e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Η εορτή του Ιερού Φωτίου στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Ο ανιδρυτής της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδος Χάλκης και προστάτης της Θεολογικής Σχολής Άγιος Φώτιος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ο Μέγας, τιμήθηκε σήμερα, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, με την τέλεση της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου, Προέδρου της Εφορείας της Ιεράς Μονής και Σχολής της Χάλκης.
    Εκκλησιάστηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, Μύρων κ. Χρυσόστομος και Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, Εφοροταμίας και Έφορος της Θεολογικής Σχολής αντιστοίχως, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου ενταύθα, οι Θεοφ. Επίσκοποι Αμορίου κ. Νικηφόρος, Καθηγούμενος της Ι. Πατριαρχικής Μονής Βλατάδων, και Δαφνουσίας κ. Σμάραγδος, ο Αρχιμ. κ. Εφραίμ Γκίβισης, εκ προσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, η Βουλευτής του Νομού Πιερίας Άννα-Μάνη Παπαδημητρίου, επικεφαλής Αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων, παλαιοί απόφοιτοι της Θεολογικής Σχολής, κληρικοί και μοναχοί, και αρκετοί προσκυνητές από τα Πριγκηπόννησα, την Πόλη και την Θεσσαλονίκη.
    Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και την ευλόγηση των άρτων και του κολλύβου του Αγίου Φωτίου, ακολούθησε δεξίωση στο Μέγα Συνοδικό της Σχολής, κατά την οποία ο Καθηγούμενος, Θεοφ. Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός, προσεφώνησε τους παρισταμένους, αναφερόμενος στο πρόσωπο του ιερού Φωτίου, ως προτύπου για τους Χαλκίτες σπουδαστές και αποφοίτους, ως πανεπιστήμονος, ακριβούς Θεολόγου και μεγάλης εκκλησιαστικής προσωπικότητος. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο χοροστατήσας Αρχιερεύς, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Πρόεδρος της Εφορείας της Σχολής, ο Θεοφ. Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Καθηγούμενος της Ι. Πατριαρχικής Μονής Βλατάδων και Πρόεδρος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, με το οποίο συνειργάσθη η Θεολογική Σχολή προς διοργάνωση θεματικής εκθέσεως, από κοινού με την Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, εκ μέρους της οποίας, τόσο ο εκπρόσωπος του Προέδρου της, όσο και η Γ. Γραμματέας της, κ. Χαρά Παπαδοπούλου, απηύθυναν επίσης σύντομο χαιρετισμό. Την προσφώνηση της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου ημών κ.κ. Βαρθολομαίου, ανέγνωσε ο Δευτερεύων των Πατριαρχικών Διακόνων κ. Αλέξανδρος. "Προσευχόμεθα και εργαζόμεθα διά την επαναλειτουργίαν της Σχολής", τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο Παναγιώτατος, "διά να καταρδεύση και πάλιν η Χάλκη την κτίσιν πάσαν θεολογίας νάμασι, διά να συνεχισθή η προσφορά της εις την Εκκλησίαν και τον πολιτισμόν. Διά να αποκτήση το Πατριαρχείον μας και πάλιν τον τροφοδότην του με κατηρτισμένα και δυναμικά στελέχη, ικανά να αναλάβουν θέσεις ευθύνης εις την Πρωτόθρονον Εκκλησίαν της Ορθοδοξίας".
    Κατόπιν, εγένοντο τα εγκαίνια της εκθέσεως γεωγραφικού υλικού της Σχολής υπό τον τίτλο "Χάλκη Βυζαντίδος Κόρη: ο Βυζαντινός (330 κ. ε.) μέσα από χάρτες της Ιεράς Θεολογικής Σχολής" . Μέσα από το υλικό της εκθέσεως παρουσιάζεται η Κωνσταντινούπολη, τα Στενά, η Μικρά Ασία, η Ίμβρος, η Τενεδος και τα Πριγκηπόννησα, μέσα από ιστορικούς χάρτες, γκραβούρες, σχέδια, τυπογραφικά σύμβολα και αρχειακό υλικό χειρογράφων γυμνασμάτων των σπουδαστών της Σχολής.
    Ακολούθησε εόρτιος τράπεζα για όλο το εκκλησίασμα.


















Δεν υπάρχουν σχόλια: