e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Κέρκυρα: Εορτή Αγ. Θεοδώρας Αυγούστης με χειροτονία Διακόνου [video-photos]

Στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης στην Κέρκυρα, όπου βρίσκονται τεθησαυρισμένα το ιερό σκήνωμα της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστης, της αναστηλωσάσης την Ορθοδοξία, καθώς και τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου, τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 11 Φεβρουαρίου 2024, επί τη εορτή των δύο Αγίων, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Στο τέλος του Όρθρου ευλογήθηκαν από τον Σεβασμιώτατο οι άρτοι και το «χειμωνικό», προς τιμήν του Αγίου Βλασίου, όπως η παράδοση της Κέρκυρας ορίζει.


Κατά την θεία λειτουργία ο Μητροπολίτης Κερκύρας τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του εκ Λευκίμμης καταγομένου μοναχού π. Ευσεβίου Πανδή, πτυχιούχου του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και ήδη φοιτητή της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στον χειροτονητήριο λόγο του ο π. Ευσέβιος έκανε μία αναδρομή στη ζωή του, στην προσωπική του αναζήτηση για τον Θεό, στην εύρεση του νοήματος της ζωής μέσα από την πίστη και στην φανέρωση του θελήματος του Θεού μέσα από τη συνάντησή του με τον Σεβασμιώτατο και την ένταξή του στην αδελφότητα της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρου του Τήρωνος και Γεωργίου του Στρατηλάτου Κέρκυρας, με ηγούμενο τον Αρχιμ. Χριστόδουλο Τριαντάφυλλο. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο για την πατρική του στήριξη και αγάπη, την αρχοντιά και την γενναιοδωρία της ψυχής του, καθώς επίσης και όσους συνέβαλαν πνευματικά στην πορεία του, ιδιαιτέρως τον πνευματικό του π. Θεμιστοκλή Μουρτζανό, τον εφημέριο της ενορίας του χωριού του π. Γεώργιο Στασινούλα και τον ηγούμενο της Μονής της Στρατιάς π. Χριστόδουλο Τριαντάφυλλο. Συγκινητική ήταν η αναφορά του στην πατρική του οικογένεια, καθώς και σε όσους και όσες τον στήριξαν στην πορεία της ζωής του.
Απαντώντας στον χειροτονούμενο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος τόνισε ότι η ένταξή του στους κόλπους της Εκκλησίας είναι σημάδι της χάριτος του Θεού και ότι είναι σπουδαίο για έναν νέο άνθρωπο που έχει πνευματικές αναζητήσεις να συνειδητοποιεί ότι μακράν του Θεού τίποτα δεν έχει νόημα. Επεσήμανε τα μορφωτικά προσόντα του χειροτονούμενου, πρωτίστως όμως τόνισε ότι η όλη του πορεία είναι και πρέπει να παραμείνει πορεία υπακοής στο θέλημα του Θεού, ταπείνωσης, διακονίας, αγάπης και προσφοράς. Οι ευχές όλων, του επισκόπου, των πνευματικών πατέρων, των γονέων, των συγχωριανών του, κυρίως όμως της Παναγίας και των Αγίων τον συνοδεύουν. «Ο κόσμος σήμερα έχει απεμπολήσει την χάρη του Θεού και την παρουσία του Χριστού και έχει αφεθεί στην κυριαρχία του ορθολογισμού και του πνεύματος του συμφέροντος, ιδίως οι κρατούντες. Ας μην επηρεάζεσαι όμως. Ούτοι εν άρμασι και ούτοι εν ίπποις, ημείς δε εν ονόματι Κυρίου του μεγαλυνθησόμεθα. Μένε στην ταπείνωση, στην προσφορά, στην μελέτη, στην διακονία, στην αγάπη και ζει Κύριος ο Θεός. Μη στραφείς προς τα οπίσω. Μη σε ξεγελάσει ο κόσμος. Κράτα το πνευματικό άροτρο και έχε στραμμένη την προσοχή σου στα Άγια των Αγίων και κράτα τη χάρη του Θεού», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μητροπολιτικός ναός ήταν κατάμεστος από πλήθος λαού, ενώ παραβρέθηκαν και ο Βουλευτής κ. Στέφανος Γκίκας και ο Αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Ευστάθιoς Μακρής.
Μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στον κ. Γκίκα του ζήτησε να μεταφέρει στη Βουλή την αντίθεση του κερκυραϊκού λαού για το επαίσχυντο νομοσχέδιο που προωθείται από την κυβέρνηση σχετικά με τους γάμους των ομοφύλων ζευγαριών, ενώ τόνισε ότι ο νέος διάκονος, όπως και άλλα νέα παιδιά είναι σημεία ότι η Εκκλησία συγκινεί τη νεολαία και ότι δεν χάθηκε η ελπίδα. Το ίδιο και με την πολυπληθή παρουσία του λαού του Θεού στην εορτή.



























Δεν υπάρχουν σχόλια: