e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Κυριακή μετά Ύψωση του Σταυρού 2022 στο Μαυροδέντρι Κοζάνης


Πρωί Κυριακής μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, 18 Σεπτεμβρίου 2022, στον περικαλλή Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, του χωριού Μαυροδέντρι Κοζάνης, ιερουργούντος του Εφημερίου, Οικονόμου Αναργύρου Σιάτρα.
 
[Εκεί εκκλησιάστηκε σήμερα ο συνεργάτης μας Ιωάννης Γιαννόπουλος και μας αποστέλλει ενδεικτικά φωτοστιγμιότυπα.]

Το Μαυροδένδρι είναι χωριό της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης της Μακεδονίας, έδρα της δημοτικής ενότητας Δημητρίου Υψηλάντη. Γνωστό από τα χρόνια της τουρκοκρατίας ως Κάραγατς (Μαύρο Δένδρο), με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923, έγινε τόπος εγκατάστασης πολλών προσφυγικών οικογενειών ποντιακής κυρίως καταγωγής αλλά και από άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας. Περιοχή εκτεθειμένη στους βόρειους ανέμους με αποτέλεσμα πολύ ψυχρό κλίμα και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες την περίοδο του χειμώνα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 αριθμεί 1050 κατοίκους. Με εκτιμήσεις του 2018 οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 630 με 660. Σήμερα παρουσιάζει πολιτιστική δραστηριότητα, με σκοπό την διαφύλαξη και προβολή των ποντιακών εθίμων. Αξιόλογη φυσική ομορφιά αποτελεί η τεχνητή λίμνη, που έχει δημιουργηθεί σε ανενεργό, λατομείο σε απόσταση 7 χλμ. από την Κοζάνη. Την Καθαρά Δευτέρα κάθε χρόνο εορτάζονται τα κούλουμα, με μεγάλη προσέλευση κόσμου, στο δάσος βελανιδιάς βορειοδυτικά του οικισμού, όπου προσφέρεται παραδοσιακή φασολάδα. Είναι επίσης γνωστό για το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (523 Τάγμα Πεζικού) του Στρατού Ξηράς. που λειτουργεί στο εκεί στρατόπεδο. [Πηγή: Βικιπαίδεια]







Δεν υπάρχουν σχόλια: