e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας στα Εσπέρια για το Γενέσιο της Θεοτόκου 2022 στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας

7 Σεπτεμβρίου 2022. Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη Εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, προστάτιδας του Πενταγώνου, από τον Μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννη, στον φερώνυμο Ναό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Στον λόγο του προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αναφέρθηκε στη μεγάλη και σημαντική Εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, λέγοντας μεταξύ άλλων:

"Συνηθώς μιλάμε για τα δώρα του Θεού στον άνθρωπο, σήμερα όμως θα ήθελα να σάς προκαλέσω να σκεφτείτε αν ο άνθρωπος μπορεί να κάνει ένα δώρο στον Θεό… Είναι δυνατόν στον τέλειο και άπειρο και παντοδύναμο Θεό, ο μικρός και αδύναμος άνθρωπος να προσφέρει κάτι; Ασφαλώς και είναι δυνατόν!!! Και αυτό το δώρο είναι η Παναγία μας, η Κόρη της Βηθλεέμ που δανείζει τη σάρκα της στον Υιό του Θεού και γίνεται άνθρωπος. Σε μια καταπληκτική περιγραφή από την υμνολογία των Χριστουγέννων ολόκληρη η δημιουργία σπεύδει να προσφέρει κάτι στον Χριστό που γεννιέται. οἱ ἄγγελοι τόν ὕμνον, οἱ οὐρανοί τόν ἀστέρα, οἱ μάγοι τά δῶρα, οἱ ποιμένες τό θαῦμα, ἡ γῆ τό σπήλαιον, ἡ ἔρημος τήν φάτνην, ἡμεῖς δέ μητέρα Παρθένον. Εμείς, λοιπόν, οι άνθρωποι προσφέρουμε στον Θεό που γίνεται άνθρωπος το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο δώρο∙ τη Μητέρα Του.

Η Παναγία μας, τη Γέννηση της Οποίας γιορτάζουμε σήμερα, είναι το μοναδικό δώρο του δημιουργήματος προς τον δημιουργό. Η γυναίκα που γίνεται Μητέρα του Θεού και άρα Μητέρα όλων μας. Ο μόνος άνθρωπος που έχει αυτήν την μοναδική σχέση με τον Θεό είναι μια γυναίκα, η Παναγία μας, και γι' αυτό και στην Εκκλησία μας έχει αυτήν την κορυφαία και εξέχουσα θέση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε, ότι το Εκκλησιαστικό Έτος που ξεκινά, όπως γνωρίζετε την 1η Σεπτεμβρίου και τελειώνει τον Αύγουστο, οριοθετείται και σημαίνεται από δυο μεγάλες Θεομητορικές Εορτές, το Γενέσιο που πανηγυρίζουμε σήμερα και την Κοίμηση που τελούμε τον Δεκαπενταύγουστο.

Στο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου η Εκκλησία αποδίδει την ύψιστη τιμή και τον μέγιστο σεβασμό στη γυναικεία φύση, από καταβολής Κόσμου μέχρι το τέλος των αιώνων. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σ’ ένα περιβάλλον ανδροκρατούμενο, όπου η θέση της γυναίκας ήταν φοβερά υποβαθμισμένη, η διδασκαλία του Χριστού και το Ευαγγέλιο -όταν δεν το διαβάζουμε μέσα από τα παραμορφωτικά γυαλιά της δικής μας στρεβλής λογικής και ηθικής- καταξιώνει τη γυναίκα ως πρόσωπο σεβαστό και απόλυτα ισότιμο με τον άνδρα. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η γυναίκα είναι το τελευταίο και άρα τελειότερο Δημιούργημα του Θεού, αφού μπορεί να φέρνει στον κόσμο μια καινούργια ζωή. Και όπως λέγει ο Μέγας Βασίλειος: «η γυναίκα είναι το άνθος της Εκκλησίας και η πνοή της Ιστορίας».

Ατυχώς σήμερα, η γυναίκα παρά τις προόδους της κοινωνίας μας υφίσταται νέες μορφές βίας, καταπίεσης, υποτίμησης και διακρίσεων τόσο στο οικογενειακό, όσο και στο κοινωνικό και το εργασιακό πεδίο. Η Εκκλησία οφείλει να καυτηριάζει και να απορρίπτει με αποτροπιασμό τέτοιες καταστάσεις -και όντως το κάνει- αλλά και να προβάλει και να τονίζει με έμφαση το Πρόσωπο και τον ρόλο της Παναγίας μέσα στο σχέδιο του Θεού και, κατά συνέπεια, τα πρόσωπα και το ρόλο όλων των γυναικών και την πανανθρώπινη και διαχρονική αξία της γυναικείας φύσεως. Στις ημέρες μας ακούμε όλο και συχνότερα για το φρικτό έγκλημα της γυναικοκτονίας, ένα έγκλημα όπου το θύμα και το κίνητρο έχουν το ίδιο όνομα: «γυναίκα». Μια γυναίκα δολοφονείται άγρια με την «κατηγορία» ότι είναι γυναίκα… Αν αυτό το έγκλημα δεν μας συγκλονίζει και δεν μας κινητοποιεί να αντιδράσουμε τότε, πολύ φοβάμαι ότι, χάσαμε την ανθρωπιά μας.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις τιμούν και σέβονται ιδιαίτερα το Πρόσωπο της Παναγίας μας, αφού άλλωστε η Υπέρμαχος Στρατηγός είναι η Προστάτιδα του Στρατού μας, αλλά και γιατί βλέπω συγκεντρωμένες τις γυναίκες που υπηρετούν τις Ένοπλες Δυνάμεις μας με αυτοθυσία και υψηλό αίσθημα καθήκοντος. Είναι οι γυναίκες που αγωνίζονται να δημιουργήσουν όμορφες οικογένειες, αλλά και να προσφέρουν στην Πατρίδα με αυταπάρνηση και αξίζουν κάθε σεβασμό και τιμή. Είναι πρότυπα για όλους και τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και μια μεγάλη συγγνώμη για όσες φορές με τα λόγια και τις πράξεις μας τις αδικήσαμε, τις προσβάλαμε, τις υποτιμήσαμε. Η Παναγία να δίδει σε όλους σας υγεία, αισιοδοξία, δύναμη και υπομονή στο δύσκολο έργο σας!!!"

Κατακλείοντας το λόγο του μετέφερε τις ευχές και τις ευχαριστίες του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής, Θεοδώρου Β΄, προς τον Ενδοξότατο Αρχηγό των ΕΔ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και στους παρισταμενους αρχηγούς των λοιπών επιτελείων και δι' αυτών σε όλα τα στελέχη των ΕΔ για την προσφορά των ΕΔ στο ιεραποστολικό έργο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: