e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

ΨΗΦΙ – ΚΑΙ «ΨΟΦΟ»ΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ


ὑπό Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου

"Πῶς ἀλλάσσουν τό σῶμα καί αἱ ψυχαί".

Δέν ὑπάρχει ἀμφιβολία, ὅτι ἡ ψηφιακή «ἐπανάστασις» εἶναι ἡ μεγαλυτέρα τεχνική τοιαύτη τῆς ἐποχῆς μας καί οὐχί μόνον.

Παρασκευή Ψυχών, 2.6.2023, ώρα 7 μ.μ., μνημόνευση Κεκοιμημένων στο Βανάτο, ενόψει Πεντηκοστής

Ανακοινώνεται ότι η μνημόνευση των Ψυχών των προσφιλών Ενοριτών μας και πάντων των απ' αιώνος Κεκοιμημένων Μπανατιωτών και μη, θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή (κοινώς: Ψυχοπαράσκευο), 2 Ιουνίου 2023, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, στις 7 μ.μ. ακριβώς.

Λαρίσης Ιερώνυμος: «Το ήθος της Εκκλησίας είναι ήθος ειρήνης και ειρηνοποιό»

«Το ήθος της Εκκλησίας είναι ήθος ειρήνης και ειρηνοποιό». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας που εκφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, κατά την πρόσφατη αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ενικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Ο τρόπος που πάντοτε η Ορθόδοξη Εκκλησία πορευόταν, ήταν εν αληθεία, εν πραΰτητι και σοφία. Έτσι είναι “καταδικασμένη” να συνεχίσει, χωρίς άναρθρες κραυγές και κορώνες, χωρίς φανατισμό και ιδεοληψία», υπογράμμισε ο τιμηθείς Μητροπολίτης στο τέλος της άρτιας θεολογικώς τεκμηριωμένης ομιλίας του, ενώ συμπερασματικά επισήμανε: «Χωρίς το ειρηνικό και ειρηνοποιό Της ήθος η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να υποστηρίξει τη δυναμική αλήθεια της Πίστης, ούτε να κερδίσει ψυχές κατά Χριστόν. Γι᾽ αυτό και το ειρηνικό είναι το στοιχείο που με κάθε τρόπο πρέπει να χαρακτηρίζει την επί γης πορεία της Εκκλησίας μας και τον αγώνα Της υπέρ της Αληθείας».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου:

Αλεξάνδρεια: Έναρξη εργασιών Μικτής Θεολογικής Επιτροπής Διαλόγου Ορθοδόξων και ΡΚαθολικών

Το πρωί της 1ης Ιουνίου 2023 έλαβε χώρα στην Αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχικού Μεγάρου Αλεξανδρείας η επίσημη τελετή έναρξης των εργασιών της διεθνούς Μικτής Θεολογικής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Υποδεχόμενος τους 24 Ορθοδόξους και 18 Ρ/Καθολικούς μετέχοντες, Καρδιναλίους, Μητροπολίτες, Πρεσβυτέρους και λαϊκούς θεολόγους, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, ανέφερε:

Η παλιά Παναγούλα Μπανάτου, το 1967, με τον φακό του Καθηγητή Διονύση Α. Ζήβα (+2018)


Γράφει και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Πριν κάμποσα χρόνια ο αλησμόνητος Καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και καύχημα της Ζακύνθου ΔΙΟΝΥΣΗΣ Α. ΖΗΒΑΣ μού εμπιστεύτηκε δυο φωτογραφίες του παλαιού Ναού της Παναγούλας Βανάτου, τις οποίες αποτύπωσε ο ίδιος το 1967, ερωτώντας με διάφορα ιστορικο-αρχιτεκτονικά στοιχεία για τον Ναό. Του απάντησα σχετικώς, ευχαριστώντας τον για την εμπιστοσύνη. Σε άλλη ευκαιρία θα δημοσιοποιηθεί η σχετική αλληλογραφία μας.