e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Αυστραλίας Μακάριος: «Κρατούμε “με νύχια και με δόντια” την ελληνική γλώσσα»

«Το ξέρουμε ότι αν χαθεί η ελληνική γλώσσα, θα χαθεί και η ελληνική ταυτότητα και η ελληνική πίστη. Γι’ αυτό κρατούμε “με νύχια και με δόντια”, όσο μπορούμε, την ελληνική γλώσσα», υπογράμμισε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση – ομιλία για την ελληνική γλώσσα, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 20 Απριλίου, στις εγκαταστάσεις της Ενορίας – Κοινότητας Αναστάσεως του Χριστού, στο προάστιο Kogarah του Σύδνεϋ.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού η Ενορία-Κοινότητα Αναστάσεως του Χριστού και το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Βασίλειος Βερτουδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Βερτουδάκης παρουσίασε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική εισήγηση, με θέμα: «Γλώσσα και ταυτότητα στη διαχρονία του Ελληνισμού».

Στο τέλος της παρουσίασης, ο ομιλητής τόνισε συμπερασματικά ότι «Έλληνες θα υπάρχουν όσο υπάρχει η ελληνική γλώσσα». Επισημαίνοντας την ανάγκη, ιδιαίτερα στη Διασπορά, να επιδεικνύεται αυξημένη μέριμνα για την ελληνική γλώσσα, αναγνώρισε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει προς αυτήν την κατεύθυνση η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, καθώς, τόσο μέσω της λειτουργικής ζωής, όσο και με τις ευρύτερες δράσεις της, ενισχύει το γλωσσικό αίσθημα του Απόδημου Ελληνισμού.

Συμπληρωματικά, ο Σεβ. κ. Μακάριος, ο οποίος έλαβε τον λόγο για να απευθύνει τον καταληκτήριο χαιρετισμό, υπενθύμισε τη γνωστή ρήση του ιστορικού Ηροδότου περί της ενιαίας συνείδησης και ταυτότητος των Ελλήνων («ομόθρησκον», «ομόγλωσσον» και «όμαιμον») και επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως «αυτά είναι που εκφράζουν σήμερα την πορεία, τη διακονία και τον οραματισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας». Εστιάζοντας δε στις ειδικότερες ενέργειες της τοπικής Εκκλησίας, που αποσκοπούν στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στην πέμπτη ήπειρο, παρέθεσε το παράδειγμα της πρόσφατης καθιέρωσης του μαθήματος των Ελληνικών ως υποχρεωτικού στη Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Ανδρέου στο Σύδνεϋ.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά τον ομιλητή κ. Βασίλειο Βερτουδάκη για την παρουσία του στο Σύδνεϋ και για τη διαφωτιστική και πνευματικά ωφέλιμη ομιλία, την οποία εκφώνησε. Κατακλείοντας δε, τού ευχήθηκε να έχει την ευλογία του Θεού στη ζωή του, στη διδασκαλία του και στα θεοφιλή του έργα.

Ανάμεσα στο κοινό που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος, Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ενορίας – Κοινότητος Αναστάσεως του Χριστού Kogarah, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χριστοφόρος Κρικέλης, και ο Καθηγητής Ελληνικών Σπουδών και Διευθυντής του Department of Modern Greek Studies του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, Δρ Βρασίδας Καραλής.

Περισσότερες φωτογραφίες:


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: