e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Αμερικανός πρέσβης για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, το Ουκρανικό, το Άγιο Όρος

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα (και πρώην πρέσβης στην Ουκρανία) Τζέφρι Πάιατ δήλωσε ότι η ηγεσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενισχύει την αμερικανική διπλωματία για τη στήριξη της ανεξαρτησίας και της εθνικής ενότητας της Ουκρανίας. Μιλώντας σε συνέδριο, ο κ. Πάιατ έκανε εκτενή αναφορά στον σημαντικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ενώ αναπόλησε την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αντιτάχθηκε στην επίσκεψη (σ.σ. του Βαρθολομαίου στην Ουκρανίας) και διέλυσε τους δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την Ουκρανία, ο Παναγιώτατος επέλεξε διαφορετικό δρόμο, συνεχίζοντας να μνημονεύει τη Ρωσική Εκκλησία και να καλεί για συμφιλίωση μεταξύ των Εκκλησιών της Ουκρανίας. Από αυτή την άποψη, η ποιμαντική ηγεσία του Οικουμενικού Πατριάρχη ενισχύει την αμερικανική διπλωματία για την υποστήριξη της ουκρανικής (εθνικής) κυριαρχίας και εθνικής ενότητας» είπε ο κ. Πάιατ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 3ο Διεθνές Συνέδριο για την Θρησκευτική Διπλωματία.

Υπενθύμισε ότι τον Οκτώβριο του 2021 ο Οικουμενικός Πατριάρχης επίσης για πρώτη φορά μετά από περίπου δεκαετία επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπάιντεν και με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε τη σημασία της θρησκευτικής ελευθερίας ως θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος, καθώς και την προσωπική και μακροχρόνια φιλία του με τον Πατριάρχη» πρόσθεσε ο πρέσβης. Ο Έλληνας Πρέσβης στις ΗΠΑ σημείωσε ότι το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας, δεδομένης της σημασίας των γεγονότων στην Ουκρανία, ήταν εξέχον μέρος των συνομιλιών του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον.

Ακόμα ο πρέσβης των ΗΠΑ έκανε εκτενή αναφορά στο Άγιο Όρος λέγοντας «όταν επισκεπτόμαστε το Άγιο Όρος, όχι μόνο σεβόμαστε τον κεντρικό του ρόλο στην παγκόσμια Ορθοδοξία, αλλά και εκφράζουμε τον σεβασμό και την υποστήριξή μας στον πνευματικό ηγέτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Αγίου Όρους, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο» είπε ο έμπειρος διπλωμάτης ενώ σε άλλο σημείο αναπόλησε την επίσκεψή του στο Βατοπέδι και σε άλλα μοναστήρια του Άθω το 2018: «Θυμάμαι ακόμα σαν χθες την ατμόσφαιρα των πρωινών ακολουθιών στο Βατοπέδι ή το εκπληκτικό θέαμα στη Μονή της Σιμωνόπετρας, δίπλα στη πλαγιά, που μοιάζει να ισορροπεί και να αψηφά τη βαρύτητα στην κορυφή του βράχου».

Ο ίδιος αναπόλησε και τις συζητήσεις που έκανε με Αθωνίτες μοναχούς «ιδιαίτερα τις επισκέψεις σε μερικά από τα ερημητήρια και τις σκήτες, μιλώντας με μοναχούς που ζουν μόνοι τους, μέσα στο καθημερινό τους προσκύνημα, με τη φύση ως τον μοναδικό σύντροφό τους». Είπε ακόμα ότι «ο λόγος που επισκέφτηκα το Άγιο Όρος, μαζί με πολλούς από τους συναδέλφους μου από την Πρεσβεία των ΗΠΑ και ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, είναι τόσο για να κατανοήσω καλύτερα αυτό το κέντρο της Ορθόδοξης πίστης αλλά και για να σηματοδοτήσω την ισχυρή υποστήριξή μας στη θρησκευτική ελευθερία».

© Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: