e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου [photos-video]

 πηγή: neakriti.gr

Στο πλευρό του βρέθηκε και ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο οποίος προτού αναλάβει το ύψιστο αρχιερατικό αξίωμα του Αρχιεπισκόπου, ήταν Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Το Σάββατο, 19 Μαρτίου 2022, τελέστηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου στο Ρέθυμνο και πιο συγκεκριμένα στον ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, με την παρουσία κλήρου και κοσμικών, σε ζωντανή μετάδοση από τη ΚΡΗΤΗ TV.

Το πρωί, ο νέος Μητροπολίτης μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο μετέβησαν από Ηράκλειο στο Ρέθυμνο.

Η υποδοχή του νέου μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Προδρόμου από τον ιερό κλήρο και τους πιστούς του Ρεθύμνου έγινε στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη.

Μετά το καλωσόρισμα που απηύθυνε στο νέο ιεράρχη του Ρεθύμνου ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Μαρινάκης, σχηματίστηκε πομπή προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Το «παρών» στην τελετή έδωσαν μεταξύ άλλων τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης υπό τον σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης (και πρώην μητροπολίτη Ρεθύμνου), κ.κ. Ευγένιο, εκπρόσωποι από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, από το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας, από την Εκκλησία της Ελλάδος, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, βουλευτές και αυτοδιοικητικοί της Κρήτης.

Ομιλία Δημάρχου Ρεθύμνης στην τελετή Ενθρόνισης Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου:

«Σεβασμιώτατε

Σας καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο με αισθήματα χαράς κι ελπίδας.

Σας υποδεχόμαστε με σεβασμό, πίστη και βαθιά εκτίμηση.

Η κοινωνία του Ρεθύμνου, η νέα Σας οικογένεια, Σας καλοδέχεται σήμερα εδώ, στην Πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη, την Πύλη της Άμμου όπως ονομαζόταν παλιότερα, με συγκίνηση, ευγενή προσδοκία και αγάπη.

Το Ρέθυμνο με τη μακραίωνη ιστορία και παράδοση, την πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη και τις ισχυρές θρησκευτικές καταβολές, τιμά πανηγυρικά την επάξια εκλογή Σας στο ύψιστο εκκλησιαστικό αξίωμα του τόπου μας.

Τούτη η πόλη, που βίωσε συχνά στο παρελθόν την παρουσία του κατακτητή, κατάφερε να διατηρήσει την ιδιαίτερη ιστορική, πνευματική και πολιτισμική της ταυτότητα, να την εμπλουτίσει με τα πιο υγιή στοιχεία των πολιτισμών που διασταυρώθηκαν στα εδάφη της και να εξελιχθεί με σταθερό αναπτυξιακό βηματισμό.

Ευλογημένη από το Θεό και τη Φύση, πορεύεται με προσήλωση σε θεμελιώδεις πνευματικές και ηθικές αξίες και ιδανικά που κλυδωνίζονται από τις συγκαιρινές μας, πρωτόγνωρες προσκλήσεις.

Παρά τα δεινά που μαστίζουν τη χώρα μας και ολάκερο τον πλανήτη, το Ρέθυμνο διατήρησε την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη και τη συνοχή του χάρη στη φιλοτιμία των ανθρώπων του, την αρχοντιά, την ευπρέπεια και την ταπεινοφροσύνη τους, αρετές που κληρονόμησαν, συντηρούν και ενισχύουν με τη συνδρομή των τοπικών αυτοδιοικητικών και θρησκευτικών θεσμών αλλά και των ευάριθμων συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται ακάματα και καταθέτουν καθημερινά, επώνυμα ή ανώνυμα, αδιαμφισβήτητα τεκμήρια κοινωνικής ευθύνης και φιλάνθρωπης διάθεσης.

Ως κοινωνία, μάθαμε να επενδύουμε στη συνέργεια, να μοιραζόμαστε κοινά οράματα και στόχους, που θέτουμε συλλογικά. Οι δυσκολίες που ανακύπτουν διαρκώς, οι παθογένειες που αναδύονται λόγω των δύσκολων συνθηκών, μας ένωσαν. Αλλάξαμε προτεραιότητες, επαναπροσδιορίσαμε τον κοινωνικό μας ρόλο, νοηματοδοτήσαμε εκ νέου τις αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώσαμε τη συνύπαρξη μας. Με επίκεντρο τον άνθρωπο και ειδικά τον πάσχοντα, φορείς και κάτοικοι, όλοι μαζί, με γνώση και επιμονή στη διαχείριση των αληθινών αναγκών του Δήμου μας και των ανθρώπων του, με σεβασμό στο διακριτό ρόλο του καθενός και στους θεσμούς, συναποφασίζουμε για το παρόν και το μέλλον μας.

Αυτό είναι το Ρέθυμνο που Σας υποδέχεται με ορθάνοιχτες τις θύρες της ψυχής του, για να ενσταλάξετε, με την πνευματική Σας συγκρότηση, την ευρύτητα της παιδείας Σας, το υψηλό θρησκευτικό Σας ανάστημα και το ψυχικό Σας μεγαλείο, την ασφάλεια, τη γαλήνη και την ελπίδα που έχει ανάγκη, η βαλλόμενη από τις συνθήκες, ζήση μας.

Η ενθρόνισή Σας, Σεβασμιώτατε, σηματοδοτεί μια νέα, ελπιδοφόρα περίοδο στην εκκλησιαστική, πνευματική και κοινωνική μας ζωή. Σήμερα, που η εσωτερική μας αναζήτηση για την Αλήθεια, την πνευματική Ελευθερία και τη Δύναμη υπέρβασης των δοκιμασιών, είναι εντονότερη από ποτέ άλλοτε, η αναγεννητική παρέμβαση της Εκκλησίας, είναι ζωτικής σημασίας.

Τούτη την ανάγκη αναβάπτισής μας και της βιωματικής μετοχής μας στον «κατ’ αλήθειαν βίον» που προσφέρει η Εκκλησία, είμαστε βέβαιοι ότι θα τη διασφαλίσετε. Και ως Πρόδρομος, θα προπορευτείτε της προσωπικής και συλλογικής πνευματικής ανακαίνισης μας, την οποία εν πολλοίς θα εμπνεύσετε και θα προκαλέσετε.

Μπορούμε, λοιπόν, με ασφάλεια, να προκαταβάλουμε την επιτυχία του δύσκολου και πολύπλευρου έργου που αναλαμβάνετε.

Την επιμαρτυρεί η μέχρι σήμερα γόνιμη ιερατική Σας διακονία και αξιέπαινη ποιμαντική Σας διαδρομή.

Τη διασφαλίζει η καταξιωμένη Παράδοση της Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου που έχει καταθέσει τη δική της ανθρωπιστική και πνευματική ιστορία στον τόπο μας.

Την εγγυώνται η βαθιά ανθρωποκεντρική Σας δραστηριότητα και η έμπρακτη συμμετοχή Σας σε έργα αγαθά, η πραότητα, η προσήνεια, η ευγένεια, ο ευπροσήγορος χαρακτήρας Σας, το υψηλό μορφωτικό Σας επίπεδο, η βαθιά γνώση και η ιερατική εμπειρία Σας, που υπερβαίνουν το νεαρό της ηλικίας Σας.

Και, αναμφίβολα, την τροφοδοτεί η δεκτικότητα των Ρεθυμνίων προς το Θείο Λόγο και η φιλαλληλία που τους διακρίνει.

Ελπίζουμε στην ευεργετική Σας μακροθυμία, αιτούμενοι την ευλογία Σας και τη θεόπνευστη συμβουλή Σας, για να ασκηθούμε στον αυτοέλεγχο, την αποχή από ευτελείς, ιδιοτελείς και φίλαυτες επιλογές και να κατακτούμε διαρκώς την εσωτερική μας μεταμόρφωση.

Αναλαμβάνετε βαριά κληρονομιά Σεβασμιώτατε. Ο προκάτοχός Σας, Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, καταξιώθηκε στην κοινωνία του Ρεθύμνου ως ένας άξιος, λαοφιλής και δοξασμένος Ποιμενάρχης. Ως διαπρεπής πνευματικός ταγός, επέτυχε με τη σεπτή του διακονία και το θεία εμπνεύσει έργο του, να θωρακίσει την ψυχή μας και να μπολιάσει την κοινωνική μας συνύπαρξη με ισχυρά αντισώματα, ανθεκτικά στις ηθικές διολισθήσεις και τις επικίνδυνες προκλήσεις.

Από τούτη εδώ την πλατεία τον υποδεχθήκαμε κι εκείνον πριν από 12 χρόνια. Είχε τη δική σας ηλικία, ανάλογη με τη δική Σας αναγνωρίσιμη ποιμαντορική διαδρομή, εγκύκλια γνώση και εξέπεμπε το ίδιο φως. Η δική Σας άφιξη, την οποία αγκαλιάζει με δικαιολογημένο ενθουσιασμό το χριστεπώνυμο πλήρωμα της πόλης, συμπίπτει και με μία σημειολογική χρονική συγκυρία : την εαρινή ισημερία που θα σημειωθεί λίγες ώρες αργότερα και σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης. Αυτή τη συμβολική Άνοιξη που μοιάζει αναποφάσιστη και την οποία όλοι έχουμε ανάγκη, θα την εμπνεύσουμε μαζί.

