Δευτέρα Συνάντησις της 19ης Ολομελείας της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου Εκκλησίας και Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας
«Συνοδικότης καί Πρωτεῖον»
Σέτ, Γαλλία, 10-16 Μαΐου 2026
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Δευτέρα Συνάντησις της 19ης Ολομελείας της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου Εκκλησίας και Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας
«Συνοδικότης καί Πρωτεῖον»
Σέτ, Γαλλία, 10-16 Μαΐου 2026
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Παρουσία πλήθους Λαρισαίων τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου.
Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος και συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Αλέξιος, καθώς και ο οικείος Ποιμενάρχης Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο οποίος και προσφώνησε καταλλήλως καλωσορίζοντας τους φιλοξενούμενους Αρχιερείς.
Σε απευθείας σύνδεση με τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Αχιλλίου Λάρισας παρακολουθείτε την ακολουθία του Όρθρου και το Αρχιερατικό συλλείτουργο που τελείται στο πλαίσιο της ετήσιας εορτής του πολιούχου της πόλης Αγίου Αχιλλίου Αρχιεπισκόπου Λαρίσης.
Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
Η μνήμη του Αγίου Αχιλλίου γεννά στους φιλάγιους εσωτερική αγαλλίαση και προσευχητική διάθεση. Όταν προφέρουμε το όνομά του, τιμάμε δε την πνευματική φυσιογνωμία του, τον αισθανόμαστε φιλικό συνοδίτη μας: πράο, φωτεινό, ικανό να μας εμπνεύσει στοργικά και αποτελεσματικά. Ο Άγιος Αχίλλιος, εκτός από προεστός της Εκκλησίας της παροικούσης εν τη Λαρίση, υπήρξε μυσταγωγός της Αληθείας, εκφραστής της ακένωτης Πίστης, ανύστακτος αγωνιστής, ο οποίος προσευχόταν και πορευόταν με παρρησία, πραότητα και πνευματικό σθένος.
Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού
Ξεχωριστή χορεία των αγίων της Εκκλησίας μας είναι όσοι έλαβαν μέρος στις Μεγάλες Οικουμενικές Συνόδους, στις οποίες, με την καθοδήγηση και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, καθόρισαν τα όρια της σωστικής ορθοδόξους πίστεώς μας. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο άγιος Αχίλλιος, επίσκοπος Λαρίσης, ο οποίος είχε τη δική του συμβολή στις εργασίες της Αγίας Α΄ Οικουμενικής Συνόδου.
Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού
Ανάμεσα στις μεγάλες μορφές του ορθοδόξου μοναχισμού ξεχωρίζει και ο άγιος Παχώμιος, τον οποίο η Εκκλησία μας τον προσαγόρευσε Μέγα, τόσο για την προσωπική του ασκητική οσιότητα, όσο και για την συμβολή του στη διαμόρφωση του κοινοβιακού μοναχικού ιδεώδους.
Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού
Ο αναχωρητισμός είναι μια διαχρονική πρακτική του ορθοδόξου μοναχισμού. Μοναχοί επέλεξαν να ζήσουν και να ασκηθούν σε ερήμους, όπου «ενώπιοι ενωπίω» με το Θεό, αγωνίστηκαν να καθαριστούν, να αγιαστούν και να θεωθούν. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης, ο εν Καλάνα του Βάλτου της Ακαρνανίας. Μια μεγάλη ασκητική μορφή, ο οποίος σφράγισε με την πνευματική του ακτινοβολία την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδος.
Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου καὶ Ἔξαρχος Κάτω Χωρῶν καὶ Λουξεμβούργου κ. Ἀθηναγόρας (Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον), πρόεδρος τῆς Ὀρθοδόξου Ἐπισκοπικῆς Συνελεύσεως τῆς Μπενελούξ, ἔλαβεν, τὴν 11ην Μαΐου 2026, τὸν τίτλον τοῦ Διδάκτορος Θεολογίας εἰς τὸ Πανεπιστήμιον Radboud τῆς Νιμέγης (Nijmegen - Ὁλλανδία), κατόπιν δημοσίου ὑποστηρίξεως τῆς διδακτορικῆς του διατριβῆς ὑπὸ τὸν τίτλον: «Ἡ Ὀρθόδοξος ἐνορία τῆς Ἁγίας Αἰκατερίνης τοῦ Ἄμστερνταμ (1752-1886)».
Ζοῦμε στήν περίοδο τῆς ἑορτῆς τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, (Πάσχα) καί ἑορτάζουμε τό γεγονός ὅτι ὁ Χριστός μέ τόν θάνατό Του νίκησε τόν θάνατον, τήν ἁμαρτία καί τόν διάβολο, σύμφωνα μέ τήν ὅλη παράδοση τῆς Ἐκκλησίας μας. Ψάλλουμε αὐτές τίς ἡμέρες θριαμβευτικά: «Χριστός Ἀνέστη έκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας καί τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωήν χαρισάμενος».
Κυκλοφόρησε πρόσφατα τό τελευταῖο, τό 135ο, βιβλίο τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ἱεροθέου, μέ τίτλο «Συνοδικά Θέματα». Μέ 1240 σελίδες ἀποτελεῖ τό ὀγκωδέστερο βιβλίο στή μακρά συγγραφική πορεία τοῦ Σεβασμιωτάτου. Ὁ ἀναγνώστης πού τό ἀντικρύζει αἰσθάνεται δέος ἀπό τό μέγεθος καί δύσκολα θά ἀποφασίσει νά τό διαβάσει. Συνηθισμένος νά βομβαρδίζεται καθημερινά ἀπό ἑκατοντάδες ἠλεκτρονικά μηνύματα-ἐρεθίσματα-προσκλήσεις, πού ὅλα ἀπαιτοῦν λίγα λεπτά ἀπό τόν χρόνο του πρίν περάσει στό ἑπόμενο «κλίκ», πιθανόν νά τό ἀφήσει στήν ἄκρη «γιά ἀργότερα». Καί θά καταλήξει πολλαπλά χαμένος.
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε το εσπέρας της Τέταρτης, 13ης Μαΐου 2026, τον προεόρτιο Εσπερινό της ιεράς μνήμης του Αγίου Ενδόξου Πατρός Ημών Αχιλλίου, Μητροπολίτου Λαρίσης του Μυροβλήτου και Θαυματουργού, στην αρχαία, αναστηλωμένη Βασιλική του Αγίου Αχιλλίου στον λόφο του Φρουρίου της πόλης.
Επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, πραγματοποίησε την Τετάρτη, 13 Μαΐου 2026, ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Εξοχ. κ. Riley M. Barnes, αρμόδιος για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Εργασία (Assistant Secretary of State for Democracy, Human Rights, and Labor), ο οποίος έγινε δεκτός με ιδιαίτερη τιμή.
Εμφανίστηκε προ ημερών ένα δημοσίευμα το οποίο αναφέρεται στον διορισμό αρχιεπισκόπου στην Ελλάδα από το λεγόμενο “Πατριαρχείου Κιέβου”. Ο διορισμός αρχιεπισκόπου δεν αποτελεί το παράδοξο του θέματος, διότι δεν πρόκειται περί αναγνωρισμένης Εκκλησίας η οποία διορίζει δικό της αρχιεπίσκοπο στην Ελλάδα, αλλά πρόκειται περί μίας σχισματικής δομής η οποία σε συνεργασία με την σχισματική παλαιοημερολογίτικη δομή ΓΟΧ, που δραστηριοποιείται στον Ελλαδικό χώρο, προέβη σε αυτόν τον διορισμό. Το παράδοξο, όμως, είναι η σύνδεση που γίνεται από τον συντάκτη του άρθρου με τον Αρχιεπίσκοπο Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιο, τον Προκαθήμενο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Και θα εξηγήσουμε.
Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος, σε μήνυμά του που ανάρτησε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Instagram, αναφέρεται στην κυρίαρχη τάση στη σύγχρονη εποχή να δίνεται προτεραιότητα στην εμφάνιση έναντι της ουσίας, καθώς και στην συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη του ανθρώπινου προσώπου να επικυρώνει την αξία του μέσω της δημόσιας επίδειξης και της αποδοχής των άλλων.
Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού
Οι γυναίκες και μάλιστα οι νεαρές παρθένες, Μάρτυρες της Εκκλησίας μας επέδειξαν τον ίδιο ηρωισμό με τους άνδρες κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, όπου η πίστη του Χριστού διώκονταν με δαιμονική μανία από τον αρχαίο ειδωλολατρικό παρηκμασμένο κόσμο. Μια από αυτές υπήρξε η αγία Μάρτυς Γλυκερία.
H Α.Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης δέχθηκε την Τρίτη, 12 Μαΐου 2026, αντιπροσωπεία του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδων (ΙΣΚΕ) υπό την ηγεσία του Προέδρου αυτού Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Γεωργίου Σελλή. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου υπέβαλαν τα σέβη όλων των εν Ελλάδι κληρικών και ζήτησαν την Πατριαρχική ευλογία για τη διακονία τους, την οποία η Α.Θ. Παναγιότης επεδαψίλευσε σε αυτούς εκθύμως και τους ευχήθηκε να συνεχίσουν με ζήλο και με πιστότητα στους ποιμενάρχες τους την προσφορά τους στην Εκκλησία επ’ αγαθώ αυτής και εις δόξαν Θεού.
Ανήμερα της μνήμης του προστάτη του, Αγίου Επιφανίου Κύπρου, 12 Μαΐου 2026, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου.
Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Κυθήρων και Αντικυθήρων, Ευστράτιο Χαρχαλάκη, για την αποστολή των τόσο εκφραστικών φωτογραφιών από τα Αντικύθηρα.
Του π. Δημητρίου Μπόκου
Ούτε που κατάλαβε πώς
έπεσαν όλοι να τη φάνε ζωντανή. Δεν πρόλαβε καλά-καλά να φανερώσει το μυστικό
της και αμέσως στήθηκε στενή πολιορκία γύρω της. Μια συντονισμένη πολυμέτωπη
επίθεση ενορχηστρώθηκε εναντίον της. Μα ποιο ήταν το πρόβλημα;
Η Δώρα ήταν έγκυος, μα το
παιδί αυτό δεν έπρεπε να γεννηθεί.
Και ποιος το έλεγε αυτό; Όλοι φυσικά. Και πρώτος και καλύτερος ο φίλος, το αγόρι της.
Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού
Ορισμένοι από τους αγίους μας χαρακτηρίζονται ως Πατέρες και Διδάσκαλοι της Εκκλησίας. Κι’ αυτό διότι διακρίθηκαν, πέρα από την αγιότητά τους, και για την μεγάλη προσφορά τους στην Εκκλησία. Έχοντας τεράστια μόρφωση, θεολογική παιδεία και ποιμαντική ικανότητα, σημάδεψαν την εποχή τους, αλλά και παραμένουν στους αιώνες αυθεντίες και πρότυπα αληθινών ποιμένων. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο άγιος Επιφάνιος Επίσκοπος Κωνσταντίας της Κύπρου.
Ο Μητροπολίτης Σίο (Μουτζίρι) Σενάκι και Τσχοροτσκού εξελέγη νέος Καθολικός-Πατριάρχης πάσης Γεωργίας κατά τη διάρκεια της ιστορικής Διευρυμένης Συνόδου της Γεωργιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στην Τιφλίδα.
«Σχετικά με τη σχισματική δραστηριότητα μιας μικρής ομάδας ατόμων, τα οποία χρησιμοποιούν παράνομα την ονομασία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου του Κιέβου»
Το κείμενο εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση της Συνόδου στις 11 Μαΐου 2026.
Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το απόγευμα του Σαββάτου, 9 Μαΐου 2026, μετά την επιστροφή του από την Ελλάδα, μετέβη στον ΡΚαθολικό Ναό του Αγίου Πνεύματος στο Harbiye, όπου παρέστη στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε για την πρώτη επέτειο από την εκλογή της Α.Α. του Πάπα Λέοντος ΙΔ΄, κατά την οποία μίλησε επικαίρως στην αγγλική, κατόπιν παρακλήσεως του Νουντσίου του Βατικανού στην Τουρκία Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ. Marek Solczynski.
Το πρωί της Κυριακής της Σαμαρείτιδος, 10ης Μαΐου 2026, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος παρέστη, συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος, στην Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία, η οποία τελέσθηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στο Φανάρι, επί τη εορτή της Μνήμης πάντων των εν Αγίοις Πατέρων ημών Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, ιερουργούντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και συλλειτουργούντων Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων του Θρόνου εκ της ενδημούσης Ιεραρχίας.
Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού
Ο εκχριστιανισμός των Σλαβικών λαών είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα, τόσο για την Εκκλησία, όσο και για την πολιτική ιστορία. Η μεγάλη ομοεθνία των Σλάβων άφησαν πίσω τους το βάρβαρο και ειδωλολατρικό παρελθόν και εντάχτηκαν στον πολιτισμένο κόσμο και το σπουδαιότερο: γνώρισαν τη σώζουσα αλήθεια του Ευαγγελίου, χάρις στους δύο μεγάλους άνδρες, τους αγίους θεσσαλονικείς αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο.
Σε λαμπρή ατμόσφαιρα τιμήθηκε στο Κέντρο της Ορθοδοξίας η Κυριακή της Σαμαρείτιδος, ημέρα κατά την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο εορτάζει τη Σύναξη πάντων των Αγίων Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως.
Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συμπαραστατούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Ικονίου κ. Θεόληπτο, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανο, Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα, και Αγκύρας κ. Γρηγόριο.
Τὴν Ἁγίαν Φωτεινήν, τὴν Σαμαρείτιδα, ἑώρτασεν ἡ Ὀρθόδοξος Κοινότης Σμύρνης, τηροῦσα τὴν παλαιὰν παράδοσιν τῶν Σμυρναίων νὰ τιμοῦν ἰδιαιτέρως τὴν Ἁγίαν τὴν πέμπτην Κυριακὴν ἀπὸ τοῦ Ἁγίου Πάσχα, ἡμέραν κατὰ τὴν ὁποίαν ἀναγινώσκεται ὁ διάλογος τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ μετὰ τῆς Σαμαρείτιδος γυναικός.
10.5.2026. Κυριακή της Σαμαρείτιδος στο Φανάρι – Sunday of the Samaritan Woman
Πατριαρχική Θεία Λειτουργία από τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.
Του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα
Η σημερινή Κυριακή, η Κυριακή της Σαμαρείτιδος, μας φέρνει μπροστά σε μια απ᾽ τις πιο αποκαλυπτικές συναντήσεις του Ευαγγελίου, τη συνάντηση του Χριστού με τη Σαμαρείτιδα.
Του π. Δημητρίου Μπόκου
Στη συνομιλία του Χριστού με τη Σαμαρείτιδα παρά το φρέαρ του Ιακώβ τέθηκε και το θέμα πού και πώς είναι πρέπον να προσκυνείται και να λατρεύεται ο Θεός. Οι μεν Ιουδαίοι υποστήριζαν ότι αυτό πρέπει να γίνεται στα Ιεροσόλυμα, κάτι αυτονόητο φυσικά γι’ αυτούς επειδή εκεί βρισκόταν ο ναός του Σολομώντος, οι δε Σαμαρείτες στο όρος Γαριζείν. Ο Χριστός όμως μετέφερε το όλο θέμα σε άλλη βάση. Ο Θεός είναι πνεύμα και ζητάει διαφορετικό τρόπο λατρείας. Στο εξής, οι αληθινοί προσκυνητές θα προσκυνούν τον Θεό «εν πνεύματι και αληθεία». Για την αληθινή λατρεία του Θεού δεν μετράει ο τόπος, αλλά ο τρόπος ζωής των ανθρώπων (Κυριακή της Σαμαρείτιδος).
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ
ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Κυριακή Ε΄ από του Πάσχα 10/5/2026
Του π. Διονυσίου Πομόνη
Θεολογικό σχόλιο στην Κυριακή της Σαμαρείτιδος
Η Ε΄ Κυριακή από του Πάσχα είναι αφιερωμένη στη συνάντηση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού με μια Σαμαρείτιδα γυναίκα, «αιρετική», κατά τους Ιουδαίους και αμαρτωλή, στο ιστορικό φρέαρ του Ιακώβ. Σε αυτή τη συνάντηση και με τον διάλογο που άνοιξε μαζί της, αποκάλυψε ύψιστες σωτήριες αλήθειες.
Γράφει ο ΛΑΜΠΡΟΣ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΣ, Θεολόγος – Καθηγητής
Οι Άγιοι Απόστολοι τυγχάνουν ιδιαίτερης τιμής από την Εκκλησία μας, διότι είχαν την υπέρτατη ευλογία από το Θεό να επιλεγούν και να γίνουν μαθητές του Χριστού. Να δουν και να ζήσουν τα θαύματά Του και να ακούσουν το κήρυγμα της σωτηρίας του κόσμου. Κι ακόμα διότι υπήρξαν οι πρώτοι συνεχιστές του έργου Του. Ένας από αυτούς ήταν και ο άγιος απόστολος Σίμων, ο επονομαζόμενος Καναναίος, ή Κανανίτης, ή Ζηλωτής.
Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού
Η πέμπτη Κυριακή από του Πάσχα είναι αφιερωμένη σε μια σημαντική γυναίκα της Καινής Διαθήκης, στην αγία Φωτεινή τη Σαμαρείτιδα. Αυτή η γυναίκα, ούσα αμαρτωλή και «αιρετική» (κατά τους Ιουδαίους), αξιώθηκε να γίνει συζητητής του Κυρίου, ο Οποίος της αποκάλυψε ύψιστες αλήθειες, τις οποίες δεν είχε αποκαλύψει, εισέτι, ούτε στους μαθητές Του.