e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Εσπερινή Προηγιασμένη Λειτουργία στη Φανερωμένη Βανάτου

Απόψε, Τετάρτη Ε΄ των Νηστειών, 29 Μαρτίου 2023, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, στον Ναό Παναγίας της Φανερωμένης Βανάτου, συλλειτουργούντων του π. Ιωάννου Ρένεση (Εφημερίου Φαγιά και Δράκα) και του π. Παναγιώτου Καποδίστρια.

Φοβάμαι την γνώμη σου...


Γιατί οι άνθρωποι δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε ότι ο άλλος έχει διαφορετική άποψη από εμάς, διαφορετικές επιλογές, συχνά δεν θέλει να συμπορευτεί μαζί μας, με αποτέλεσμα να μας κουράζει και μόνο η ιδέα να προσπαθήσουμε να συνθέσουμε κάτι το καινούργιο ή να αφήσουμε τον άλλον να ακολουθήσει τον δρόμο του, ακόμη κι αν δεν περνά από τον δικό μας; Δεν εννοούμε σε θέματα ανατροφής των παιδιών ή σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας. Δεν μπορούμε, για παράδειγμα, να αφήσουμε αντιδημοκρατικές συμπεριφορές να επικρατήσουν στο όνομα της πολυφωνίας και της ανοχής, εάν αυτές απειλούν την ζωή, την ασφάλεια, το ήθος της κοινωνίας, αν δηλαδή εκφράζονται με βία και απανθρωπιά. Από την άλλη, πόσο εύκολο είναι πάντοτε το να ορίσουμε πού ακριβώς έγκειται το όριο μεταξύ δημοκρατικού και μη; Το ίδιο συμβαίνει και στην σχέση γονέων και παιδιών. Οι γονείς έχουν τον τελικό λόγο σε ζητήματα ανατροφής, επιτρεπτής και μη συμπεριφοράς των παιδιών τους, ακόμη κι αν αυτά μπορεί να διαμαρτύρονται ή να αρνούνται να αποδεχτούν τις απόψεις των γονέων τους. Όμως κι εδώ τα όρια δεν είναι πάντοτε ευδιάκριτα στο τι μπορεί να επιτρέπεται και τι μπορεί να αποτελεί φόβο τον γονέων για την γνώμη ή τις πιθανές επιλογές του παιδιού τους, ιδίως κατά την εφηβεία.

Ένα συγκινητικό γράμμα αγάπης από Pretoria, South Africa

Αγαπητέ μου π. Παναγιώτη,

Διάβασα με πολλή προσοχή το τόσο μικρό αλλά μεστό και συγκινητικό κείμενό σας,  που περικλείει μια ολόκληρη ζωή γνήσιας ιερατικής - ποιμαντικής πορείας. Με συγκίνησε ιδιαίτερα το ιερατικό ύφος και ήθος σας που σημάδεψε ολόκληρη την πορεία σας μέσα στην Εκκλησία του Κυρίου μας. Διακονείτε επί τεσσαράκοντα συναπτά έτη, εκεί που σας έλαχε ο κλήρος -και μάλιστα στην ιδιαίτερη πατρίδα σας- αλλά και όπου αλλού η Εκκλησία σας κάλεσε, με αταλάντευτη συνέπεια και απροσποίητο σεβασμό προς τον άνθρωπο. Μετερίζι σας στάθηκαν πάντα η ακατάβλητη αγάπη και η συνειδητή προσφορά στην Εκκλησία.

Επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αλεξάνδρεια

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των ομογενειακών οργανισμών και συλλόγων της Αλεξάνδρειας είχε το βράδυ της 27ης Μαρτίου 2023 ο Εξοχώτατος κ. Μαργαρίτης Σχινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα πλαίσια επισήμου επισκέψεώς του στην Αίγυπτο.

Κίεβο: Ο π. Αβράμιος της Λαύρας των Σπηλαίων προσχώρησε στην επίσημη Εκκλησία της Ουκρανίας και διορίστηκε Ηγούμενος της Μονής

Ένα μέλος του Πνευματικού Συμβουλίου της Λαύρας Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Σπηλαίων του Κιέβου, ο Αρχιμανδρίτης Αβράμιος, απευθύνθηκε στον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο, ως Ιερό Αρχιμανδρίτη της Μονής, με την παράκληση να τον αποδεχθεί ως μέλος της Λαύρας υπό την δικαιοδοσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο παραχωρήθηκε ο Ναός Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου Αθηνών


29.3.2023, 2:26:13 PM. Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης


Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η τελετή παραχώρησης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με τη συμβολή του Δήμου Αθηναίων.

Εορτασμός 25ης Μαρτίου στο Όσλο και τη Στοκχόλμη | March 25th Celebration in Oslo and Stockholm

Με αφορμή τη διπλή Εορτή, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας πραγματοποίησε την 22η ποιμαντορική επίσκεψή του στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε εκδήλωση προς τιμήν συνταξιούχων εκπαιδευτικών, αποφοίτων του Ζαππείου

Χθες, Τρίτη 28/04, στα Χρυσοβέργια, παρουσία της ΑΘ Παναγιότητας του κκ Βαρθολομαίου και της Γενικής Προξένου της Ελλάδος, της Ευγενεστάτης κ. Σουλτανοπούλου Τζωρτζίνας και πλήθος κόσμου, Κοινοτικών παραγόντων ,και εκπαιδευτικών, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμήν των εκπαιδευτικών της Ομογένειας που συνταξιοδοτήθηκαν και αποφοίτησαν από το Ζάππειο Λύκειο: (Ελένη Σεραφειμίδου Καραγιαννίδου, Χαρίκλεια Κυριακίδου Λώλη, Αιμιλία Φραγκοπούλου Κυριαζή), αλλά και εργάστηκαν στο Ζάππειο (Θεόφιλος Τυσίδης, Αιμιλία Φραγκοπούλου Κυριαζή), σε διοργάνωση του ΔΣ του Συλλόγου Αποφοίτων του Ζαππείου)…