e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Βόσπορος: Α΄ Χαιρετισμοί 2023 ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον Άγιο Φωκά Μεσαχώρου [photos-video]

Κοινότητα Μεσαχώρου 

Το απόγευμα της Παρασκευής 3 Μαρτίου 2023, ο Μακαριώτατος νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος, στα πλαίσια της πλαίσια της καθιερωμένης ειρηνικής επισκέψεώς του στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου (3-8 τ.μ.), ανταποκρινόμενος ολοπρόθυμα σε σχετική αδελφική παράκληση του Παναγιωτάτου Πατριάρχη μας, προσήλθε στον Ιερό Ναό μας και χοροστάτησε κατά την Α΄ Στάση των Χαιρετισμών της Παναγίας.

Τον Μακαριώτατο συνόδευαν οι Πανιερ. Μητροπολίτες Κιτίου κ. Νεκτάριος και Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειος καθώς και άλλοι επιτελικοί κληρικοί και λαϊκοί συνεργάτες του. Τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου πλαισίωσαν λειτουργικώς οι Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτες κ. Γεώργιος Χριστοδούλου, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου και κ. Γρηγόριος Ιωαννίδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου, ενώ τον διακόνησαν ο Πανοσιολ. Τριτεύων κ. Καλλίνικος και ο Ιερολ. Διάκονος της Σειράς κ. Βαρνάβας. 

Έψαλαν εμμελέστατα δύο χοροί, υπό την διεύθυνση δεξιά του Πανοσιολ. Μεγάλου Κατηχητού κ. Χρυσάνθου και αριστερά του Μουσικολ. κ. Νικολάου Παπαγεωργίου. Εκκλησιάρχευσε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Καισάριος Χρόνης. Συμπροσευχήθηκε μεγάλος αριθμός ευλαβών χριστιανών, μεταξύ των οποίων Άρχοντες Οφφικιάλιοι, ο Εντιμ. κ. Σταύρος Χριστοδουλίδης, Πρόξενος της Ελλάδας στην Πόλη, οι Ελλογιμ. κ. Δημήτριος Ζώτος και κ. Αντώνιος Ηλιάδης, Λυκειάρχες της Μεγάλης του Γένους Σχολής και του Ζαππείου Λυκείου, αντίστοιχα, Καθηγητές και μαθητές των ανωτέρω δύο Σχολείων, καθώς επίσης και του Ζωγραφείου Λυκείου.

Πριν την απόλυση, προσφώνησε με ευλάβεια, καλωσορίζοντας τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Πατριαρχικός Επόπτης Βοσπόρου, ο οποίος τόνισε τον ισχυρό πνευματικό σύνδεσμο του χοροστατούντος Προκαθημένου με τον Άγιο Φωκά, καθότι τυγχάνει ο κοινός πολιούχος του Μεσαχώρου και της κωμοπόλεως Αθηαίνου, γενέτειρας του Μακαριωτάτου, στον οποίο πρόσφερε από μέρους της Κοινότητάς μας ένα αρχιερατικό ενθύμιο, προερχόμενο από την αγιοτόκο Καππαδοκία, πατρίδα του Αγίου Γεωργίου.

Αντιφώνησε με θερμότητα και καλλιέπεια λόγου ο νέος Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος πρόσφερε στον Ναό μας ιερά λειτουργικά δωρήματα κυπριακής τέχνης, αφιερώματα της ευλαβικής ψυχής του προς τον κοινό προστάτη Άγιό μας.

Με την φιλότιμη φροντίδα του Ιερατικώς Προϊσταμένου μας, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου κ. Ευαγγέλου Γρηγοριάδη και της Εφοροεπιτροπής μας, υπό την προεδρία του Εντιμ. κ. Στράτου Δολτσινιάδη, παρατέθηκε δεξίωση στην παρακείμενη Κοινοτική Αίθουσα, όπου δόθηκε η ευκαιρία της προσωπικής επικοινωνίας των περισσοτέρων συμπροσευχηθέντων χριστιανών μας με τον Μακαριώτατο, ο οποίος δέχθηκε το χειροφίλημά τους και τους ευλόγησε πατρικά.

Η Κοινότητά μας ευχαριστεί θερμότατα τον Παναγιώτατο Πατριάρχη μας, για την τιμή της συμπεριλήψεώς της στο επίσημο πρόγραμμα του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: