e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Παράκληση και Χαιρετισμοί του Σταυρού στον Ναό του Αγίου Λαζάρου πόλεως Ζακύνθου

Δειλινό Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 19ης Μαρτίου 2023. Κατά το πατροπαράδοτο έθος, κατ' αυτό το βράδυ, τιμώντας Επίσκοπος, Ιερείς και Λαός της Ζακύνθου τον Τίμιο Σταυρό, συνάζονται στον Ναό του Αγίου Λαζάρου πόλεως Ζακύνθου, όπου ψάλλονται ο Παρακλητικός Κανόνας και οι Χαιρετισμοί του Σταυρού.
            Χοροστάτησε ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. 
        Το ψαλτήρι τίμησε δεόντως η Χορωδία του Ναού, υπό τον ιεροψάλτη κ. Βασίλειο Σούρμπη, ο δε Εφημέριος, Οικονόμος Σταυροφόρος Πέτρος Μαρούδας, είχε φροντίσει να είναι όλα ευπρεπή και κατά τάξιν για την παραδοσιακή αυτή λειτουργική σύναξη της τοπικής Εκκλησίας!

Βανάτο Ζακύνθου: Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως 2023 στον Ναό της Παναγούλας [100 photos]


Με κάθε ιεροπρέπεια έγινε σήμερα, Κυριακή Γ΄ των Νηστειών, 19η Μαρτίου 2023, στον βιολετοστόλιστο Ναό της Παναγούλας Βανάτου εν Ζακύνθω η κυριακάτικη Ευχαριστιακή Σύναξη με την καθιερωμένη ειδική τελετή της Σταυροπροσκυνήσεως, ιερουργούντος του π. Παναγιώτου Καποδίστρια.

Αργάσι Ζακύνθου, Σταυροπροσκυνήσεως '23, η τελευταία Λειτουργία του Εφημερίου


Το πρωί της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 19 Μαρτίου 2023, ο 51χρονος Οικονόμος Σταυροφόρος Παναγιώτης Πόθος ιερούργησε κανονικά και κατά τάξιν στον Ναό του Αγίου Ευσταθίου Αργασίου Ζακύνθου. Αφ' εσπέρας έκανε και τον Εσπερινό. Μετά τη κυριακάτικη Λειτουργία, το μεσημεριανό φαγητό και μια σύντομη βόλτα με την οικογένειά του, με το αυτοκίνητο, μόλις επέστρεψαν στο σπίτι για ξεκούραση, όλως αιφνιδίως ο π. Παναγιώτης παρέδωσε το πνεύμα στον Δημιουργό του. 

Σταυροπροσκυνήσεως '23 στην καθέδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας [video-photos]

Την τρίτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που ονομάζεται Προσκύνηση του Σταυρού, 19 Μαρτίου 2023, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ των χρυσών τρούλων.

Αρχιερείς της επίσημης Εκκλησίας και αδελφοί της Μονής, όπως και προσκεκλημένοι κληρικοί συμπροσευχήθηκαν με τον Προκαθήμενο.

Κατά την διάρκεια της λειτουργίας, ειπώθηκαν προσευχές για τους στρατιώτες που υπερασπίζονται την Ουκρανία, για την εξουσία και τον λαό μας και για την ειρήνη των ψυχών όλων των πεσόντων υπερασπιστών της Πατρίδας και των πολιτών. Επιπλέον, ο Προκαθήμενος προσευχήθηκε  για την απελευθέρωση της Ουκρανίας από την εισβολή των ξένων.

Στο τέλος της λειτουργίας τελέστηκε η προσκύνηση του Σταυρού του Κυρίου που βρίσκεται στο μέσο του ναού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Σταυροπροσκυνήσεως 2023 στη Μητρόπολη Καμερούν

19.03.2023 Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, στον Ι. Ν. Ευαγγελισμού. Πρωτεύουσα Γιαουντέ, Καμερούν, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Καμερούν κ. Γρηγορίου.

Before Thy cross, we bow down in worship, O Master, and Thy Holy Resurrection, we glorify
Τον Σταυρόν Σου προσκυνούμεν Δέσποτα και την Αγίαν Σου Ανάστασιν δοξάζομεν.

Σταυροπροσκυνήσεως 2023 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου [video-photos]


Tην Γ΄ Κυριακή των Νηστειών (Σταυροπροσκυνήσεως), 19η Μαρτίου 2023, ετελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο περικαλλή Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονος,  

Προ της απολύσεως της Ευχαριστιακής Συνάξεως, έλαβε χώρα η περιφορά του Τιμίου Σταυρού εντός του Ναού, από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Χρύσανθο Τσαχάκη εκ της Ιεράς Μονής Γωνιάς Κολυμπαρίου Κρήτης, ο οποίος επισκέπτεται προσκυνηματικώς την Μ. Πόλη.

Σταυροπροσκυνήσεως 2023 στη Μητρόπολη Δέρκων

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023, επι τη εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου της Κοινότητος Μακροχωρίου, ιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου ημών Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη, υπό της Α. Σεβασμιότητος, πάνδημο Αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αειμνήστων Αρχιερέων, Ιερέων, Διακόνων, Μ. Ευεργετών, Δωρητών, συνδρομητών, αφιερωτών, εκπαιδευτικών, ενοριτών και πάντων των κοπιασάντων εν τη ως άνω κοινότητι.

Σταυροπροσκυνήσεως 2023 στον Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας

Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο τελέσθηκε σήμερα Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 19 Μαρτίου 2023 για την εορτή της Συνάξεως πάντων των Φθιωτών Αγίων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Νιχώρι Βοσπόρου: Σταυροπροσκυνήσεως '23 στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου

Με σεμνότητα και ιεροπρέπεια τελέσθηκε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 19 Μαρτίου ε. έ., στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νεοχωρίου (Μετόχι του Παναγίου Τάφου) ο Όρθρος, η προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, ιερουργούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Ανθηδώνος κ. Νεκταρίου, Επιτρόπου του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, συλλειτουργούντος του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Κωνσταντίνου Βαρθολομαίου, Ιερ. Προϊσταμένου της Κοινότητάς μας, και διακονούντος του Ιερολ. Πατριαρχικού Διακόνου κ. Ιερωνύμου Σωτηρέλη. Συμμετείχαν πιστοί από το Νιχώρι, αλλά και από άλλες Κοινότητες της Πόλης, καθώς και όμιλος προσκυνητών από την Ελλάδα.

Φανάρι, Σταυροπροσκυνήσεως '23: Πατριαρχική Χοροστασία Θ. Λειτουργίας - Κατανυκτικός Εσπερινός [video-photos]

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε, σήμερα, 19 Μαρτίου 2023, Γ’ Κυριακή των Νηστειών, της Σταυροπροσκυνήσεως, στη Θ. Λειτουργία στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό.

Σταυροπροσκυνήσεως 2023 στον Μητροπολιτικό Ναό πόλεως Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 19η Μαρτίου 2023, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου, συλλειτούργησαν ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λυκογιάννης, Ιεροκήρυκας Ι. Μ. Ζακύνθου και ο οικείος Εφημέριος, Οικονόμος Σταυροφόρος Διονύσιος Τσουκαλάς. Ομίλησε ο Ιεροκήρυκας κατάλληλα προς τους εκκλησιασθέντες. Έψαλε η Χορωδία του Ναού.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Γιαννόπουλος]

Σταυροπροσκύνηση 2023 στο εν Κιέβω Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου


Το πρωί της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως 2023, τελέσθηκε στο εν Κιέβω Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Θρόνου, ήτοι στον περίοπτο Ναό του Αγίου Ανδρέα, Αρχιερατική θεία Λειτουργία, προσεστώτος του Εξάρχου του Οικουμενικού Πατριάρχου, Θεοφ. Επισκόπου Κομάνων κ.Μιχαήλ (Ανισένκο).

Λευκωσία: Σταυροπροσκυνήσεως 2023 στον Καθεδρικό του Αποστόλου Βαρνάβα [video]


Πρωί Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 19 Μαρτίου 2023, στον νεόδμητο και μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αποστόλου Βαρνάβα της Λευκωσίας, Ιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή. Προέστη ιερατικώς ο Πρωτοπρεσβύτερος Κυπριανός Κουντούρης, ο οποίος και ομίλησε εμπνευσμένα προς το εκκλησίασμα.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Κάιρο: Γ΄ Χαιρετισμοί και Σταυροπροσκύνηση 2023 με τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο


Την Ακολουθία των Χαιρετισμών προς την Κεχαριτωμένη Παναγία μας, τέλεσε την κατά το έθος στον Mητροπολιτικό Ιερό Nαο Υπεραγίας Θεοτόκου της Ιεράς Μητροπόλεως Μέμφιδος στην Ηλιούπολη Καΐρου η Α.Θ.Μακαριότητα ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος συμπροσευχομένου του οικείου ποιμενάρχου Μητροπολίτου Νικοδήμου.

Σταυροπροσκυνήσεως 2023 στη Μητρόπολη Αξώμης

Σταυροπροσκυνήσεως (19/3/2023) στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Φρουμεντίου, στην Αδδίς Αμπάμπα, πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ.

Σταυροπροσκυνήσεως 2023 στην Beit Jala της Παλαιστίνης [video]


Πρωί Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως 2023, στον Ναό της Παναγίας της παλαιστινιακής μικρής πόλης Μπετζάλλα. Πλήθος πιστών προσήλθε προς εκκλησιασμόν. Στο Ιερατικό Συλλείτουργο της ημέρας προέστη ο Πατριαρχικός Επίτροπος (εκ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων), Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Καζάκος, συλλειτουργούντων των τριών Εφημερίων της αραβόφωνης αυτής Ενορίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Εκτροπηκίζουσα εικονογραφία

 ὑπό Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου

«Δέον νά βλέπει τις εἰς τόν ἄνθρωπον πάντοτε τό καλόν καί μετά νά ἐπιτίθεται: ὁ Hitler δέν κάπνιζε» T. Inderbitsin

Σταυροπροσκυνήσεως 2023 στην Πέρθη της Αυστραλίας

Την Γ’ Κυριακή των Νηστειών, 19 Μαρτίου 2023, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κυανέων κ. Ελπίδιος ιερούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, το προάστιο Dianella του Σύδνεϋ.

Σταυροπροσκυνήσεως 2023 στον Ναό Αγ. Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [video]


 Πρωί της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 19 Μαρτίου 2023, στον Ναό του Αγ. Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Σταυροπροσκυνήσεως 2023 στην Ίμβρο [video-photos]

Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 19 Μαρτίου 2023, ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, Αρχιμ. Βαρθολομαίος, Εσφιγμενίτες πατέρες και ο καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίων Αναργύρων Πέρνικ Βουλγαρίας, αρχιμ. Νικάνωρ, συλλειτούργησαν στον Μητροπολιτικό Ναό της Ίμβρου με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο.

Σταυροπροσκυνήσεως 2023 στο Μπέρμιγχαμ

Μεγαλοπρεπώς εορτάσθηκε στον Ι. Ναό της Αγίας Τριάδος και Αποστόλου Λουκά Έρντινγκτον η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος, συλλειτουργούντων του Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Χρήστου Στεφάνου και του Οικονόμου κ. Νικολάου Λουκά Καραφυλλίδη.

Σταυροπροσκυνήσεως 2023 στη Βιέννη

19.3.2023: Ἑορτασμὸς τῆς Κυριακῆς τῆς Σταυροπροσκυνήσεως στὸν Ἱερὸ Καθεδρικὸ Ναὸ Ἁγίας Τριάδος Βιέννης.

Feier des Sonntags
der Kreuzverehrung in der Kathedrale zur Heiligen Dreifaltigkeit in Wien.
A Kereszthódolat Vasárnapjának Ünnepe a Szent Háromság Katedrálisban, Bécsben.

Ομιλία Μητροπολίτου Σουηδίας Κλεόπα για την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 2023

Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης

19 Μαρτίου 2023

Πανοσιολογιώτατε,

Μουσικολογιώτατοι,

Αγαπητοί μου Αδελφοί,

Ίσως να ᾽ν᾽ αληθινή, ίσως να επαληθεύτηκε και πάλι πρόσφατα η λαϊκή παροιμία, “Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις!” Έβλεπα στιγμιότυπα και φωτογραφίες από την κηδεία του 23χρονου καταδρομέα των ΛΟΚ, Κυπριανού Παπαϊωάννου, ενός από τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών, που βύθισε την πατρίδα μας σε εθνικό πένθος.

Εκοιμήθη αιφνίδια ο 51χρονος ιερέας Παναγιώτης Πόθος, Εφημέριος Αργασίου Ζακύνθου


Εκοιμήθη αιφνίδια σήμερα το μεσημέρι ο πολύ αγαπητός ιερέας της Ζακύνθου, Οικονόμος Σταυροφόρος Παναγιώτης Πόθος, 51 ετών, Εφημέριος Αργασίου. 

Ο μεταστάς έφυγε στην Αιωνιότητα μετά από πέσιμο και ανακοπή, όπως λένε οι πρώτες πληροφορίες. Αφήνει πίσω του την πρεσβυτέρα και δύο παιδιά, έναν φοιτητή στη Ρόδο και μια μαθήτρια. 

Υπήρξε όλος ένα διαρκές Χαμόγελο και άνθρωπος Υπακοής διά βίου, από την πρώτη μέρα που φόρεσε το τιμημένο ράσο ως Διάκονος, στις 2 Μαρτίου 1997. 

Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ! Αιωνία αυτού η μνήμη!
 

Βρυξέλλες: Σταυροπροσκυνήσεως '23 με Χειροτονία και Δοξολογία για Εθνική Εορτή Ελλάδας

Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 19 Μαρτίου 2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών και τέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του εκ των διακόνων της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Κωνσταντίνου Δέδε.

Σταυροπροσκυνήσεως 2023 στον Ναό Θείας Αναλήψεως πόλεως Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 19ης Μαρτίου 2023, στον ιστορικό Ναό της Θείας Αναλήψεως και Αγίων Σαράντων πόλεως Ζακύνθου, η εόρτια Ευχαριστιακή Σύναξη, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Χαραλάμπους Κυπριώτη. Όλοι ευλογήθηκαν από την παρουσία του Τιμίου Σταυρού κι έλαβαν τα πατροπαράδοτα ματζέτα από βιολέτες.

Σταυροπροσκυνήσεως 2023 στην Αγία Μαρίνα του Φαγιά Ζακύνθου


Στον περικαλλή Ναό της Αγίας Μαρίνης του Φαγιά, σήμερα 19 Μαρτίου 2023, ιερούργησε ο Εφημέριος, Οικονόμος Σταυροφόρος Ιωάννης Ρένεσης, εκκλησιάσθηκαν πολλοί Ενορίτες, κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων και έλαβαν τα καθιερωμένα "ματζετάκια" των βιολετών, προσκυνώντας ευλαβικά τον Τίμιο Σταυρό.

"Προς Εκκλησιασμόν", για την Μονή Πετράκη, με τον Αρχιμανδρίτη Δωρόθεο Κιούση [video]

Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 
Στην 63η εκπομπή προσκεκλημένος ο Αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Κιούσης, Ηγουμενοσύμβουλος Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη. 
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 

"Κρατῶμεν τῆς ὁμολογίας"


"Ἔχοντες ἀρχιερέα μέγαν διεληλυθότα τοὺς οὐρανούς, ησοῦν τὸν υἱὸν τοῦ Θεοῦ, κρατῶμεν τῆς ὁμολογίας" (Ἑβρ. 4, 14)

"Ἄς κρατήσουμε σταθερά τήν πίστη πού ὁμολογοῦμε, διότι ἔχουμε μέγαν ἀρχιερέα, τὸν ησοῦ, τὸν Υἱὸ τοῦ Θεοῦ, ποὺ ἔφτασε ὣς τὸν θρόνο τοῦ Θεοῦ".

Το σκάνδαλο του Σταυρού

Του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ

Ο Χριστός έχει υψωθεί στον Σταυρό. Με την καθήλωση, το κάρφωμα των καρφιών στα χέρια και στα πόδια του, κορυφώνεται το ανήκουστο μαρτύριό του. Όμως φαίνεται πως οι βασανιστές του δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Ενώ ο Υιός του Ανθρώπου διανύει, κρεμασμένος επί του Σταυρού, τις τελευταίες άκρως επώδυνες ώρες του, σαν να μην έφταναν τα όσα υπέφερε ως τότε, ένας τελευταίος δυνατός πειρασμός επιτείνει το «έως θανάτου» πρωτόγνωρο άλγος της ψυχής του. «Οι αρχιερείς εμπαίζοντες μετά των γραμματέων και πρεσβυτέρων και Φαρισαίων», απευθύνουν στον Χριστό μια ιδιαίτερα έντονη πρόκληση: Αν είσαι όντως Υιός του Θεού και βασιλεύς του Ισραήλ, όπως ισχυρίζεσαι, κατέβα τώρα από τον Σταυρό και θα σε πιστέψουμε. Λογικά έχουν δίκιο. Δεν βγάζει νόημα ένας αδύναμος Θεός. Τους είναι άχρηστος ένας Θεός που πνέει τα λοίσθια.

Καλεί σε υπομονή, ταπεινοφροσύνη, ανεξικακία, αυταπάρνηση, φιλανθρωπία

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

της Κυριακής Γ΄ Νηστειών (Σταυροπροσκυνήσεως), 19 Μαρτίου 2023

(Μαρκ. η΄ 34- θ1)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Πολλοί στην διάρκεια των αιώνων ηγέτες, βασιλείς, στρατηγοί, πολιτικοί ή δικτάτορες θέλησαν να κυριαρχήσουν πάνω στους λαούς, να τους ακολουθεί και να τους δοξάζει το πλήθος. Πολλοί θέλησαν να αναμορφώσουν την κοινωνία, άλλοτε με θετικά και άλλοτε με αρνητικά αποτελέσματα. Άλλοι πάλι θέλησαν να την καταδυναστεύσουν ή να την υποτάξουν. Από όλους αυτούς, όμως, οι άνθρωποι εισέπραξαν λίγες χαρές, πολλές και μεγάλες οδύνες και απογοητεύσεις. Υπέστησαν πολέμους και καταστροφές.