Η κοινή μας αγωνία και το αμέριστο ενδιαφέρον μας για την προκοπή του τόπου και των ανθρώπων μας, είναι το εφαλτήριο συμπόρευσης μας, η θεμελίωση του έργου μας σε σταθερές, αμετακίνητες, υγιείς βάσεις. Στη σημερινή επώδυνη συγκυρία, η αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία της Εκκλησίας, της κοινωνίας και της Πολιτείας, εν προκειμένω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί ‘conditio sine qua non’, για την υπεράσπιση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διατήρηση της συνοχής και την αποτελεσματική διενέργεια της κοινωνικής τους αποστολής.

Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε πως θα μας έχετε απροσχημάτιστους βοηθούς και ακάματους συμπαραστάτες.

Σας καταθέτουμε σήμερα λοιπόν, εδώ, την έντιμη και ειλικρινή θέλησή μας να συμπορευτούμε μαζί Σας για να διαχειριστούμε τα προβλήματα του Ρεθύμνου, να παράσχουμε στήριξη στους ευάλωτους συνανθρώπους μας, ώστε κανείς να μην αισθάνεται ανήμπορος, παροπλισμένος, αδύναμος κι εγκαταλελειμμένος.

Να εμπνεύσουμε τους νέους μας που ταλανίζονται στη δίνη της ανασφάλειας, σε προσανατολισμούς δημιουργίας και συμμετοχής και να ενδυναμώσουμε την πίστη τους στην προοπτική ενός μέλλοντος αντάξιου τους.

Να παράσχουμε κίνητρα υγιούς συλλογικής δράσης για την επικυριαρχία της Αλληλεγγύης και του Αλτρουισμού έναντι της περιχαράκωσης στον εγωισμό, την αλαζονεία και την εμμονή στην ικανοποίηση ιδιοτελών ατομικών επιδιώξεων.

Ο καθένας διατηρώντας το θεσμικό του ρόλο, επιστρατεύοντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, πνευματικά και υλικά για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας και να αναζωπυρώσουμε την ελπίδα και την πίστη τους .

Με αυτές τις σκέψεις που τις συνοδεύει η βεβαιότητα της καταλυτικής συνδρομής Σας στην ανασύνταξη της κοινωνίας μας καις στην ευημερία του τόπου μας, Σας παρακαλώ δεχθείτε, εκτός από την πηγαία και ατόφια κατάθεση του σεβασμού και της αγάπης μας, μια συμβολική υπόμνηση της άφιξης Σας στο Ρέθυμνο, ένα αρχιερατικό εγκόλπιο, για να συντροφεύει τη φωτισμένη ηγεσία Σας στην Ιερά μας Μητρόπολη.

Με τις ευχές μας για Υγεία, Φώτιση, Μακροημέρευση και ευλογημένη διακονία σύσσωμη η πόλη του Ρεθύμνου Σας καλωσορίζει και αναφωνεί «ΑΞΙΟΣ!»


Στον ενθρονιστήριο λόγο του, ο νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος, ζήτησε μεταξύ άλλων, προς τους πιστούς να έχουν ως κοινό δρόμο τον μονόδρομο της αγάπης.

Της αγάπης που πάντοτε πιστοποιείται στη θυσία, την υπέρβαση, την αυτοπροσφορά, την έξοδο από το εγώ και την είσοδο στο εμείς της εκκλησιαστικής κοινότητας, που είναι άλλωστε πρόγευση της παραδείσιας ζωής.

«Ψηλά το κεφάλι» αδελφοί μου αγαπημένοι, με την αληθινή Κρητική λεβεντιά και το ωραίο Ορθόδοξο φρόνημα, που κράτα τον άνθρωπο όρθιο και τον καθιστά πολίτη της βασιλείας του Θεού».

Τέλος, ευχαρίστησε ιδιαίτερα την ΚΡΗΤΗ TV, για την απευθείας μετάδοση της σημερινής ακολουθίας, καθώς «προσφέρει τη δυνατότητα της συμμετοχής, δια του ήχου και της εικόνας, σε πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται μακριά μας».

Δηλώσεις Τοπικών Φορέων

Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ.κ. Ευγένιος

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης και πρώην Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιος, παρέδωσε την Επισκοπική Ποιμαντορική Ράβδο στον νέο Μητροπολίτη λέγοντας του ότι τον υποδέχεται στο νομό: «…με την ιστορία του και τον ευγενικό της λαό που η Χάρις του Θεού με αξίωσε για 12 ολόκληρα χρόνια να ποιμένω. Ίσως μετά τη δική μου ενθρόνιση ως αρχιεπισκόπου, η μεγαλύτερη χαρά που μου δίνει ο Θεός στη ζωή μου είναι που σε υποδέχομαι. Να είσαι παιδί μου άξιος, ο Θεός μαζί σου».

Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Μητροπολίτης Λαοδικείας κ.κ. Θεοδώρητος

Ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Μητροπολίτης Λαοδικείας κ.κ. Θεοδώρητος υποδέχτηκε τον νέο Μητροπολίτη, με αναφορά στη δίνη ενός φοβερού πολέμου που έχει όπως είπε: «… έχει οδηγήσει εκατομμύρια συνανθρώπους μας, και μάλιστα ομόδοξους, στην απόγνωση, στην περιπέτεια της προσφυγιάς και την πάλη με το θάνατο. Δε θέλω να σκιάσω τη σημερινή χαρά όλων μας, αλλά αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε… Το σεπτό κέντρο της Ορθοδοξίας και ο Πατριάρχης ημών κ.κ. Βαρθολομαίος μετά την παμψηφεί εκλογή σας, για να οδηγήσετε το ευγενές ποίμνιο σε δρόμους σωτηρίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας, συνέβαλε από τα νεανικά σας χρόνια στην πνευματική και παιδευτική οικοδομή και παρακολουθεί την οσιακή βιωτή και την καρποφόρο διακονίας στον ελαιώνα του κυρίου».

Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός

Στην τελετή ενθρόνισης παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ρένα Παπαδάκη και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Γιάννη Αναστασάκη. Νωρίτερα, ο Δήμαρχος επισκέφθηκε τον νέο Μητροπολίτη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης στο Ηράκλειο, παρουσία και του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγένιου και του ευχήθηκε «Καλή Ποιμαντορία». 

Αμέσως μετά την τελετή ο Δήμαρχος δήλωσε: «Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Προδρόμου, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την Εκκλησία της Κρήτης, για το Ρέθυμνο. Του εύχομαι υγεία, ψυχική και πνευματική δύναμη στην σπουδαία αποστολή του. Άξιος!».

Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, υποδεχόμενος τον νέο Μητροπολίτη ανέφερε πως: «Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Προδρόμου σηματοδοτεί μια νέα εποχή αρχιερατικής διακονίας, πνευματικής και κοινωνικής προσφοράς για το Ρέθυμνο. Ο νέος Ποιμενάρχης, με την προσωπικότητα που διαθέτει, την παρρησία του λόγου του, τις πνευματικές και εκκλησιαστικές του αρετές, έρχεται να συνεχίσει και να μεγαλώσει, το σπουδαίο έργο που άφησε ως παρακαταθήκη, ο προκάτοχος του και σημερινός Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ.κ. Ευγένιος. Ο νέος Μητροπολίτης ξεκινά την ποιμαντορία του πλήρης γνώσεων και εμπειριών. Η αγάπη που έχει για το συνάνθρωπο και η ακούραστη διάθεση για προσφορά, εγγυώνται μια νέα δημιουργική περίοδο για το ποίμνιό του και το Ρέθυμνο. Ως Περιφέρεια Κρήτης, του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει. Άξιος!».

Βουλευτής Ρεθύμνου Ν.Δ., Γιάννης Κεφαλογιάννης

Ο βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, καλωσορίζοντας τον νέο Μητροπολίτη ανέφερε πως: «Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη μέρα για το Ρέθυμνο, καλωσορίζουμε τον νέο ιεράρχη είμαι βέβαιος ότι με τις ικανότητές του την ευρυμάθεια του θα συνεχίσει το ποιμαντικό έργο του προκατόχου του νυν Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου Β' και ο ίδιος θα γράψει μία λαμπρή σελίδα στην εκκλησιαστική ιστορία του τόπου μας. Το Ρέθυμνο έχει μία μακρά παράδοση τόσο στην πνευματική ζωή όσο και στον πολιτισμό. Ήδη ο προκάτοχος του έχει δημιουργήσει ένα πολύ καλό προηγούμενο το οποίο είμαι βέβαιος ότι ο κ. Πρόδρομος, ο νέος ιεράρχης του νόμου, θα το συνεχίσει και βεβαίως έχουμε να κάνουμε πάρα πολλά τόσο από κοινού, όλοι μαζί για την κοινωνία, για τον τόπο αλλά και για την εκκλησιαστική ιστορία του τόπου μας που είναι και μακρά».

Ο νέος Μητροπολίτης εν μέσω πομπής ιεραρχών, κλήρου και λαού οδηγήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου τελέστηκε η Ακολουθία της Ενθρονίσεως. Ο κ. Πρόδρομος, κατά κόσμον Ζαχαρίας Ξενάκης, έχει σημαντική πανεπιστημιακή εκπαίδευση, μεταπτυχιακές θεολογικές σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ η ιερατική και πνευματική του πορεία από τον Ιανουάριο του 2005 οπότε και εκάρη μοναχός στη Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο Ηράκλειο, είναι πλούσια τόσο σε πνευματική όσο και σε ιερατική και κοινωνική δράση. Ο τελευταίος του σταθμός πριν την εκλογή του στη Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ήταν Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης και βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου.









Δεν υπάρχουν σχόλια: