e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Μαθαίνω να θαυμάζω

Μία από τις δυσκολίες που αφορά στην σχέση του ζευγαριού στην πορεία του χρόνου είναι και η σταδιακή απομυθοποίηση του καθενός στα μάτια του άλλου. Οι πολλοί το λένε «ρουτίνα», συνήθεια. Κύριο συστατικό του έρωτα είναι η έκπληξη. Κάθε στιγμή είναι ένα καινούργιο ξεκίνημα για το ζευγάρι. Κρύβει μία αδιόρατη ομορφιά, καθώς ο ένας προσπαθεί να ανακαλύψει τον άλλον. Το στοιχείο της περιπέτειας καθιστά την σχέση μοναδική. Ακόμη και τα ελαττώματα δεν μετράνε στην νοηματοδότηση της σχέσης, καθώς προσπερνιούνται στο όνομα της αγάπης. Καθώς όμως περνά ο καιρός, ο θαυμασμός υποχωρεί και η κριτική για τον άλλον παίρνει την θέση του. Αν αυτή μείνει στο επίπεδο του ρεαλισμού, του σχηματισμού μιας εικόνας για το ποιος πραγματικά είναι ο άλλος, χωρίς να εισέλθει στην λογική της κατάκρισης, της γκρίνιας, της μεμψιμοιρίας, τότε η σχέση περνά στο στάδιο του «σ’ αγαπώ, ακόμη κι αν δεν είσαι ο/η/ τέλειος/α». Αν όμως ο ένας ή και οι δύο τρέφονται από τον λογισμό εις βάρος του άλλου, τότε η σχέση σταδιακά υπονομεύεται και ο αρχικός θαυμασμός δίνει την θέση του στην απόρριψη, που μπορεί να οδηγήσει και στην κρίση ή και την διάλυση της σχέσης, ακόμη κι αν αυτή έχει φτάσει στον γάμο.

Κυριακή, 16.10.22, στη Μονή Υψενής Ρόδου: Πρώτη Θ. Λειτουργία, μετά τα Εγκαίνια του Ναού του Οσίου Μελετίου [video]


Πρωί Κυριακής Δ΄ Λουκά, 16 Οκτωβρίου 2022, στο εγκαινιασθέν την προηγουμένη ημέρα (15/10) νεόδμητο Καθολικό της σεβασμίας Γυναικείας Μονής Παναγίας της Υψενής Ρόδου. Το νέο Καθολικό τιμάται επ' ονόματι του Οσίου Μελετίου, δομήτορος της Μονής. 
        Κατά την τελεσθείσα πρώτη Θεία Λειτουργία, μετά τον Εγκαινισμό, προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος (δηλ. της κεντρικής Τανζανίας, εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας), ο οποίος έχει δεσμούς με την Μονή από την εποχή που υπηρετούσε ως δάσκαλος στην περιοχή και τώρα ο ίδιος έχει ευεργετήσει τη Μονή με κάθε δυνατό τρόπο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ μέσω της ροδίτικης εκκλησιαστικής τηλεόρασης ΘΑΡΡΙ:

«Ἆρα Χριστὸς ἁμαρτίας διάκονος; Mὴ γένοιτο!» (Γαλάτες 2:17)


Του Αρχιμανδρίτου Ευσέβιου Νακόπουλου,

Εφημερίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά Θεσσαλονίκης

Είναι γνωστό, πώς ιδρύθηκε από τον απόστολο Παύλο η εκκλησία της Γαλατίας, ποια προβλήματα δημιουργήθηκαν και πώς ο Παύλος τα αντιμετωπίζει στην προς Γαλάτες επιστολή του. Σε ένα σημείο, προκειμένου να εξηγήσει στους Γαλάτες την πλάνη των αιρετικών ταραξιών, που είχαν παρεισφρήσει εκεί, θέτει ένα ρητορικό ερώτημα, που είναι στην επικεφαλίδα της παρούσης γραφής:

Ο διεθνούς φήμης καλαθοσφαιριστής Ενές Καντέρ επισκέφτηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος - Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Ο τουρκικής καταγωγής καλαθοσφαιριστής Ενές Καντέρ που διαπρέπει στο NBA επισκέφθηκε στις 9.10.2022, το μεσημέρι τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον κ. Καντέρ και τον ρώτησε πώς του φαίνεται η Ελλάδα. Ο κ. Καντέρ σημείωσε ότι έχει επισκεφτεί πολλές φορές την χώρα και αισθάνεται ότι «είμαστε μία οικογένεια». Επίσης, υπογράμμισε ότι δε μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο υπάρχει σύγκρουση, ενώ μας συνδέουν τόσο πολλά.

Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγίου Γερασίμου Σύδνεϋ

Λαμπρός Αρχιερατικός Εσπερινός τελέστηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 19 Οκτωβρίου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου του Νέου Ασκητή, στο προάστιο Leichhardt του Σύδνεϋ, επί τη εορτή της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου.

Ο Πατριάρχης των Συροκαθολικών Mar Ignatius Youssef III Younan στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησε σήμερα, Tετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2022, ο Μακ. Πατριάρχης των Συροκαθολικών Mar Ignatius Youssef III Younan, από την Βηρυττό, συνοδευόμενος από Ιεράρχες και κληρικούς της Εκκλησίας του, καθώς και λαϊκούς συνεργάτες του.

Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγίου Γερασίμου Κήπων Ζακύνθου


Εσπέρας 19ης Οκτωβρίου 2022, στον πανηγυρίζοντα τον Άγιο Γεράσιμο φερώνυμο Ναό των Κήπων Ζακύνθου, εψάλη Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. 
    Ομίλησε κατάλληλα -αναθέσει Μητροπολίτου- ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου π. Παναγιώτης Καποδίστριας, παρουσιάζοντας συνοπτικά την αφοσίωση του επιγείου αγγέλου Οσίου Γερασίμου στον Θεό και αναλύοντας το κηρυκτικό λόγιό του: "Τεκνία, ειρηνεύετε εν εαυτοίς και μη τα υψηλά φρονείτε".
    Για όλα είχε μεριμνήσει δεόντως ο νέος Εφημέριος της Ενορίας, Πρεσβύτερος Ιωάννης Κλάδης.

Ομαλά Κεφαλληνίας live: Πανηγυρικά Αρχιερατικά Εσπέρια για τον Άγιο Γεράσιμο


Απόψε, παραμονή της ανακομιδής του σεπτού Λειψάνου του Αγίου Γερασίμου, ψάλλεται στη Μονή Του, στα Ομαλά της Κεφαλληνίας εόρτιος Εσπερινός, στον οποίον χοροστατεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, συγχοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου, Σεβ. Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ IONIAN:

Τα Δ.Σ. των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Βαλουκλή και του ΣΥ.Ρ.Κ.Ι. επισκέφτηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σήμερα Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2022, και ώρα 12.00 μετέβησαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τα Διοικητικά Συμβούλια των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Βαλουκλή, υπό την προεδρεία του κ. Κώστα Ιωαννίδη, και του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥ.Ρ.Κ.Ι.) υπό την προεδρεία του κ. Γιώργου Παπαλιάρη, και συναντήθηκαν από κοινού με την Α.Θ.Π., τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. 

Με Αρχιερατικό Συλλείτουργο επισφραγίστηκε η ιστορική Α' Παναυστραλιανή Ιερατική Σύναξη [video-photos]

Η Α’ Παναυστραλιανή Ιερατική Σύναξη πέρασε στην ιστορία ως ένα βαρυσήμαντο γεγονός στη ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της πέμπτης ηπείρου, καθώς μέσα από τις εμπνευσμένες  θεολογικές διαλέξεις και τον εποικοδομητικό διάλογο που ακολούθησε, απέφερε πνευματική ωφέλεια και ανακαίνιση του Ιερού Κλήρου, των μοναχικών αδελφοτήτων και πάντων των συμμετεχόντων στις εργασίες της. Η επισφράγιση της καθ’ όλα επιτυχημένης διοργάνωσης της Συνάξεως συντελέστηκε πανηγυρικά την Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου, με την τέλεση του κορυφαίου λατρευτικού γεγονότος στην Ορθόδοξη Εκκλησία, του Μυστηρίου των Μυστηρίων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τις πλημμύρες στην Κρήτη και το δυστύχημα στην Amastra

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης απέστειλε θερμά Μηνύματα συμπαθείας και συμπαραστάσεως προς:

α) τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο για τις πλημμύρες οι οποίες έπληξαν την μεγαλόνησο, και

β) την Νομάρχη Bartin Εξοχ. Δρα Nurtaç Arslan, για την τραγωδία της απώλειας 41 ανθρακωρύχων στο δυστύχημα το οποίο συνέβη σε ανθρακωρυχείο της Αμάστριδος (Amasra) και το οποίο βύθισε στο πένθος όλη την Τουρκία. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφτηκε την Καππαδοκία (14-16.10.22)

Κατά το τριήμερο 14-16 Οκτωβρίου 2022, η ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μετέβη προσκυνηματικώς στην αγιοτόκο Καππαδοκία, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα και την συνοδεία αυτού, την κ. Δανάη Βασιλάκη, Πρόξενο της Ελλάδος στην Πόλη, με τον σύζυγό της κ. Εμμανουήλ Κωστίδη, δημοσιογράφο, τον Άρχοντα οφφικιάλιο της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Παντελεήμονα Βίγκα και τον κ. Γεώργιο Παπαλιάρη, Πρόεδρο των Κοινοτήτων Σταυροδρομίου και Μεγάλου Ρεύματος της Πόλεως.

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής

«Η Βιοηθική είναι η επιστήμη του μέλλοντος. Δεν μπορεί όμως να ανεξαρτητοποιηθεί από την εμπειρία του παρελθόντος», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, σε μήνυμά του, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος.