e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Θεοφάνια 2023 στην πόλη της Ρόδου [video-photos]

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκαν τα άγια Θεοφάνεια στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, με επίκεντρο τον Καθεδρικό ιερό Ναό του Ευαγγελισμού, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών και την παρουσία των τοπικών Πολιτικών, Αυτοδιοικητικών και Στρατιωτικών Αρχών. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προέστη της Αρχιερατικής Συλλειτουργίας και της Ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανείων, συμμετέχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ολύμπου κ. Κυρίλλου. Στην συνέχεια μετέβη, μετά του  Θεοφιλεστάτου, του ιερού Κλήρου, και των εκπροσώπων των Αρχών, στον καθορισμένο τόπο, στο παρακείμενο λιμάνι του Μανδρακίου, όπου έλαβε χώρα η τελετή της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού και του Αγιασμού των υδάτων. Τον Σταυρό ανέσυρε από την θάλασσα o κ. Ευάγγελος Καριοφυλλάκης, στον οποίο ο Σεβασμιώτατος επέδωσε, κατά το έθος, χρυσό Σταυρό.

Στην σύντομη από εξέδρας ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο μήνυμα της εορτής τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία του χριστιανικού βαπτίσματος και τις απορρέουσες υποχρεώσεις του πιστού Χριστιανού με στόχο τη σωτηρία του. Τόνισε δε οτι η Εορτή των Θεοφανείων προσεγγίζεται βιωματικά, όπως όλα τα γεγονότα της θείας Οικονομίας ώστε ο άνθρωπος να καταστεί μέτοχος της εν Χριστώ ελευθερίας και έκλεισε με το μήνυμα: "Σήμερα αγιάζοντας τις ελληνικές θάλασσες των νησιών μας αρνούμαστε κάθε αμφισβήτηση και με οδηγό την πίστη μας και την πατροπαράδοτη παράδοση μας διατρανώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτές είναι οι θάλασσες μας που δροσίζουν τις πατρογονικές μας εστίες και η αύρα τους μας δίνει τη ζωή".

Στη συνέχεια μετέβη, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελο π. Θεωνά, στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου για την καθιερωμένη ευλογία της Βασιλόπιτάς του.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου

ΔΕΙΤΕ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:




















Δεν υπάρχουν σχόλια: