α΄ Χαιρετισμοί 2021 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών [video EPT2]


Βράδυ Παρασκευής, 19ης Μαρτίου 2021, στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών, η Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών, χοροστατούντος του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄, με την παρουσία ελάχιστων πιστών, σύμφωνα με τα ορισθέντα από την ισχύουσα ΚΥΑ έναντι του κινδύνου εκ του Κορονοϊού.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΡΤ2: 

Α΄ Χαιρετισμοί 2021 στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου [photos]


Βράδυ Παρασκευής, 19ης Μαρτίου 2021, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου, η Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών, υπό του Εφημερίου π. Παναγιώτου Καποδίστρια και ψαλλόντων των κ.κ. Δημητρίου Κάνδηλα και Σπυρίδωνος Σαρατσένου. 
     Όλα έγιναν, με τις υγειονομικές προφυλάξεις έναντι του φονευτή Ιού, ο οποίος -αλίμονο- καλπάζει ολοένα. 
     Ο Εφημέριος εν τω τέλει της Ακολουθίας, στο πλαίσιο της ομιλία του, τόνισε την χρεία αντλήσεως παρηγορίας από το πανίερο πρόσωπο της Θεομήτορος κατ' αυτή κυρίως την συγκυρία του "υπεροπαγκόσμιου πολέμου" εκ της λοιμικής Πανδημίας.

Α΄ Χαιρετισμοί 2021 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου των Ξένων [video]


Εσπέρας Παρασκευής, 19ης Μαρτίου 2021, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου, η Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών προς την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα ή Μερτιώτισσα υπό του Εφημερίου, Μ. Οικονόμου Διονυσίου Τσουκαλά. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ: 

Α΄ Χαιρετισμοί 2021 στον Καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου Παρισίων


Εσπέρας Παρασκευής, 19ης Μαρτίου 2021, στον ελληνορθόδοξο Ναό του Αγίου Στεφάνου Παρισίων, εψάλη η Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών προς την Θεομήτορα, χοροστατούντος του Πατριαρχικού Επιστρόπου της Μητροπόλεως Γαλλίας, Θεοφ. Επισκόπου Ρηγίου κ. Ειρηναίου.

Επίσκεψη του Έλληνα ΥΦΥΠΕΞ Κ. Βλάση στη Μητρόπολη Πριγκηποννήσων [photos]


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, την πρωία της σήμερον Παρασκευής, 19ης Μαρτίου 2021, δέχθηκε την τιμητική επίσκεψι στην έδρα του, του Εξοχ. Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Δρος κ. Κωνσταντίνου Βλάση, συνοδευομένου υπό των Εξοχ. κ. Μιχαήλ-Χρήστου Διάμεση, Πρέσβεως της Ελλάδος στην Άγκυρα, Ευγενεστάτης κας Γεωργίας Σουλτανοπούλου, Γενικής Προξένου αυτής στην Πόλη και του ιδιαιτέρου του κ. Υφυπουργού κ. Κωνσταντίνου-Παύλου Δριμάλα.

Οι υψηλοί επισκέπται εξέφρασαν την συγκίνησίν των εκ της επισκέψεως της έδρας των ιστορικών Πριγκηποννήσων και του προσκυνήματός των εις τον Ι. Ναόν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της νήσου. Η Α. Σεβασμιότης, ο Ποιμενάρχης, ωμίλησε, ξενάγησε και προέπεμψεν αυτούς μετά τιμής και εγκαρδιότητος.

Α΄ Χαιρετισμοί 2021 στη Μονή Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου εν Ζακύνθω


Απόγευμα 19ης Μαρτίου 2021, στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, οι Α΄ Χαιρετισμοί προς την Παναγία, υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, συμπροσευχομένου του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου.

[Φωτογραφίες: Γιάννης Καμπιώτης]

Α΄ Χαιρετισμοί 2021 στη Μητρόπολη Αξώμης [photos]

Απόγευμα 19ης Μαρτίου 2021. Α΄ Χαιρετισμοί στον Καθεδρικό Ναό της Μητροπόλεως Αξώμης, στην Αντίς Αμπάμπα της Αιθιοπίας, ψαλλόμενοι υπό του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. κ. Δανιήλ.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα [photos]

 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Εξοχ. κ. David Satterfield.

Ο κ.Satterfield έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με τον οποίο είχαν μακρά συζήτηση για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Τον κ.Πρέσβη συνόδευαν η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στην Πόλη Ευγεν. κ. Daria Darnell, και ο Σύμβουλος κ. Kevin Moss.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Σεβ. Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο Σεβ. Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, και ο Πανοσιολ. Μ. Σύγκελλος κ. Ιάκωβος.

Αντιπροσωπεία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας στον Οικουμενικό Πατριάρχη [photos]


Επίσημη Αντιπροσωπεία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας επισκέφτηκε σήμερα, Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021 τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Τσερνιχίβ  Ευστράτιο (Ζόρια), ο οποίος μετέφερε τα σεβάσματα και την ευγνώμονα αγάπη του Προκαθημένου της εν Ουκρανία Εκκλησίας, Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, μαζί με συμβολικά δώρα. 

Οι επισκέπτες αργότερα παρέστησαν συμπροσευχόμενοι και στην Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό.

Σημειωτέον ότι οι εξ Ουκρανίας Κληρικοί βρίσκονται στο Φανάρι, ευκαιρίας δοθείσης από την αυριανή Ενθρόνιση του Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, πολλά κοπιάσαντος για την Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

"Χαίρε, ότι υπάρχεις βασιλέως καθέδρα. Χαίρε, ότι βαστάζεις τον βαστάζοντα πάντα"

Ο θρόνος για τους αυτοκράτορες και τους βασιλιάδες δεν ήταν μόνο το κάθισμα στο οποίο κάθονταν και υποδέχονταν τους υπηκόους τους ή τους επισκέπτες τους. Ήταν ένα σύμβολο εξουσίας. Ο θρόνος ήταν τοποθετημένος σε περίοπτο σημείο. Από τον θρόνο του καθήμενος ο βασιλιάς έβλεπε όλους όσους βρίσκονταν στην αίθουσα, αλλά και τον έβλεπαν όλοι. Ο θρόνος αποτύπωνε κάποτε τον χαρακτήρα του βασιλιά, με τα στολίδια του ή την απλότητά του, ή τον χαρακτήρα του βασιλείου. Στον θρόνο επάνω ο βασιλιάς αισθανόταν την ασφάλεια της εξουσίας, αλλά και το άγχος της. Στον θρόνο ο βασιλιάς αισθανόταν παντοδύναμος, κριτής των ανθρώπων και της οικουμένης. Απέδιδε δικαιοσύνη κατά την κρίση του δηλαδή, όπως επίσης και κατά τον τρόπο που έβλεπε τον νόμο. Μπροστά στον βασιλιά που καθόταν στον θρόνο γονάτιζαν οι άνθρωποι, δείχνοντας την υπακοή και τον σεβασμό τους. Ο θρόνος ήταν των όνειρο των σφετεριστών, αλλά και των διαδόχων. Ο θρόνος όμως ήταν και το σημείο της μοναξιάς του βασιλιά. Επάνω στον θρόνο συγκέντρωνε τέτοια εξουσία που ουδείς μπορούσε να διανοηθεί, επάνω στον θρόνο γινόταν «ο ζωής κυριεύων και του θανάτου», αλλά και παρέμενε τελικά μόνος του. Ποιος μπορούσε να πλησιάσει με άνεση αυτόν από τον οποίο η ζωή του θα μπορούσε να κριθεί; 

Α΄ Χαιρετισμοί 2021 στη Θεολογική Σχολή και Μονή της Χάλκης [photos]


Χοροστατούντος του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού, τελέστηκε το απόγευμα της Παρασκευής 19 Μαρτίου, στο ναΰδριο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η ακολουθία του των Χαιρετισμών προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου. Εκκλησιάστηκαν πιστοί από το Νησί, τηρουμένων των μέτρων προς αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας.

Α΄ Χαιρετισμοί 2021 στον εν Φαναρίω Πατριαρχικό Ναό [video]

 
Απόγευμα Παρασκευής 19ης Μαρτίου 2021, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην Ακολουθία των Α' Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Την επίκαιρη ομιλία της ημέρας έκανε ο Μέγας Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Κοινή επίσκεψη των Δημάρχων κ.κ. Μπακογιάννη και İmamoğlu στο Οικουμενικό Πατριαρχείο [photos]

 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Κοινή επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο πραγματοποίησαν σήμερα, Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021, οι δήμαρχοι Αθηναίων και του Μητροπολιτικού Δήμου της Πόλεως, Εντιμ. κ.κ. Κώστας Μπακογιάννης και Ekrem İmamoğlu.

Επίσκεψη του Έλληνα ΥΦΥΠΕΞ Κ. Βλάση στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης [photos]

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα, 19/03/2021, στη Θεολογική Σχολή ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Εξοχ. κ. Κωνσταντίνος Βλάσης, συνοδευόμενος από τον Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα Έξοχ. κ. Μ. Διαμέση και την Γενική Πρόξενο της Πόλεως κ. Γ. Σουλτανοπούλου. Οι Έλληνες αξιωματούχοι έγιναν δεκτοί υπό του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού, και της περί αυτόν αδελφότητος, και προσκύνησαν στο ναΰδριο της Σχολής. 

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη επισκέφτηκαν οι Δήμαρχοι Κωνσταντινουπόλεως και Αθηναίων


Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί, Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο δήμαρχος Κωνσταντινουπόλεως Εκρέμ Ιμάμογλου. Στο Φανάρι έγιναν δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 
Μετά τη συνάντηση με τον κ. Βαρθολομαίο, περίπου στις 2.30μμ, οι κ. Ιμάμογλου και Μπακογιάννης θα έχουν συνάντηση στο δημαρχείο Κωνσταντινούπολης για να συζητήσουν κοινά θέματα μεταξύ των δύο δήμων και θα υπογράψουν μνημόνιο κατανόησης. Ο κ. Μπακογιάννης θα ξεναγηθεί σε αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης από τον κ. Ιμάμογλου. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που συναντώνται οι δύο δήμαρχοι.

Αγγελτήριο Ενθρόνισης Μητροπολίτου Ισπανίας και Πορτογαλίας Βησσαρίωνος (27.3.2021)


Ἀγγελτήριον 
 
Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Ἱσπανίας καὶ Πορτογαλίας ἐν χαρᾷ ἀνακοινώνει πρός τό Χριστεπώνυμον πλήρωμα τῆς Ἐκκλησίας, ὅτι ἡ Ἐνθρόνισις τοῦ νέου Ποιμενάρχου αὐτῆς Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ἱσπανίας καὶ Πορτογαλίας κ. Βησσαρίωνος θά τελεσθῇ τό Σάββατον, 27ήν Μαρτίου, καί ὥραν 13:00, εἰς τὸν Ἱερὸν Μητροπολιτικὸν Ναὸν Ἁγίων Ἀνδρέου καὶ Δημητρίου Μαδρίτης (Calle Nicaragua 12, 28016). 
Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως