Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα
-
Σπάνια πατριαρχική γραφή σε μοναδικά βυζαντινά χειρόγραφα της μονής Λειμώνος Λέσβου - Όταν ο καθηγητής του Ecole des Hautes Edutes des Sciences Sociales του Παρισιού, Φίλιππο Ρονκόνι, ρωτήθηκε ποιο από τα σπάνια χειρόγραφα που εντόπισε πριν ...Πριν από 1 ημέρα
-
The Pharisee, who imagined himself saved - *By Archpriest Dr Georgios Lekkas* Our Lord directed his harshest words against the Pharisees, who, though they observed the Law, were far from God in th...Πριν από 4 ημέρες
-
Γεωργίου Λέκκα: ΠΕΣ ΜΟΥ ΚΑΤΙ ΟΜΟΡΦΟ ΑΠΟΨΕ (νέο ποίημα) - Πες μου κάτι όμορφο απόψεν’ αντέξω το σκοτάδι ώς το πρωίκι αν θες τη νύχτα αυτή στα δύο κόψενα την περάσουμε πιο εύκολα μαζί. Πες μου κάτι όμορφο κι απόψεν...Πριν από 1 εβδομάδα
-
Βαρθολομαίος: “Η κλιματική αλλαγή, ή μάλλον η κλιματική κρίσις, δεν είναι «μελλοντικό σενάριο», αλλά απτή και επώδυνος πραγματικότης” - Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, τη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2025, το απόγευμα επισκέφθηκε τον Καθεδρικό Ναό του Στρασβούργου...Πριν από 2 εβδομάδες
-
Έτερος Εγώ (2016) - «Έτερος Εγώ». Το ελληνικό θρίλερ του Σωτήρη Τσαφούλια που απέσπασε πολύ καλές κριτικές και εντυπωσίασε το κοινό, είχε αποσυρθεί από τις κινηματογραφικές...Πριν από 4 χρόνια
-
Τρεις συνεικόνες για τον Ανδρέα Κάλβο - [Πρωτοδημοσιεύτηκαν στο Περιοδικό *Επτανησιακά Φύλλα* 29 (2009) 418, 420 και 422,συνοδευόμενα από ποιήματα και αναφερόμενα στον Ποιητή των* Ωδών*.] *Τώρ...Πριν από 15 χρόνια
Κυριακή 15 Μαΐου 2022
Κυριακή Παραλύτου 2022 στη Φανερωμένη εν Βανάτω Ζακύνθου
Κυριακή Παραλύτου 2022 στο εν πολέμω Κίεβο [video-photos]
Την τέταρτη Κυριακή μετά το Πάσχα, 15 Μαΐου 2022, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία sτον Καθεδρικό Ναό του Χρυσοτρούλου Καθεδρικού Ναού του Αγίου Μιχαήλ.
Πριν αρχίσει η λειτουργία, ο Μακαριώτατος καθαγίασε νέα αντιμήνσια. Με τον Προκαθήμενο συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Συμφερουπόλεως και Κριμαίας Κλήμης, ο Αρχιεπίσκοπος Vyshhorod Αγαπητός - ηγούμενος της Μονής Χρυσοτρούλου, ο Επίσκοπος Λουχάνσκ και Σταρομπίλσκ Λαυρέντιος, αδελφοί της μονής και οι προσκεκλημένοι κληρικοί.
Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, ο Προκαθήμενος της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας κήρυξε τον θείο λόγο προς το εκκλησίασμα.
Κατά την διάρκεια της λειτουργίας, αναπέμφθηκαν προσευχές για τους στρατιώτες που υπερασπίζονται την Ουκρανία, για τους άρχοντες και τον λαό και για την ειρήνη των ψυχών όλων των πεσόντων υπερασπιστών της Πατρίδας και των πολιτών.
Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος έκανε επίσης μια προσευχή για την απελευθέρωση της Ουκρανίας από την εισβολή των ξένων και τίμησε τον ιερέα Πέτρο Κυρυτσέφσκι με ένα ακόμη λειουργικό οφίκιο: το δικαίωμα να φοράει επιστήθιο σταυρό.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, ο Μακαριώτατος χειροτόνησε Πρεσβύτερο τον Διάκονο Oleksiy Kurta.
ΔΕΙΤΕ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ:
Κυριακή Παραλύτου 2022, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων στον Άγιο Αντώνιο Holloway
Κυριακή Παραλύτου 2022 στον Ναό Αγ. Δημητρίου Λαμίας [photos-video]
Στον μεγαλοπρεπή και ιστορικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, της πολυπληθούς Ενορίας του κέντρου της πόλεως Λαμίας, τέλεσε σήμερα Κυριακή του Παραλύτου 15 Μαΐου 2022 την Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.
Στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Συμεών αναφέρθηκε στα τρία θαύματα, τα οποία προβάλει η Αγία μας Εκκλησία την Κυριακή του Παραλύτου, μέσα από το Αποστολικό και το Ευαγγελικό Αναγνώσματα και υπογράμμισε το νόημα της πραγματικής υγείας σε σχέση με την πραγματικότητα του «κοινωνειν».
Χαρακτηριστικά ο κ. Συμεών ανέφερε:
81η μέρα εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κ. Ονισένκο σχολιάζει [video-photos]
15 Μαΐου 2022, δηλαδή 81η μέρα της άναδρης και λυσσαλέας εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο σχολιάζει τα συμβαίνοντα με τον δικό του χαρακτηριστικό κι ευθύτατο τρόπο.
Η πανήγυρις των Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου στο Mansfield κεντρικής Αγγλίας
Σημαντική συνάντηση Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Αιγύπτου
Συνάντηση με τον Εξοχώτατο Υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού της Αιγύπτου κ. Khaled Anani είχε την Κυριακή 15η Μαΐου 2022, η Α.Θ.Μ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, στην περιοχή των πολυαιωνίων προσκυνηματικών τόπων της αρχαίας Νιτρίας (King Mariout).
"Προς Εκκλησιασμόν" με τον Αρχιμανδρίτη Αρίσταρχο Γκρέκα [video]
Ημέρα μνήμης και προσευχής στη Βόρεια Ζάμπια για τα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού
Αρχιερατικό Συλλείτουργο στα Γρεβενά για τον Πολιούχο τους Άγιο Αχίλλιο [photos]
Την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Γρεβενών εορτάσθηκε με πανηγυρικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο, η μνήμη του πολιούχου και προστάτου των Γρεβενών, Αγίου Αχιλλίου, επισκόπου Λαρίσης, του θαυματουργού.
Συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος και ο οικείος Ιεράρχης Σεβ. Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, ο οποίος ευχαρίστησε τους Αρχιερείς που τίμησαν την εορτή με την παρουσία τους και αναφέρθηκε στη χαρά όλων των Γρεβενιωτών, διότι μετά από δύο έτη δοκιμασίας εορτάστηκε και πάλι με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια ο πολιούχος της πόλεως.
Ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου αρχ. Βαρθολομαίος στον Μητροπολιτικό Ναό Πειραιώς
Ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου αρχ. Βαρθολομαίος μαζί με πατέρες της μονής λειτούργησαν την Κυριακή 15.5.2022 στον μητροπολιτικό ιερό ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στον Πειραιά, μετά από την κανονική άδεια και την ευλογία του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ και κατόπιν της ευγενικής πρόσκλησης του προϊσταμένου και των πατέρων του ιερού ναού.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης το 15αύγουστο 2022 στην ιστορική Μονή Σουμελά
Διά τοῦ παρόντος εὐχαρίστως γνωρίζεται εἰς τούς ἐνδιαφερομένους, ὅτι, ἐξασφαλισθείσης τῆς προβλεπομένης ἀδείας τῆς Νομαρχίας Τραπεζοῦντος, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος θά τελέσῃ καί ἐφέτος, τήν 15ην Αὐγούστου, ἑορτήν τῆς Κοιμήσεως τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, ἐν τῇ ἱστορικῇ Ἱερᾷ Μονῇ Σουμελᾶ τήν Θείαν Λειτουργίαν, εἰς τό τέλος τῆς ὁποίας θά ψάλῃ τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Δράμας κυροῦ Παύλου, ὅστις πολλάκις εἰς τό παρελθόν ἐτίμησε διά τῆς συμμετοχῆς του τήν πανήγυριν τοῦ ἱεροῦ παλλαδίου τῶν ἁπανταχοῦ Ποντίων.
Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 15ῃ Μαΐου 2022
Ἐκ τῆς Μ. Πρωτοσυγκελλίας
Κυριακή Παραλύτου 2022 στην πρωτεύουσα του Καμερούν Γιαουντέ
Κυριακή του Παραλύτου, 15η Μαΐου 2022, Αρχιερατική Λειτουργία στην Εκκλησιαστική Κοινότητα Αγίου Δημητρίου στην πρωτεύουσα του Καμερούν Γιαουντέ, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Καμερούν κ. Γρηγορίου.
Κυριακή Παραλύτου 2022 στον Μητροπολιτικό Ναό πόλεως Ζακύνθου
Κυριακή Παραλύτου 2022 στο Φανάρι. Χοροστασία Μητροπολίτου Αξώμης
"Θαυματουργία και θαύμα. Από τη δύναμη στην αγάπη" - Κυριακή του Παραλυτικού
Η ευαγγελική περικοπή που ακούσαμε σήμερα, μοιάζει να 'χει σχεδόν κινηματογραφική ροή. Καταρχάς, μας τοποθετεί σε ένα σκηνικό ζωηρό και πολύβουο: «πλῆθος πολὺ τῶν ἀσθενούντων», σε μια μεγάλη δεξαμενή («κολυμβήθρα») με πέντε στοές, δίπλα σε μια πύλη («ἐπὶ τῇ προβατικῇ») απ’ όπου οδηγούνταν τα πρόβατα στον Ναό για τις θυσίες. Έπειτα, όλα διαπνέονται από μια ατμόσφαιρα έντασης: εναγώνια αναμονή για ένα σημάδι στο νερό («ὅταν ταραχθῇ τὸ ὕδωρ») κι ένας άνθρωπος με 38 χρόνια στην πλάτη του «ἐν τῇ ἀσθενείᾳ»˙ και παρακάτω, η ένταση μιας προστριβής με τους Ιουδαίους, οι κατηγορίες τους για την παραβίαση του Σαββάτου («οὐκ ἔξεστί σοι ἆραι τὸν κράββατον»). Τέλος, την κινηματογραφική γραφή σφραγίζει η διπλή είσοδος του Ιησού στην αφήγηση — εισέρχεται, θαυματουργεί και χάνεται μέσα στο πλήθος («ἐξένευσεν, ὄχλου ὄντος ἐν τῷ τόπῳ»)˙ ξαναεμφανίζεται κατόπιν, «ἐν τῷ ἱερῷ» και ξαναβρίσκει εκεί τον πρώην παραλυτικό.