e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Αρχιερατική Χοροστασία σε Εσπερινή Λειτουργία για τον Άγιο Νεκτάριο στο Βανάτο Ζακύνθου

Απόψε το δειλινό, 9.11.2022, στο ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Ταξιαρχών και Νικολάου Βανάτου τελέστηκε Εσπερινή Ευχαριστιακή Σύναξη, για να εξυπηρετηθούν οι επιθυμούντες να εκκλησιασθούν εργαζόμενοι πιστοί, τιμώντας την πανεύφημη μνήμη του λαοφίλητου Αγίου του 20ού αιώναΝεκταρίου Μητροπολίτου Πενταπόλεως, του θαυματουργού. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη στα εγκαίνια έκθεσης για την Ίμβρο

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη, την Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2022, το απόγευμα, στο Ιωακείμειο Παρθεναγωγείο, στο Φανάρι, στα εγκαίνια εκθέσεως για την γενέτειρά του Ίμβρο, με τίτλο “Θα ξαναβρεθούμε”, της δημοσιογράφου Ευγεν. κ. Μελικέ Τσαπάν.

Παράκληση προς τον Άγιο Νεκτάριο και λιτάνευση στον φερώνυμο Ναό πόλεως Ζακύνθου


Εσπέρας 9ης Νοεμβρίου 2022, στον Ναό του Αγίου Νεκταρίου πόλεως Ζακύνθου - Παρεκκλησίου της Ενορίας του Μητροπολιτικού Ναού, εψάλη Παρακλητικός κανόνας προς τον τιμώμενο Άγιο. Ακολούθησε λιτάνευση της Εικόνας Του πέριξ του Ναού και η λειτουργική σύναξη έληξε με δέηση υπέρ πάντων και πασών. Ο οικείος Εφημέριος, Μ. Οικονόμος Διονύσιος Τσουκαλάς, είχε μεριμνήσει για τα δέοντα της εορτής.

Πανήγυρις Αγίου Νεκταρίου στο Fawkner της Μελβούρνης

Με τις ευλογίες του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ο Θεοφ. Επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Νορθ-Κόουτ, προέστη των λατρευτικών εκδηλώσεων επί τη εορτή του Αγίου Νεκταρίου, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό στο προάστιο Fawkner της Μελβούρνης.

Η εορτή του Αγίου Νεκταρίου στην Αλεξάνδρεια

Την Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2022, ανήμερα της εορτής του Αγίου Νεκταρίου, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ τέλεσε Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, σε κλίμα έντονης συγκίνησης, λόγω και της ιδιαίτερης σχέσης του Αγίου με την Αλεξάνδρεια και τον συγκεκριμένο Ναό. Άλλωστε στην ίδια Αγία Τράπεζα χειροτονήθηκε ο Άγιος Νεκτάριος, ο νεοφανής και λίαν δημοφιλής Άγιος της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, του οποίου ο βίος αποτέλεσε δείγμα υψηλής εγκράτειας και ενάρετης στάσης ζωής.

Με Εσπερινή Λειτουργία και Χοροστασία Μητροπολίτου Ζακύνθου θα τιμηθεί ο Άγ. Νεκτάριος στο Βανάτο

Ευχαρίστως υπενθυμίζεται ότι, απόψε το δειλινό, 9.11.2022, από ώρα 5 έως 6.30 μ.μ., στο Παρεκκλήσιο των Αγίων Ταξιαρχών και Νικολάου Βανάτου (ακριβώς πίσω από το Κοιμητήριο) θα τελεσθεί Εσπερινή Θεία Λειτουργία, για να εξυπηρετηθούν οι επιθυμούντες να εκκλησιασθούν εργαζόμενοι πιστοί, τιμώντας την πανεύφημη μνήμη του κοσμαγάπητου Αγίου του 20ού αιώνα, Νεκταρίου Πενταπόλεως, του θαυματουργού.

ΘΑ ΧΟΡΟΣΤΑΤΗΣΕΙ Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δ΄.

Θα εκτεθεί για προσκύνημα απότμημα εκ του ιερού Σαβάνου του Αγίου, προερχόμενο από την ανακομιδή του Αγίου, το οποίο κέκτηται παλαιόθεν ο Εφημέριός μας. Θα γίνει, επίσης, Αρτοκλασία και σχετική ομιλία περί του βίου και της πολιτείας του Τιμωμένου.

Όσοι φιλάγιοι, καλοδεχούμενοι!

Εκ του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου

Δυο Ζακυνθινοί Ιεράρχες εξέλεξαν και χειροτόνησαν Επίσκοπο τον Άγιο Νεκτάριο


Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
[Πρωτοδημοσιεύτηκε στο ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ, 9.11.2010]

Τον Ιανουάριο του 1889 δύο Ζακυνθινοί Αρχιερείς παρεπιδημούν στην Αλεξάνδρεια, κοντά στον τότε  Προεστώτα της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων Σωφρόνιο Δ΄. Πρόκειται για τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Κερκύρας Αντώνιο τον Χαριάτη (1825-1892) και τον Αρχιεπίσκοπο Σινά και Ραϊθώ Πορφύριο Α΄ τον Μαρούδα (1831-1909). 

Υπερπροστατευτικότητα: Ελέγχω την ζωή σου;

Η υπερπροστατευτικότητα είναι χαρακτηριστική ένδειξη αγάπης που έχει ξαστοχήσει. Ο γονιός που θέλει να ελέγχει την ζωή του παιδιού του, όχι τόσο γιατί δεν το εμπιστεύεται, αλλά γιατί αισθάνεται ότι στην κοινωνία υπάρχουν πολλοί που θέλουν το κακό του ή, έστω, δεν το αγαπούνε όσο αυτός, στην πραγματικότητα λησμονεί ότι ο άνθρωπος έχει πλαστεί για να είναι ελεύθερος και ότι η απόπειρα να ρυθμίσουμε τις ζωές των άλλων μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια έρχεται σε αντίθεση με την δίψα της ύπαρξης να είναι και να παραμείνει ελεύθερη, κάποτε και με κάθε κόστος.

Ο άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως υποψήφιος πατριάρχης Αλεξανδρείας

Του Μητροπολίτου Σουηδίας Κλεόπα

Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Σωφρόνιος ο Δ΄ εκοιμήθη εν Κυρίω στο προάστειο Ραμλί της Αλεξανδρείας, την Κυριακή, 22 Αυγούστου 1899, σε ηλικία 97 ετών. Την επομένη, ο αρχιδιάκονος και γενικός πατριαρχικός επίτροπος Κωνσταντίνος Παγώνης προσεκάλεσε, δι᾽ εγκυκλίου, τους κληρικούς του πατριαρχείου, να προσέλθουν στο πατριαρχείο, για την ανάδειξη τοποτηρητού του χηρεύοντος θρόνου.

Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ επισκέφτηκε την Παναγούλα Βανάτου (22.8.2017)

Στο πλαίσιο της πανορθόδοξης αναφοράς στην εκδημία προς Κύριον του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄, αναθυμούμαστε ότι βρέθηκε στη Ζάκυνθο κατά το εορταστικό τριήμερο για τον Άγιο Διονύσιο, τον Αύγουστο του 2017, επί τη 300ετηρίδι της Μεταθέσεως του Πολιούχου του νησιού από τα Στροφάδια στη Ζάκυνθο (1717-2017).
     Όντας, λοιπόν, στον τόπο μας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επισκέφτηκε περί το μεσημέρι της 22ας Αυγούστου 2017, ευλαβικός περιηγητής τον Ναό της Παναγούλας μας, εδώ στο Βανάτο της Ζακύνθου, συνοδευόμενος από τον τότε Αρχιδιάκονό του Dr Κυπριανό Κουντούρη, Διευθυντή της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου.