e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄ σε συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα»

06 Ιανουαρίου 2023
Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος σε αποκλειστική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» ομιλεί για την «εισβολή» της Ρωσικής Εκκλησίας στη δικαιοδοσία του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου. Τον φόβο του για πόλεμο. Την εμπειρία του από την επίσκεψή του στην Αμερική. Την Ομογένεια και τον «Εθνικό Κήρυκα».

Η συνέντευξη του Μακαριότατου Πατριάρχη Θεοδώρου έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Μακαριότατε, σε τι κατάσταση βρίσκει το νέο έτος το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας;

Πατριάρχης Θεόδωρος: Ήταν μία δύσκολη, αλλά και ευλογημένη χρονιά. Ευλογημένη γιατί αξιώθηκα να βρεθώ στα μήκη και πλάτη της Αφρικής, να επισκεφθώ τη Μαδαγασκάρη, την Τανζανία, την Ουγκάντα, τη Νότια Αφρική. Να βρεθώ σε πολύ δύσκολες χώρες και τελειώνοντας στη Ρουάντα για πρώτη φορά ως Προκαθήμενος.

Οι δυσκολίες όμως που ήλθαν το 2022 ήταν η ανέντιμη εισβολή της Ρωσικής Εκκλησίας στο κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται στην Αφρική ανάμεσα σε πτωχούς ιερείς και ανθρώπους και δωροδοκούν με 200 – 300 δολάρια τον καθένα. Δίπλα τους είναι πάντοτε η ρωσική πρεσβεία που τους βοηθάει να κάνουν αυτά τα πράγματα.

Από τα Θυρανοίξια του ιερού ναού της Αγίας Αικατερίνης στο Σουέζ. Διακρίνεται ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ομως η μεγάλη ευλογία είναι πως τον Νοέμβριο μετά από την επιστροφή μου από την ευλογημένη χώρα της Αμερικής είχαμε τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου και κατάλαβα την ευλογία που μου έχει δώσει ο Θεός που όλη η Ιερά Σύνοδος είναι κοντά μου με ένα στόμα και με μία φωνή. Συζητήσαμε τα θέματα που μας απασχολούν και προβήκαμε με πολλή θλίψη στη διακοπή του μνημόσυνου του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, αλλά και την καθαίρεση του Επισκόπου Λεωνίδα. Με πολύ πόνο το λέγω γιατί ζούσε περίπου έντεκα χρόνια κοντά μου στο Κάιρο ως Εξαρχος της Ρωσικής Εκκλησίας, τον αισθανόμουν σαν παιδί μου όπως είχα και τους άλλους κληρικούς και βρεθήκαμε στο σημείο να τον καθαιρέσουμε γιατί αυτός ο άνθρωπος έκανε πράξεις που δεν τις έχουν κάνει ούτε οι αιρετικοί των παλιών χρόνων με το να εισέρχεται και να πηγνύει θυσιαστήρια σε μία ιεραποστολική Εκκλησία και παλαίφατο Πατριαρχείο.

«Ε.Κ.»: Εχετε προγραμματίσει ιεραποστολικά ταξίδια για τη νέα χρονιά;

Πατριάρχης Θεόδωρος: Βεβαίως, την άλλη εβδομάδα αναχωρώ για την Κένυα. Στην Ιερά Σύνοδο εκλέξαμε άλλον έναν Αφρικανό Επίσκοπο, τον π. Πανάρετο που μένει χρόνια τώρα στην Ιερά Μονή του Κύκκου στην Κύπρο, έμαθε τέλεια τα ελληνικά, τη θεολογική μόρφωση και εξελέγη για το Νιέρι εκεί που ο Επίσκοπός μας Νεόφυτος μετετέθη σε μία άλλη σύγχρονη Επαρχία της Κένυας στο Ελτοράτ, που είναι ο πρώτος Επίσκοπος. Επειτα από την Κένυα θα πάω στο Λουπουμπάσι όπου η πολυπληθής ελληνική μας κοινότητα εκεί που αγαπούν πολύ όλους εσάς τους απόδημους στην Αμερική, είναι πάνω από πεντακόσια άτομα, θα εορτάσουμε τα εκατό χρόνια της κοινότητας. Μετά από εκεί ξαναπηγαίνω στην Ουγκάντα για τα εγκαίνια των νέων ναών κι ενός μεγάλου νοσοκομείου.

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος προεδρεύει της Συνόδου η οποία καθαίρεσε τον Ρώσο Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα Γκορμπατσώφ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

«Ε.Κ.»: Σε τι κατάσταση βρίσκει η νέα χρονιά την Ορθόδοξη Εκκλησία ανά τον κόσμο;

Πατριάρχης Θεόδωρος: Οπως ξέρεις αγαπητέ μου Θεόδωρε είμαστε σ’ αυτή την κατάσταση που ξέρουμε όλα αυτά τα χρόνια. Εμείς είμαστε κοντά στο σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδος και η Κύπρος. Και οι άλλες Εκκλησίες καταλαβαίνουν τα θέματα, δεν υπάρχει και μεγάλη επικοινωνία μεταξύ μας κι έτσι ο καθένας προσπαθούμε να τακτοποιούμε τα του οίκου μας.

«Ε.Κ.»: Τι προτείνετε για να επανακτηθεί και πάλι η ενότητα της Εκκλησίας;

Πατριάρχης Θεόδωρος: Εγώ από αυτή την επίθεση της Ρωσικής Εκκλησίας είμαι πάρα πολύ πληγωμένος και κουρασμένος πνευματικά γι’ αυτό το κακό που κάνουν. Συμβαδίζει αυτό το θέμα με τον πόλεμο των Ρώσων προς την Ουκρανία, νομίζω πως είναι παράλληλα προβλήματα και θέματα.

«Ε.Κ.»: Είναι δόκιμος ο χρόνος να καλέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης μία Σύναξη των Προκαθημένων;

Πατριάρχης Θεόδωρος: Είναι προσωπική απόφαση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου ως η κεφαλή των Ορθοδόξων όποτε το κρίνει θα το κάνει γιατί ο Θεός του έχει δώσει σοφία.

«Ε.Κ.»: Πώς αισθάνεσθε με την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου;

Πατριάρχης Θεόδωρος: Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος, βεβαίως όλοι οι υποψήφιοι ήταν άξιοι. Στην Κύπρο πηγαίνω πάρα πολλές φορές, έχουμε το Μετόχι μας, την Εξαρχία μας. Εξ’ άλλου το εβδομήντα τοις εκατό του ποιμνίου μας των Ελλήνων στην Αφρική είναι Κύπριοι αδελφοί.

Από τη συζήτηση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόσεφ Μπάιντεν με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο στον Λευκό Οίκο. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ WHITE HOUSE

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος έχει σεμνότητα, είναι σοβαρός άνθρωπος και πάνω απ’ όλα τον γνωρίζω από Αρχιμανδρίτη. Αγαπάει την ιεραποστολή.

«Ε.Κ.»: Πού πηγαίνει σήμερα ο κόσμος γενικά;

Πατριάρχης Θεόδωρος: Τον κόσμο σήμερα πάνω απ’ όλα τον απασχολεί η μεγάλη φτώχεια. Φτώχεια έχει έλθει κι εδώ και στην Ελλάδα, ο κόσμος σκέφτεται το αύριο. Ο κόσμος αγαπάει την Εκκλησία και προστρέχει, αλλά πάνω απ’ όλα είναι να επιβιώσει.

«Ε.Κ.»: Τι σας φοβίζει περισσότερο σήμερα;

Πατριάρχης Θεόδωρος: Με φοβίζει να μη γίνει ένας παγκόσμιος πόλεμος γιατί θα φύγουν πολλές ψυχές, αλλά πιστεύω τελικά ότι δεν θα γίνει.

«Ε.Κ.»: Ποια είναι η ευχή σας;

Πατριάρχης Θεόδωρος: Να κάνουμε όνειρα. Λέγω σε όλους κάνετε όνειρα, στέλνετέ τα στα αστέρια του ουρανού που είναι ο Θεός μας κι αν όλα δεν εκπληρωθούν κάποια θα γίνουν.

«Ε.Κ.»: Στην Ομογένεια της Αμερικής τι μήνυμα στέλνετε;

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος κατά την ευχαριστήρια ομιλία του, στο δείπνο των Αρχόντων έπειτα από την παραλαβή του Αθηναγόρειου Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/Χ. Αθανασάτος)

Πατριάρχης Θεόδωρος: Στην αγαπημένη μου Ομογένεια να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, ξεκινώντας βέβαια από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ο οποίος ήταν όλες τις ημέρες κοντά μου και τον ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ τους πλούσιους ανθρώπους που τους έχει δώσει ο Θεός πολλά αγαθά, αλλά και τους απλούς ανθρώπους που με είδαν, μου έσφιξαν το χέρι. Αυτό το βραβείο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που μου έδωσε η δική σας η αγάπη το έχω στο γραφείο μου και κάθε φορά που το βλέπω η καρδιά μου έρχεται κοντά σας. Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος που προσπάθησε να γίνουν όλα αυτά με τις λεπτομέρειες και πάνω από όλα έχει δώσει ένα μεγάλο κύρος η επίσκεψή μου στον πρόεδρο της Αμερικής, τον κ. Μπάιντεν. Τονίζω πάντοτε ότι με υποδέχθηκε στο γραφείο Ρούσβελτ ως ίσος προς ίσο, στο μεγάλο τραπέζι κάθισε απέναντί μου τριάντα ολόκληρα λεπτά. Από τότε που ήλθα κοντά σας πάρα πολλά έχουν αλλάξει. Οταν ο Θεός το επιτρέψει και ξαναέλθω θα κάνω μία μεγάλη περιοδεία στη Βοστώνη, στο Σικάγο, στον Αγιο Φραγκίσκο και αλλού.

Η ευχή μου για τον «Εθνικό Κήρυκα» είναι να λάμπει πάντοτε, να είναι ένας φάρος όπως ο φάρος της Αλεξάνδρειας και να βοηθάει τους ανθρώπους να μην ξεχνούν τη γλώσσα τους, η λαλιά μου είναι ελληνική, η πίστη μου είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία. Όλοι στον «Εθνικό Κήρυκα» να έχετε χαρά και υγεία και όλα τα καλά του Θεού και με την καλοσύνη σας να δροσίζετε την αυχμηρά έρημο της ζωής μας.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας πάσης Αφρικής Θεόδωρος στην είσοδο του Ιστορικού Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, κρατά από το χέρι τον μικρό εύζωνα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: