e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Θάρρος και ανταμοιβή

Κυριακή του Τυφλού

9/6/2024

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Ένα ακόμη από τα θαύματα που επιτέλεσε ο Ιησούς κάνει γνωστό σήμερα ο ιερός συγγραφέας. Ο λόγος για την θεραπεία τού εκ γενετής τυφλού.  

Στον δρόμο του Ιησού βρέθηκε κάποτε κάποιος δυστυχής άνθρωπος, ο οποίος είχε γεννηθεί χωρίς την δυνατότητα της όρασης. Ο τυφλός αυτός άνθρωπος, μην μπορώντας ενδεχομένως να βιοποριστεί με άλλον τρόπο, ζητιάνευε στη άκρη του δρόμου. Τον άνθρωπο αυτόν σπλαχνίσθηκε ο Κύριος, για να του ανακουφίσει τον πόνο της ασθένειας και κατ’ επέκτασιν  του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και για να δοξασθεί ο Θεός, όπως ο Ίδιος παραδέχθηκε, έφτυσε στη γη κι έφτιαξε πηλό με το χώμα, το τοποθέτησε στα μάτια του και τον έστειλε στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να νιφτεί. Αφού νίφτηκε ο άνθρωπος, άρχισε να βλέπει.

Το θαυμαστό αυτό γεγονός της θεραπείας του πάσχοντος αυτού ανθρώπου, λογικό θα ήταν να χαροποιήσει  τους συνανθρώπους του. Αυτό όμως δεν έγινε. Ψάχνοντας να βρουν αφορμή να κατηγορήσουν τον Ιησού, οι Φαρισαίοι δεν στάθηκαν στην ουσία της ευεργεσίας στον πάσχοντα άνθρωπο, αλλά τον κατηγόρησαν ότι η ενέργεια αυτή έγινε την ημέρα του Σαββάτου. Την ημέρα, κατά την οποία -σύμφωνα με τον μωσαϊκό νόμο- δεν επιτρεπόταν να κάνει κάποιος το οτιδήποτε. Έφεραν έτσι τον άνθρωπο αυτόν μπροστά στο Συμβούλιο για να τον ανακρίνουν, θέλοντας να του αποσπάσουν πληροφορίες για τον Ιησού και το θαύμα που έκανε. Ο άνθρωπος αυτός, όπως ήταν φυσικό, παρουσίασε την αλήθεια, με θάρρος και αποφασιστικότητα. Κατόπιν παραδέχτηκε στον ίδιο τον Κύριο την πίστη του σε Αυτόν.

Αγαπητοί μου, ας γίνουμε κι εμείς θαρραλέοι, όπως ο εκ γενετής τυφλός της σημερινής ευαγγελικής περικοπής. Το τίμημα του θάρρους μας ίσως να είναι βαρύ, αλλά η πνευματική ανταμοιβή θα είναι ασφαλώς πολλαπλάσια, αφού τη στιγμή που δεν θα το περιμένουμε θα έλθει να μας συναντήσει και να μας ευεργετήσει, με τη ζωοποιό δωρεά του ο ίδιος ο Κύριος. Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: