e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Το πρότυπο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου υπέδειξε σε νεοχειροτονηθέντα Πρεσβύτερο ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας

Ένας νέος Πρεσβύτερος προστέθηκε στη χορεία των κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, την Τρίτη, 11 Ιουνίου. Ο λόγος για τον π. Γεώργιο Βρυώνη, ο οποίος έλαβε τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης δια των σεπτών χειρών του Ποιμενάρχου του, Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου. Η χειροτονία του π. Γεωργίου τελέστηκε κατά τη διάρκεια της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, στην εορτάζουσα Ιερά Μονή της Παναγίας «Άξιον Εστί», στο Northcote της Βικτώριας. Στη χαρά του νέου Πρεσβυτέρου συμμετείχαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, οι Θεοφ. Επίσκοποι Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, Σινώπης κ. Σιλουανός, Κερασούντος κ. Ευμένιος και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, πλειάδα κληρικών από την Πολιτεία της Βικτώριας και πλήθος ευσεβών Χριστιανών, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, και ο κατά σάρκα αδελφός του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ. Νικόλαος Αρχοντώνης, με τη σύζυγό του, Αικατερίνη.   

Κατά τον νουθετήριο λόγο του, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απηύθυνε πνευματικές συμβουλές στον π. Γεώργιο, παροτρύνοντάς τον, μεταξύ άλλων, να δίδει «το παράδειγμα της συγχωρητικότητος, της υπομονής και της αδιάκριτης αγάπης προς πάντας». Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο νέος Πρεσβύτερος θα φανεί αντάξιος των προσδοκιών της Εκκλησίας, εστίασε στην αγαθή συγκυρία της τελέσεως της χειροτονίας αυτού κατά την ημέρα εορτασμού των ονομαστηρίων του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, του Παναγιωτάτου κ.κ. Βαρθολομαίου. «Είμαι βέβαιος ότι το παράδειγμά Του θα σε εμπνέει, η προσωπικότητά Του θα σε φωτίζει, τα χαρίσματά Του θα αποτελούν κλήση για τη δική σου ζωή, η αυτοθυσία Του, η αγάπη Του και η καλοσύνη της καρδιάς Του θα σε καθοδηγούν», σημείωσε.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε εκ νέου στο σεπτό πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου, για να καταθέσει τις ολόκαρδες ευχές του ιερού Κλήρου και του φιλοχρίστου Λαού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας: «Όλοι μαζί, από τα βάθη της καρδιάς μας, ευχόμαστε και προσευχόμαστε τα έτη Του να είναι πολλά και ευλογημένα, να Του δίδει ο Θεός δύναμη και υγεία, για να συνεχίσει την τετιμημένη πατριαρχική πορεία που είναι προς δόξαν Χριστού και σωτηρίαν ψυχών».

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απηύθυνε τις δέουσες ευχές και στον, επίσης εορτάζοντα τα ονομαστήριά του, Επίσκοπο Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίο. Ομίλησε δε με θερμούς λόγους για τον Θεοφιλέστατο, σημειώνοντας την πολλή αγάπη και τον ανυπόκριτο σεβασμό που τρέφει για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, και εξαίροντας την ταπεινή και θυσιαστική διακονία του σε όποια θέση και διακόνημα τού αναθέτει η Εκκλησία. Στην αντιφώνησή του, ο Θεοφ. κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για το παράδειγμα αγάπης που δίδει στους Επισκόπους και στους κληρικούς της τοπικής Εκκλησίας.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος χαιρέτησε την παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, ο οποίος αντιφώνησε καταλλήλως, εκφράζοντας την ευαρέσκειά του για τηn διαρκή πρόοδο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, υπό την καθοδήγηση του Σεβ. κ. Μακαρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: