e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Πεντηκοστής 2024, ο Μητροπολίτης Λαρίσης στον Ναό Αγ. Ιωάννου Κυνηγού, οδού Βουλιαγμένης

Στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωαννού Κυνηγού, οδού Βουλιαγμένης, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και ιερούργησε κατά τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος.

Ο Σεβασμιώτατος στον Ναό, όπου είχε υπηρετήσει επί δεκαπενταετία, βρήκε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με πνευματικά του παιδιά, παλαιούς γνωστούς και φίλους, καθώς και με τους σεβαστούς Εφημερίους του Ιερού Ναού.

Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην εορτή της Πεντηκοστής «ως πνεύματος επιδημία και προθεσμίαν επαγγελίας και ελπίδος συμπλήρωσιν». Τόνισε δε ότι αυτό είναι η αρχή ενός κηρύγματος του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, το οποίο ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός πήρε για να κάνει ύμνο της εορτής και αναφέρθηκε, ιδίως, στο γεγονός ότι το Άγιο Πνεύμα χαρακτηρίζεται ως «επιδημία», διότι διασκορπίζεται παντού και έχει σκοπό να καταλάβει του πάντες, χωρίς διακρίσεις. Η δε «προθεσμία της επαγγελίας» είναι το γεγονός ότι ο Χριστός, ενώ είχε δώσει εντολή στους Μαθητές να παραμείνουν στο υπερώο της Ιερουσαλήμ μέχρι να έρθει ο Παράκλητος, εκπληρώνει τη υπόσχεσή Του, και πλέον οι πρώην φοβισμένοι Μαθητές προχωρούν στην Οικουμένη ως «λέοντες πυρ πνέοντες». Και, τέλος, «συμπλήρωσιν ελπίδος». Η ελπίδα ανέτειλε από τον κενό Τάφο με την Ανάσταση του Χριστού και αυτό το μήνυμα της Αναστάσεως διαδίδεται, διά της Εκκλησίας, στην Οικουμένη. Η Εκκλησία είναι αυτό το οποίο σήμερα δημιουργεί ουσιαστικά ως γενέθλια ημέρα της το Πανάγιο Πνεύμα. Η Εκκλησία υπάρχει, επειδή υπάρχει το Πανάγιο Πνεύμα στον κόσμο, η Εκκλησία είναι ο Χριστός παρατεινόμενος εις τους αιώνας, το Σώμα του Χριστού, γι’ αυτό και η ελπίδα της Αναστάσεως, διά της Εκκλησίας, με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή το κήρυγμα των Αγίων Αποστόλων, όπως συνεχίζεται στην Οικουμένη μέχρι σήμερα, δίνει τη βεβαιότητα της νίκης εναντίον του θανάτου και της ουσιαστικής νίκης της πνευματικής επί της υλικής ζωής.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε και στον Εσπερινό της Γονυκλισίας, όπου διαβάστηκαν οι ειδικές ευχές του Εσπερινού αυτού ενώ βρήκε την ευκαιρία να επικοινωνήσει στο τέλος, με πολλούς παλαιούς γνωρίμους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: