e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Αγία Σοφία Κιέβου: Λαμπρή 3η επέτειος Ενθρονίσεως του Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας [video-photos]

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ευχήθηκε στον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, με αφορμή την επέτειο της ενθρόνισής του στην θέση του Προκαθημένου της Ουκρανικής Εκκλησίας αλλά και για τα γενέθλιά του. Θυμίζουμε ότι η ενθρόνιση Επιφάνιου είχε γίνει στις 3 Φεβρουαρίου 2019 στην Αγία Σοφία του Κιέβου.

«Συγχαίρουμε εγκάρδια τον Προκαθήμενο μας, Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο, για την τρίτη επέτειο της ενθρόνισής του και τα 43η γενέθλιά του! Προσφέρουμε προσευχές ευγνωμοσύνης στον Κύριο για εσάς και για την επιτυχή πρόοδο της Τοπικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας που σας έχει εμπιστευθεί, την οποία οδηγείτε με αξιοπρέπεια και σιγουριά υπό την καθοδήγηση της πίστης, της αλήθειας και της ειρήνης», αναφέρει η σελίδα της Ουκρανικής Εκκλησίας στο Facebook.

Σημειώνεται επίσης ότι η διακονία του Μητροπολίτη Επιφάνιου ως Πρωθιεράρχη της Ουκρανικής Εκκλησίας αποτελεί παράδειγμα για πολλούς, εμπνέει και ενώνει. «Είμαστε ειλικρινά ευγνώμονες στον Κύριο που μας έδωσε τη δυνατότητα να έχουμε έναν τέτοιο αρχιποιμένα που ενεργεί από αληθινή και ανιδιοτελή αγάπη για τους άλλους, που έχει ακλόνητη πίστη στον Θεό, που διαφυλάσσει την ενότητα της Εκκλησίας μας, της Πατρίδας μας, του Ουκρανικού λαού. Είμαστε περήφανοι για εσάς», αναφέρεται στο συγχαρητήριο μήνυμα.

«Από την πληρότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας – την Ιερά Σύνοδο, τις συνοδικές διοικήσεις, τους επισκόπους, τους κληρικούς, τους μοναχούς, τους κληρικούς και όλους τους πιστούς – δεχτείτε τα πιο ειλικρινή συγχαρητήρια και τις ευχές για καλή υγεία, άφθονες ευλογίες και βοήθεια σε όλες σας τις πράξεις και καλές πράξεις. Έτη πολλά σε εσάς, Μακαριώτατε!», καταλήγει ο χαιρετισμός. 

Έτσι, το πρωί της 3ης Φεβρουαρίου 2022, τελέσθηκε πολυΑρχιερατικό Συλλείτουργο, στον μνημειώδη, μουσειακό και περικαλλέστατο Ναό της Αγίας Σοφίας Κιέβου, με αφορμή την διπλή εορτή, όπου προέστη ο εορταζόμενος Μητροπολίτης Κιέβου. Μεταξύ των συλλειτουργησάντων Αρχιερέων ήταν ο Θεοφ. Επίσκοπος Κομάνων κ. Μιχαήλ, Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο και ο Αρχιεπίσκοπος Παμφυλίας κ. Δανιήλ. Το κεντρικό κήρυγμα έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνιχίβ Ευστράτιος. Ο Μητροπολίτης Βινίτσης και Μπαρ Συμεών ανέγνωσε τις επίσημες Πράξεις Αγιοκατατάξεως δύο νέων Αγίων της εν Ουκρανία Εκκλησίας: του Μητροπολίτη Κιέβου, Χάλιχ και πάσης Ρωσίας Ιωσήφ (Νελιούμποβιτς-Τουκάλσκι) και της Αγίας Ελισάβετ Γκιούλεβιτς. Ακολούθως όλοι, Κλήρος και Λαός, εξέφρασε την αγάπη και τον σεβασμό τους στον Προκαθήμενο της επίσημης Εκκλησίας του τόπου τους, ευχόμενοι μακροβιότητα και ουράνιες χάρες, επ' αγαθώ του ουκρανικού λαού και την δόξα του εν Τριάδι προσκυνουμένου Θεού. Ο Κιέβου Επιφάνιος ευχαρίστησε κατάλληλα όλους για την εν γένει αγαπητική αποδοχή του προσώπου του, ως προεστώτος της νεοπαγούς Εκκλησίας της Ουκρανίας, υποσχέθηκε μάλιστα να συνεχίσει να εργάζεται για την ωφέλεια και την ενότητα του λαού της Ουκρανίας, σε μέρες και ώρες που η Ρωσία κατεργάζεται πόλεμο, ενώ ήδη κατέχει ένα μεγάλο μέρος της επικράτειας της χώρας.

Μεταξύ άλλων τόνισε: "... δεν φοβόμαστε, αν και γνωρίζουμε τις απειλές που αντιμετωπίζει η Εκκλησία και η Ουκρανία. Δεν φοβόμαστε, αν και κατανοούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Όμως τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν αυτή τη στιγμή μπορούν να μεταφερθούν με τα λόγια του Ψαλμού: «Άλλοι καυχώνται με άρματα, άλλοι με άλογα, και εμείς καυχιόμαστε στο όνομα του Κυρίου του Θεού μας. Αυτοί ταλαντεύονται και πέφτουν, αλλά εμείς μένουμε σταθεροί» (Ψαλμ. 19:8-9). 

Παραμένουμε σταθεροί και πεπεισμένοι για την επιτυχία της Τοπικής μας Εκκλησίας και της Ουκρανίας, όχι επειδή βασιζόμαστε στον εαυτό μας, στη δύναμη των όπλων ή στη βοήθεια των συμμάχων, αλλά κυρίως επειδή βλέπουμε και νιώθουμε τα σημάδια της εύνοιας και της φροντίδας του Θεού να αποκαλύπτονται τόσο άφθονα Όχι μόνο για αιώνες ιστορίας, αλλά και με τα χρόνια.

Άλλωστε, εδώ ήταν που μπορέσαμε να ξεπεράσουμε τις αντιφάσεις και τους διαχωρισμούς και να ενώσουμε την Ουκρανική Ορθοδοξία, να γίνουμε μια ενιαία Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Αγία Σοφία ήταν η πρώτη ουκρανική εκκλησία που περιέλαβε τον Πατριαρχικό και Συνοδικό Τόμο για την Αυτοκεφαλία - ένδειξη ευλογίας της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης για την κόρη της, την Εκκλησία του Κιέβου και πάσης Ρωσίας-Ουκρανίας, να είναι ανεξάρτητη και ισότιμη με τις άλλες αδελφές Εκκλησίες. Εδώ πριν από τρία χρόνια έγινε η ενθρόνιση του Προκαθημένου, εδώ, στο ιστορικό Μητροπολιτικό Σπίτι, ξεκινήσαμε τις εργασίες της Συνόδου της Εκκλησίας μας. Εδώ πέρυσι υποδεχθήκαμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη - για πρώτη φορά ως αυτοκέφαλη Εκκλησία, και με κοινή πανηγυρική λειτουργία μαρτυρήσαμε την ωριμότητά μας, την επιτυχία μας στην ανάπτυξη, το αμετάκλητο του δρόμου που βαδίζουμε. [...]"

[Πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας και από το Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

ΔΕΙΤΕ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΛΕΥΚΩΜΑ:

































































Δεν υπάρχουν σχόλια: