e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

Ο Κιέβου Επιφάνιος στον Καθεδρικό Γεννήσεως του Χριστού Πατριαρχείου Γεωργίας στη Μ. Βρετανία

8 Ιουλίου 2022

Μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Dmani και Agarak-Tashir Ζήνωνος, επικεφαλής των ενοριών του Γεωργιανού Πατριαρχείου στη Μεγάλη Βρετανία, ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος επισκέφθηκε τον Γεωργιανό καθεδρικό ναό προς τιμήν της Γεννήσεως του Χριστού στο Λονδίνο. Τον επικεφαλής της OCU συνόδευε ο Αρχιεπίσκοπος Chernihiv και Nizhyn Ευστράτιος.

Ο Καναδάς επέβαλε κυρώσεις στον Πατριάρχη Μόσχας για τη στάση του στην εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία

Ο Καναδάς επέβαλε κυρώσεις σήμερα στον Πατριάρχη Κύριλλο, τον ηγέτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, στο πλαίσιο μιας σειράς μέτρων που έλαβε η χώρα με στόχο «τους πράκτορες της παραπληροφόρησης και της ρωσικής προπαγάνδας», με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.

135η μέρα εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κ. Ονισένκο σχολιάζει [video-photos]

8 Ιουλίου 2022, δηλαδή 135η μέρα της άνανδρης και λυσσαλέας εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο σχολιάζει τα συμβαίνοντα με τον δικό του χαρακτηριστικό κι ευθύ τρόπο.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χειροθέτησε Άρχοντα Ιερομνήμονα τον Ιωάννη Σ. Θεόφιλο

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης απένειμε την Τρίτη, 5 Ιουλίου 2022, το Οφφίκο του Άρχοντος Ιερομνήμονος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας στον Εντιμολ. κ. Ιωάννη Σ. Θεόφιλο, από το Tarpon Springs των ΗΠΑ.

Κηδεύτηκε η ποιήτρια της Ζακύνθου Λούλα Βάλβη Μυλωνά - Ποίημα εις μνήμην της


Κηδεύτηκε στις 7 Ιουλίου 2022, ώρα 11 το πρωί, στον Ναό της Αγίας Τριάδος πόλεως Ζακύνθου, η τελευταία της παλαιάς φρουράς Ποιητριών της Ζακύνθου, ΛΟΥΛΑ ΒΑΛΒΗ ΜΥΛΩΝΑ, η οποία εξεμέτρησε το ζην στις 5 τρέχοντος μηνός. Παραβρέθηκαν, εκτός των συγγενών και φίλων της, ευάριθμοι άνθρωποι των Γραμμάτων και Τεχνών του νησιού. 

Στο τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας, ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας απήγγειλε ένα νεογραμμένο ποίημα, το οποίο έχει ως ακολούθως: 

Η καλλιπάρθενος Αγία Κυριακή εορτάστηκε στον Πύργο Ηλείας

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα καθώς επίσης με την παρουσία πλήθους φιλάγιων Χριστιανών, εορτάσθηκε και φέτος στον Πύργο Ηλείας το διήμερο 6 και 7 Ιουλίου 2022, η σεβάσμια και ιερή μνήμη της λαοφιλούς Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Κυριακής της Αθληφόρου. Η εορταζομένη Αγία είναι ένα από τα αμέτρητα Ιερά θύματα των τελευταίων αρχαίων διωγμών της Εκκλησίας μας η οποία πότισε με το αίμα της την Εκκλησία του Χριστού! Πρότυπο ζωής για κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό η οποία με την πίστη της κέρδισε την αθανασία και με την θυσία της στερέωσε την Ορθόδοξη Εκκλησία μας γνωρίζοντας ότι αξίζει κάθε θυσία προκειμένου να αποκτήσουμε την αιώνια ζωή. Δια του φρικτού μαρτυρίου της, κατά το οποίο υπήρξε το ίδιο ηρωική με τους άνδρες, έφυγε για την Άνω Ιερουσαλήμ ως αγνή και καλλιπάρθενος νύμφη του Χριστού, ενώθηκε η μακάρια ψυχή της με τον Νυμφίο της Χριστό, αιωνίως και κατέστη έτσι ένα εύοσμο άνθος πίστεως, ευσέβειας, αγνότητας, ηρωισμού και καρτερίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας!

Η μνήμη της Αγίας Κυριακής στον Βόσπορο [photos]

Παρουσιάζει ο δρ Αντώνιος Χατζόπουλος

Δυο σημαντικές Αγίες της εποχής των διωγμών του Χριστιανισμού, η Αγία Κυριακή και η Αγία Παρασκευή τυγχάνουν ιδιαίτερης ευλάβειας από τους πιστούς της Μητροπόλεως Δέρκων, η δε μνήμη τους τιμάται τον Ιούλιο μήνα: στις δύο όμορες Κοινότητες των Θεραπειών και του Βαθυρρύακος οι αντίστοιχοι ενοριακοί ναοί είναι αφιερωμένοι στην Αγία Παρασκευή, στα δε Θεραπειά δύο ιερά Αγιάσματα είναι αφιερωμένα στην Αγία Κυριακή.