e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Μόνιμη Πρωταπριλιά στο Άγιο Όρος

Κατά το έθος της "πρωταπριλιάς", την 1η Απριλίου κάθε έτους, διαδίδονται μεταξύ των ανθρώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στον τύπο και τις συζητήσεις, διάφορες ψεύτικες ειδήσεις, που είναι συγκαλυμμένες με ένα περιτύλιγμα φαιδρότητας. Σκοπός είναι η πρόκληση γέλιου με ιστορίες συνήθως παράξενες, εξωφρενικές, φαιδρές και ανώδυνες.

Αν και ούτε το Άγιο Όρος ούτε και το μοναχικό σχήμα είναι κατάλληλα για πρωταπριλιάτικά αστεία, δυστυχώς στο Άγιο Όρος ζούμε μια κατάσταση μόνιμης "πρωταπριλιάς" εδώ και χρόνια.

Άτομα άσχετα με την Εκκλησία, που ποτέ δεν χειροτονήθηκαν ιερείς και μοναχοί από την Εκκλησία κάνουν κατάληψη σε έδαφος και αρχαίο κτηριακό συγκρότημα του Αγίου Όρους δίνοντας την δική τους θεατρική παράσταση περί υποτιθέμενου διωγμού κατά μιας υποτιθέμενης πίστης.

Οι ίδιοι και κάποια ΜΜΕ (κάποιες εφημερίδες, ραδιοφωνικοί σταθμοί και τηλεοπτικοί σταθμοί) διαδίδουν συνεχώς καταφανώς ψευδή νέα δίδοντας ταυτόχρονα και την φαιδρή διάσταση. Οι καταληψίες διαδίδουν νέα για κακουχίες, λιμοκτονία και διωγμούς την ίδια ώρα που αναρτούν βίντεο με το εισαγωγικό και εξαγωγικό λαθρεμπόριο, το οποίο διεξάγεται αδιάκοπα. Ισχυρίζονται πως τους "κόψανε το ρεύμα", ενώ όλο το Άγιο Όρος βασίζεται σε γεννήτριες και δεν υπάρχουν κολώνες μεταφοράς ρεύματος. Μιλάνε για υπεράσπιση της πίστης των πατέρων, όταν δεν γνωρίζουν καν βασική θεολογία, παρά μόνο παπαγαλίζουν κάτι ψαλμούς για να δικαιολογήσουν την παρουσία τους. Οι καταληψίες απειλούν είτε να αυτοκτονήσουν, είτε να φονεύσουν (ανατίναξη), αν (δικαίως) εκδιωχθούν και σταματήσουν οι εμπορικές τους επιχειρήσεις. 

Ο κάθε εγκληματίας μπορεί άνετα να πάει σε ένα μαγαζί με ιερατικά να αγοράσει και να φορέσει τα ράσα, να μπει παρανόμως από τα αφύλακτα σύνορα του αγίου όρους και να κρυφθεί μέσα στην περιοχή της κατάληψης, ακόμα και σε δική του "καλύβα"-βίλα, από τις πολλές που ξεφυτρώνουν δίπλα από την κατάληψη. Οι καταληψίες έχουν οριοθετήσει με μπάρα ελέγχου κυκλοφορίας τα εδάφη της κατάληψης, όπου εκτός από το κατειλημμένο κτήριο βρίσκονται οι βιοτεχνικές τους επιχειρήσεις και οι βίλες των "προνομιούχων". Αχειροτόνητα και αθεολόγητα άτομα προσποιούνται τους υπερασπιστές της πίστης. Φορώντας για θεατρινίστικους σκοπούς σκισμένα και βρώμικα ράσα, διατείνονται πως, αν μετακινηθούν για να εξασκήσουν την φαιδρή τους πίστη εκτός του Αγίου Όρους, θα "πέσει" το Άγιο Όρος, θα γίνει καταστροφή στην Ελλάδα κτλ. 

"Αποκλεισμένοι" πηγαινοέρχονται για ψώνια και ομιλίες εκτός Αγίου Όρους. "Αντισυστημικοί" προβάλλονται από μεγάλα "συστημικά" τηλεοπτικά κανάλια και υποστηρίζονται νομικώς από ομάδα μεγαλοδικηγόρων. Δημοσιογράφοι παραβιάζουν τα σύνορα του Αγίου Όρους, διότι λένε δήθεν πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος να φθάσουν ως το κατειλημμένο κτήριο.  Και άλλα αναρίθμητα φαιδρά και παράδοξα. Πόση φαιδρότητα στην προσπάθεια διατήρησης της κατάληψη 10 επιτηδείων και των 25 ακολούθων τους!

Διάφοροι ανεύθυνοι "υπεύθυνοι" εδώ και χρόνια "θα κοιτάξουν το θέμα", "εύχονται για λύση", "έχουν δεμένα τα χέρια τους". Δίνουν άσυλο στην αταξία, την αδικία και την αναρχία, με το φαιδρό επιχείρημα πως σε διαφορετική περίπτωση θα "διαταραχθεί η ειρήνη του Αγίου Όρους".

Η αστυνομία εδώ και χρόνια "δεν μπορεί" - κατά τα λεγόμενά της - να βγάλει 2 (ναι, ΔΥΟ κυριολεκτικά!) άτομα-καταληψίες από το κατειλημμένο κονάκι (γιάφκα και ορμητήριο ρίψης μολότοφ) μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας του Αγίου Όρους, 50 μέτρα από το αστυνομικό τμήμα! Και όλα αυτά μάλιστα και ενώ πέρασε τετραετία διακυβέρνησης με κεντρικό σύνθημα την επιβολή του νόμου, την διάλυση των καταλήψεων σε όλη την χώρα, την ισονομία παντού και την εξάλειψη της παρανομίας που καταπιέζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των νόμιμων δικαιούχων.

Το ελληνικό κράτος, το υπεύθυνο για την προστασία του Αγίου Όρους, περιπαίζει τους αγιορείτες. Η χώρα της "φαιδράς πορτοκαλέας" δεν μας σέβεται και μας στερεί τα νόμιμά μας δικαιώματα. Δεν χρειαζόμαστε την πρωταπριλιά στο Άγιο Όρος. Την ζούμε κάθε μέρα. Από ιερό τόπο άσκησης και προσευχής, κάποιοι κατάντησαν το Άγιο Όρος τόπο ανησυχίας και αναρχίας. Όταν τυχόν γίνει το "μπαμ", όπως ο Μεθόδιος απειλεί κατά καιρούς, δηλαδή να ανατινάξει αρχαία κτήρια και αθώους νέους που παρέσυρε, τότε θα τρέχουν όλοι οι "υπεύθυνοι" να δικαιολογηθούν εκ των υστέρων, όπως με την τραγωδία των Τεμπών, πως είναι πρόβλημα δεκαετιών και πως φταίνε οι παλιές κυβερνήσεις. Και αν δεν φοβούνται τα ανθρώπινα δικαστήρια για την εγκληματική αμέλεια και την παραμέληση των καθηκόντων τους, μήπως υπάρχει κάποιο φιλότιμο ή μήπως φοβούνται οι δήθεν πιστοί προστάτες του Αγίου Όρους την Θεία Δίκη;

Και ενώ επικρατεί αυτή η φαιδρή, τρελή-εξωφρενική κατάσταση - αυτή η παρωδία - εδώ και χρόνια, κάποιοι θέλουν να απομονώσουν και στιγματίσουν ως φαιδρούς τους νόμιμους δικαιούχους των αγιορείτικων εδαφών.

αρχιμ. Βαρθολομαίος, ηγούμ. Ι.Μ. Εσφιγμένου, Άγιο Όρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: