e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τους Ουκρανούς της Λιθουανίας

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!

Έχω ανάμεικτα συναισθήματα σήμερα. Από τη μία, χαίρομαι που έχετε συγκεντρωθείτε για τη Θεία Λειτουργία, όπου θα ακουστεί μια προσευχή για την Ουκρανία. Άλλωστε, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να λάβει ένας Χριστιανός έμπνευση, παρηγοριά, δύναμη και χάρη από τον Θεό και Κύριό μας. Ταυτόχρονα, λυπάμαι που δεν μπορώ να είμαι μαζί σας σε αυτήν την υπηρεσία. Ωστόσο, οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι μαζί σας και ελπίζω να συναντηθούμε και να προσευχηθούμε μαζί.

Άγιος Νεομάρτυς Γεώργιος: Ο ηρωικός διδάσκαλος της Ραψάνης


Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Οι Νεομάρτυρες, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για την αγάπη του Χριστού, προέρχονταν από όλες τις τάξεις και τα επαγγέλματα. Μια πλειάδα από αυτούς ήταν μορφωμένοι και είχαν ζηλευτά επαγγέλματα, τα οποία αντάλλαξαν με τη μαρτυρία της σώζουσας αλήθειας της Εκκλησίας και έχυσαν το αίμα τους για γι’ αυτή. Ένας από αυτούς είναι και ο ένδοξος άγιος Νεομάρτυς Γεώργιος της Ραψάνης, γραμματοδιδάσκαλος στο επάγγελμα. 

Άγιος Νικόλαος (Βελιμίροβιτς), Επίσκοπος Αχρίδος

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού 

Ουδέποτε υπήρξε στην Εκκλησία απουσία πατερικών μορφών. Όπως σε κάθε εποχή, και στους σύγχρονους χρόνους αναδείχνονται Πατέρες και διδάσκαλοι. Μια τέτοια σύγχρονη πατερική μορφή υπήρξε και ο Σέρβος νεοφανής άγιος Νικόλαος (Βελιμίροβιτς), επίσκοπος Ζίτσης και Αχρίδος, ο οποίος έλαβε την προσωνυμία «ο Σέρβος Χρυσόστομος», λόγω της ρητορικής του δεινότητας και των αγώνων του για την μόνη σώζουσα ορθόδοξη πίστη.

«Νιγηρίας Αλεξάνδρου παρακαταθήκες»: Παρουσίαση βιβλίου στις 9 Μαρτίου στην Αθήνα


Το Σάββατο, 9 Μαρτίου 2024 και ώρα 18:00, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού (Χρυσοστόμου Σμύρνης 22), θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου «Νιγηρίας Αλεξάνδρου παρακαταθήκες», του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου, το οποίο αποτελεί έκδοση του Ι. Ναού.

Άγιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Η ιερή γη της Παλαιστίνης έχει αγιαστεί από ένα μέγα πλήθος ασκητών, οι οποίοι διάλεξαν την Αγία Γη για να ζήσουν και να ασκηθούν. Ένας από αυτούς είναι και ο άγιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης, μια αγιασμένη πραγματικά μορφή της αρχαίας Εκκλησίας μας. 

Κάιρο: Η Χειροτονία του Επισκόπου Ιππώνος κ. Στεφάνου [χρονικό - ομιλίες - φωτογραφίες]

Την Κυριακή, 3η Μαρτίου 2024, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Νικολάου Καΐρου, κατά την διάρκεια της οποίας ετέλεσε την χειροτονία του Θεοφιλ. Βοηθού Επισκόπου Ιππώνος κ. Στεφάνου.

Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Κάιρο: Η Χειροτονία του Επισκόπου Ιππώνος κ. Στεφάνου [video]


Σήμερα, Κυριακή του Ασώτου, 3 Μαρτίου 2024, στον περιώνυμο Ναό του Αγίου Νικολάου Χαμζάουι Καΐρου, τελέσθηκε η Χειροτονία σε Επίσκοπο Ιππώνος, του Αρχιμανδρίτου Στεφάνου Σουλιμιώτου, υιού ιερέως από την Τριφυλία, διακονούντος κατά την τελευταία πενταετία στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. 

Κυριακή Ασώτου 2024 στη Μητρόπολη Χαλκηδόνος

Στον ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Ευφημίας, ο οποίος βρίσκεται στη περιοχή της πολύβουης και περίφημης αγοράς της Χαλκηδόνας, χοροστάστησε κατά τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία την Κυριακή του Ασώτου, 3 Μαρτίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ.

Νέο Ψυχικό: Κυριακή Ασώτου στον Ναό Αγ. Γεωργίου, μνημονεύοντας τον Νιγηρίας Αλέξανδρο [video]


Σήμερα, Κυριακή του Ασώτου, 3 Μαρτίου 2024, στον περικαλλή Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου Νέου Ψυχικού. Της Ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη και ομίλησε εμπνευσμένα ο Σεβ. Καμερούν κ. Γρηγόριος, στο δε τέλος της θείας Λειτουργίας έγινε Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τον αοίδιμο Μητροπολίτη Νιγηρίας Αλέξανδρο, παρέστη δε και η κατά σάρκα αδελφή του Αλεξάνδρου, ερίτιμη κ. Σοφία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Νέο Ψυχικό: Κυριακή Ασώτου στον Ναό Αγ. Γεωργίου, μνημονεύοντας τον Νιγηρίας Αλέξανδρο [photos]


Σήμερα, Κυριακή του Ασώτου, 3 Μαρτίου 2024, στον περικαλλή Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου Νέου Ψυχικού, ευκαιρίας δοθείσης από την έκδοση του βιβλίου του Πρωτοψάλτη του Ναού, Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου, Νιγηρίας Αλεξάνδρου παρακαταθήκες (2024), κατά την Ευχαριστιακή Σύναξη της ημέρας έλαβαν μέρος όλοι οι συμμέτοχοι της εν λόγω εκδόσεως: Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος  (επιστήθιος φίλος του μακαριστού Αρχιερέως Αλεξάνδρου, ο οποίος προλογίζει το βιβλίο), ο οικείος Εφημέριος Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Σταθάκης ως εκδότης, ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (του οποίου ποιήματα για τον Μεταστάντα ετέθησαν ως επίμετρο στην έκδοση) και στο δεξιό αναλόγιο ήταν ο ίδιος ο υπογράφων το βιβλίο, Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. Έλαβαν μέρος και οι άλλοι καλοσυνάτοι και φιλόξενοι Εφημέριοι του Ναού, οι πατέρες Βαρνάβας, Νικόλαος και Ιωάννης. 
        Ομίλησε εμπνευσμένα ο Σεβ. Καμερούν κ. Γρηγόριος, στο δε τέλος της θείας Λειτουργίας έγινε Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τον αοίδιμο Άγγελο της Εκκλησίας της Νιγηρίας, παρέστη δε και η κατά σάρκα αδελφή του Αλεξάνδρου, ερίτιμη κ. Σοφία.
        Μετά το πέρας των λειτουργικών, έγινε αβραμιαία δοχή πάντων και πασών στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ενορίας. 

Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως

Με την ευλογία και τη Σεπτή παρουσία της Α.Θ. Παναγιότητος του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικού Πατριαρχου κ.κ. Βαρθολομαίου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 3 Μαρτίου 2024, Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως στον Ι. Ναό της Αγίας Τριάδος της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομιου.

Στο Φανάρι ο Μητροπολίτης Ηλείας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελλάδος και Αυτοδιοικητικοί της Ηλείας

Συνάντηση με την Α. Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο είχαν το Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Εξοχ. κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, οι Εντιμ. Δήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, Πύργου κ. Ευστάθιος Καννής, και Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Ιωάννης Λέντζας, καθώς και ο Εντιμ. Πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου κ. Ιωάννης Τσαμίχας, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου μαζί με συνεργάτες τους. 

Βαρθολομαίος: “Η ύπαρξις των Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών μέσα στην Ελληνική επικράτεια είναι μία ευλογία του Θεού”

Η Α.  Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος δέχθηκε το Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024, σε ακρόαση, τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Νικάνορα, Ηγούμενο της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, με μέλη της Αδελφότητός του και όμιλο προσκυνητών από την Ελασσώνα, καθώς και την Οσιωτ. Μοναχή κ. Αντωνίνη, Ηγουμένη της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, από την περιοχή της Δράμας, πλαισιούμενη από Αδελφές της Μονής.

Φανάρι: Κυριακή Ασώτου με χοροστασία Μητροπολίτου Ηλείας [video-photos]


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέστη σήμερα, Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 (Του Ασώτου), συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, κατά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανασίου.

Κυριακή Ασώτου 2024 στην Παναγούλα Βανάτου


Πρωί Κυριακής του Ασώτου, 3 Μαρτίου 2024, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, ιερούργησε ο Οικονόμος Σταυροφόρος Ιωάννης Ρένεσης, απουσιάζοντος του οικείου Εφημερίου εκτός Ζακύνθου. Έψαλαν οι κ.κ. Χρυσοβαλάντης και Σπυρίδων Δρογγίτης, πατέρας και γιος.

Μητροπολίτης Σουηδίας: «Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη»

Τρεις τραγικές φιγούρες μας προσφέρει η παραβολή του Ασώτου και μια νέα Ιθάκη.

Το θάρρος του Ασώτου--Γέροντα τι σημαίνει για τον χριστιανό σωτηρία;

Σωτηρία είναι ο σκοπός του χριστιανού, να κερδίσει την Βασιλεία των ουρανών. Είναι η γεύση του παραδείσου. Η αιώνια επικοινωνία με τον Θεό.

Από την απόγνωση στην επίγνωση


Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Ο συγκινητικός λόγος περί του άσωτου γιου (Λουκ 15, 11-32), που χαρακτηρίζει την δεύτερη Κυριακή του Τριωδίου, λόγος περιεκτικότατος σε θεολογικά μηνύματα ζωής, βρίσκει ακριβές αντίκρισμα στην προσωπική του καθενός μας περίπτωση. 

Μήπως είναι ψέμα ότι βιώνουμε κάθε στιγμή την στυφή γεύση της αποστασίας ή την πικρότατη θλίψη της ασωτίας μας; Μήπως, ολοένα, μακραίνοντας από την Χάρη και την Χαρά που μάς δώρισε ο Δημιουργός, δεν ασφυκτιούμε σε κάθε λογής άγχη, ακαταστασίες, παντοειδείς στερήσεις, περιπλανήσεις και παραπλανήσεις;

Άγιος Ιωακείμ (Παπουλάκης) ο Ιθακήσιος

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Στα μαύρα χρόνια της τουρκοκρατίας αναδείχτηκαν σπουδαίες εκκλησιαστικές προσωπικότητες, οι οποίες βοήθησαν το υπόδουλο Γένος μας να κρατήσει την πίστη του στον αληθινό Τριαδικό Θεό και την εθνική του ταυτότητα. Ένας από αυτούς υπήρξε ο άγιος Ιωακείμ ο Ιθακήσιος, ο αποκαλούμενος Παπουλάκης. 

Του ασώτου υιού, ή, καλύτερα, του σπλαχνικού πατέρα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή του Ασώτου, 3/3/2024

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Ο ιερός συγγραφέας μάς φέρνει σε επαφή σήμερα με ένα από τα σπουδαιότερα και ωραιότερα χωρία της Καινής Διαθήκης. Η παραβολή του Κυρίου, που σήμερα παρουσιάζει ο ευαγγελιστής Λουκάς, χαρακτηρίζεται από τους ερευνητές ως ο μαργαρίτης των παραβολών. Στην παράδοση της Εκκλησίας μας η παραβολή αυτή φέρει την ονομασία, του ασώτου υιού, ή, καλύτερα, του σπλαχνικού πατέρα.

Ο π. Alexander Schmemann για την Κυριακή του Ασώτου: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ


Την τρίτη Κυριακή της προετοιμασίας μας για τη Μεγάλη Σαρακοστή διαβάζουμε την παραβολή του Ασώτου Υιού (Λουκ. 15, 11-32). Η παραβολή τούτη μαζί με τους ύμνους της ημέρας αυτής μας παρουσιάζουν τη μετάνοια σαν επιστροφή του ανθρώπου από την εξορία. Ο άσωτος γιος, λέει το Ευαγγέλιο, πήγε σε μια μακρινή χώρα και κει σπατάλησε ότι είχε και δεν είχε. Μια μακρινή χώρα! Είναι ο μοναδικός ορισμός της ανθρώπινης κατάστασης που θα πρέπει να αποδεχτούμε και να τον οικειοποιηθούμε καθώς αρχίζουμε την προσέγγιση μας στο Θεό. Ένας άνθρωπος που ποτέ δεν είχε αυτή την εμπειρία, έστω και για λίγο, που ποτέ δεν αισθάνθηκε ότι είναι εξόριστος από το Θεό και από την αληθινή ζωή, αυτός ποτέ δε θα καταλάβει τι ακριβώς είναι ο Χριστιανισμός. Και αυτός που νιώθει «σαν στο σπίτι του» σ’ αυτόν τον κόσμο και στη ζωή του κόσμου τούτου, που έμεινε άτρωτος από τη νοσταλγία για μια άλλη πραγματικότητα, αυτός δε θα καταλάβει τι είναι μετάνοια.

Το πρώτο βερνίκι

Του π. Δημητρίου Μπόκου

Ὁ ἄσωτος υἱὸς σκόρπισε στὴν ἀσωτία ὅλη τὴν περιουσία ποὺ κληρονόμησε ἀπὸ τὸν πατέρα του. Ἀφοῦ ἔφτασε στὸ ἔσχατο σημεῖο ἐξαθλίωσης, συνῆλθε. Συναισθάνθηκε τὸ κατάντημά του καὶ ἀποφάσισε νὰ ἐπιστρέψει στὸν πατέρα του καὶ νὰ ὁμολογήσει μπροστά του: Πατέρα μου, «ἥμαρτον εἰς τὸν οὐρανὸν καὶ ἐνώπιόν σου». Δὲν εἶμαι πιὰ ἄξιος νὰ λέγομαι γιός σου. Σὲ ντρόπιασα. Κάνε με ἁπλὸ ὑπηρέτη σου (Κυριακὴ ΙΖ΄ Λουκᾶ).

Σύδνεϋ: Απονομή πτυχίων στους αποφοίτους της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου

Σε κλίμα χαράς και συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024, στο Σύδνεϋ, η τελετή απονομής των πτυχίων των νέων αποφοίτων σπουδαστών της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου. Τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής, εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, ο οποίος προέστη της Δοξολογίας που τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και ακολούθως, στον ίδιο χώρο, απένειμε τα πτυχία στους σπουδαστές οι οποίοι περάτωσαν επιτυχώς τη φοίτησή τους στη Σχολή.

«Οὐδεὶς ἐδίδου αὐτῷ»


«Ἐπεθύμει γεμίσαι τὴν κοιλίαν αὐτοῦ ἀπὸ τῶν κερατίων ὧν ἤσθιον οἱ χοῖροι, καὶ οὐδεὶς ἐδίδου αὐτῷ» (Λουκ. 15, 16)

«Ἔφτασε στὸ σημεῖο νὰ θέλει νὰ χορτάσει μὲ τὰ ξυλοκέρατα ποὺ ἔτρωγαν οἱ χοῖροι, ἀλλὰ κανένας δὲν τοῦ ἔδινε».  

Τα φιλάνθρωπα σπλάχνα

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 – ΙΖ΄ ΛΟΥΚΑ, ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ

«Νεκρός ήν και ανέζησε…»

Μαργαρίτης μεταξύ των παραβολών, χαρακτηρίζεται πολύ εύστοχα η παραβολή του ασώτου υιού. Σ’ αυτήν ακριβώς την περίοδο η Εκκλησία θέλει να προτρέψει τους πιστούς της σε μετάνοια, ενόψει της Μεγάλης Τεσσαρακοστής αλλά και της Μεγάλης Εβδομάδας και του σταυροαναστάσιμου οδοιπορικού που ξεδιπλώνει μπροστά τους. Η συγκεκριμένη παραβολή πολύ σωστά ονομάζεται και του φιλεύσπλαχνου πατέρα, γιατί ακριβώς αναδεικνύει μέσα από το περιεχόμενό της τα φιλάνθρωπα σπλάχνα του Θεού, στα οποία μπορεί ν’ αναπαυθεί ο άνθρωπος, όσο κι αν έχει ξεπέσει, όσο χαμηλά κι αν έχει βρεθεί. Η στάση του νεότερου υιού αλλά κυρίως του Πατέρα, θα είναι στο επίκεντρο της προσέγγισής μας.

«Ως ο άσωτος υιός ήλθον καγώ οικτίρμων». Θεολογικό σχόλιο στην Κυριακή του Ασώτου

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Οι άγιοι Πατέρες όρισαν τη δεύτερη Κυριακή του Τριωδίου να είναι αφιερωμένη στην καταπληκτική και διδακτική παραβολή του ασώτου υιού (Λουκ. 15,13-32). Σκοπός τους ήταν να τονισθεί στους πιστούς η απύθμενη αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο και το πλούσιο έλεος της συγχώρεσης, που δίνει στους μετανοούντες ανθρώπους. Να διδάξει, σε όσους είναι απελπισμένοι, ότι ο Θεός παραμένει με ανοιχτές αγκάλες να δεχτεί τον κάθε μετανοημένο αμαρτωλό, όσο αμαρτωλός και αν είναι.  

Κυριακή του Ασώτου

Ο πατέρας της σημερινής παραβολής, έχει την τόλμη, να φαίνεται πατέρας εγκαταλελειμμένος και αποτυχημένος, αφού το παιδί του έφυγε μακριά και κατασπαταλά τα δώρα του. Δέχεται με υπομονή το κόστος της διακινδύνευσης της ελευθερίας. Δεν αναλώνεται σε λόγια, παρακάλια και συμβουλές χωρίς νόημα. Αφήνει το παιδί του ελεύθερο, γνωρίζοντας ότι η ανθρώπινη ύπαρξη καταξιώνεται μόνο μέσα στην ελευθερία. Ασκείται στην υπομονή και την αγάπη. Είναι πάντα εκεί και περιμένει.

(π. Αλέξανδρος και Αγγελική Καριώτογλου: Του Λόγου το αληθές, εκδ. Γρηγόρη, σ. 209)

Λόγος στην Κυριακή του Ασώτου


Του Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού

Οἱ Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας μας, ἀλλὰ καὶ οἱ ἅγιοι Γέροντες, παλαιοὶ καὶ σύγχρονοι, συμφωνοῦν ἀπολύτως πὼς ἡ σημερινὴ παραβολὴ περιέχει συγκεντρωμένο ὁλόκληρο τὸν θησαυρὸ τοῦ Εὐαγγελίου. Διότι, ἀγαπητοί μου, τί ἄλλο εἶναι τὸ Εὐαγγέλιο ἀπὸ μία πρόσκληση γιὰ μετάνοια καὶ μία διαβεβαίωση γιὰ τὴν ἀπέραντη ἀγάπη τοῦ Θεοῦ πρὸς τὸν κάθε ἄνθρωπο;

Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς: Ομιλία στην Κυριακή του Ασώτου

Ιδού ευαγγέλιο που αφορά στο νού και το σώμα του καθενός μας. Είναι το ευαγγέλιο της ευσπλαχνίας. Είναι η θαυμαστή παραβολή του Σωτήρος, στην οποία απεικονίζεται ολόκληρη η ζωή μας. Η δική μου, η δική σου, του καθενός ανθρωπίνου όντος επάνω στην γη. Όλους τους αφορά το σημερινό άγιο Ευαγγέλιο. Όλους. 

Επιστροφή στον πατέρα ["Φωνή Κυρίου", 3.3.2024]

Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Δείπνο των Αρχόντων Κωνσταντινουπόλεως προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου

Φως Φαναρίου 

Οι Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη, παρέθεσαν, την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024, ένα εόρτιο δείπνο, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πόλης, με αφορμή την επέτειο των 84ων γενεθλίων του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. 

200ετηρίδα Αγ. Τεσσάρων Μαρτύρων Ρεθύμνης: Συναυλία Χορωδίας Ενηλίκων της Ενορίας Αλικιανού [video-photos]

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ 200ΕΤΗΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

ΜΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΛΙΚΙΑΝΟΥ «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΔΙΒΟΛΗΣ»

28 Φεβρουαρίου 2024

Ὁ Πατριάρχης εἰς τό Forum Διπλωματίας τῆς Antalya

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, προσκληθείς ὑπό τοῦ Ὑπουργοῦ Ἐξωτερικῶν τῆς Τουρκίας Ἐξοχ. Κ. Hakan Fidan εἰς τό 3ον Forum Διπλωματίας τῆς Antalya, μετέβη ἐκεῖ ἀεροπορικῶς τήν πρωΐαν τῆς Παρασκευῆς, 1 Μαρτίου, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στεφάνου.

Πηγάσιος, Ἀνεμπόδιστος, Ἐλπιδοφόρος, Ἀφθόνιος, Ἀκίνδυνος, τ.ἔ. Βαρθολομαῖος

Ὁ τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας Πατριάρχης, ὁ Οἰκουμενικὸς τῶν τοῦ Χριστοῦ Μαρτύρων Ἄναξ.

Ευχές επισήμων προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα 84α γενέθλιά του


Με την ευκαιρία της επετείου των 84ων γενεθλίων του, η Α.Θ.Παναγιότης δέχθηκε τηλεφωνικώς τις εγκάρδιες ευχές της Α.Θ.Μακαριότητος του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου και της Α. Μακαριότητος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, της Εξοχωτάτης Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, καθώς και των Εξοχ. Υφυπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος κυρίας Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και κυρίου Γεωργίου Κώτσηρα.

Επίσης, προς τον Παναγιώτατο εξέφρασαν, γραπτώς, τις ευχές τους Προκαθήμενοι Εκκλησιών, Ιεράρχες, θρησκευτικοί λειτουργοί, πολιτικοί και πολλές προσωπικότητες, καθώς και πλήθος πιστών κάθε εθνικότητας από όλο τον κόσμο.

Κηδεία Ναβάλνι: Χαμένη ευκαιρία για τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο

Του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Αννόβερο Γερμανίας

«Η ευκαιρία χορεύει μ’ αυτούς που είναι ήδη στην πίστα», έχει πει ο H. Jackson Brown, Jr., αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας. Και είχε μια ιστορική ευκαιρία ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, όμως βρισκόταν σε άλλη πίστα χορεύοντας στους ρυθμούς που επέβαλε ο Πρόεδρος Πούτιν.

Άγιος Νικόλαος Πλανάς, ο ευλογημένος κληρικός

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Στις 2 Μαρτίου η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη ενός νέου αγίου, του αγίου Νικολάου Πλανά. Πρόκειται για μια σπάνια ιερατική μορφή, η οποία λάμπρυνε την αττική γη τον περασμένο αιώνα και αποτελεί το καύχημα και το πρότυπο των κατοπινών ευλαβών ορθοδόξων κληρικών. 

Άγιος Νικόλαος Πλανάς: Εκφραστής του ελληνορθόδοξου ιδεώδους και φορέας του κολλυβαδικού πνεύματος

(Εισήγηση στη Νάξο, 10-7-2014)

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού       

Ευχαριστώ από καρδιάς τους διοργανωτές των «Νικοδημίων», οι οποίοι μου έκαναν τη μεγάλη τιμή να με καλέσουν να μιλήσω απόψε για έναν μεγάλο άγιο της Εκκλησίας μας. Για τον ναξιώτη άγιο Νικόλαο Πλανά, ένα πρότυπο ολοκληρωμένου ανθρώπου, ο οποίος, όπως θα δούμε, μπορεί να γίνει οδηγός μας στους ασέληνους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω τις πτυχές εκείνες του μεγάλου άνδρα, που τον καθιστούν γνήσιο φορέα του ελληνορθοδόξου ιδεώδους και ακόμα φορέα του ησυχαστικού και κολλυβαδικού πνεύματος, τα οποία οριοθετούν την γνήσια ορθόδοξη πνευματικότητα. Ιδιαίτερα το κολλυβαδικό κίνημα, όπως είναι γνωστό, μας επανέφερε στις γνήσιες πηγές της Ορθοδοξίας μας και μας απάλλαξε από τις παρείσακτες δυτικές επιδράσεις του σχολαστικισμού, του δικανικού και ευσεβιστικού πνεύματος, που είχαν παρεισφρήσει στην Ορθόδοξη Ανατολή και είχαν αλλοιώσει ως ένα σημείο την ορθόδοξη παράδοσή μας.  

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης στο Φανάρι


Ανάμεσα στο πλήθος των εκ περάτων προσελθόντων στο αειλαμπές Φανάριον των Ορθοδόξων, στην Πόλη του Κωνσταντίνου, για να ευχηθούν στον Πατριάρχη του Γένους για τα 84α γενέθλιά του, ταξίδεψαν και παραβρέθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος και οικογενείς του Αγίου Δωδώνης: η ανεψιά του Μαρία και η εγγονή του Ζελί με τον σύζυγό της Μένιο. 

Ανασυγκρότηση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου (1.3.2024-31.8.2024)

Γενομένης τῆς τακτικῆς ἀνασυγκροτήσεως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, ταύτην θά ἀποτελέσουν, διά τό ἑξάμηνον 01.03.2024 – 31.08.2024, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, οἱ Σεβ. Ἱεράρχαι:

Ευχές ΠτΔ στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και του ευχήθηκε, με την ευκαιρία των 84ων γενεθλίων του, υγεία, μακροημέρευση και δύναμη στη σημαντική αποστολή του.

Ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα για τα παιδιά της Μαδαγασκάρης

Ξεκίνησε η πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ιεραποστολή στην Επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης από την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος. Πρόκειται για 38.000 κουτιά με βρεφικό γάλα (Rontamil) που φορτώθηκαν σε κοντέινερ στην Αθήνα για να ταξιδέψουν στη Μαδαγασκάρη. Το φορτίο μισθώθηκε από την Επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Για να μην επικρατήσει το “ρωσικό δόγμα” του πολέμου και της επηρμένης οφρύος


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Στις 7 Φεβρουαρίου 2024 δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Εκκλησίας της Ρωσίας μία «εφ’ όλης της ύλης» συνέντευξη του «ασκούντος χρέη πατριαρχικού εξάρχου της Αφρικής», επισκόπου Ζαράισκ Κωνσταντίνου.

Wishes of the Metropolitan of Kyiv to the Ecumenical Patriarch on his 84th birthday


His Beatitude Metropolitan Epifaniy of Kyiv expressed his warm wishes to His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew on his 84th birthday via a post on social media.

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών

Ανήμερα της επετείου των γενεθλίων του, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄, τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Το πρωί της Πέμπτης, 29 Φεβρουαρίου 2024, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, την οποία τέλεσε ο Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Γρηγόριος, ο Παναγιώτατος τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 57 συνανθρώπων μας που έχασαν την ζωή τους πριν ένα χρόνο στα Τέμπη.  

Ο Αρμόδιος Εξωτερικών σχέσεων του Βατικανού επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024, ο Σεβ.  Αρχιεπίσκοπος κ. Paul Richard Gallagher, Αρμόδιος για τις σχέσεις του Βατικανού με τα κράτη (Secretary for Relations with States), ο οποίος έγινε θερμά δεκτός από την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Marek Solczynski, Νούντσιος του Βατικανού στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

________

Φωτό:  Νίκος Παπαχρήστου

 

Ο πρ. Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο για τα 84α γενέθλια του Οικουμενικού Πατριάρχου

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος γεννήθηκε σε μια μοναδική ημέρα που πέφτει μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια.

Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας για τα 84α γενέθλια του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου

Στις 29 Φεβρουαρίου, την ξεχωριστή αυτή ημέρα, που πέφτει μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια, γεννήθηκε ένα μοναδικό πρόσωπο, το οποίο όλοι γνωρίζουμε και σεβόμαστε σήμερα ως τον Πρώτο μεταξύ των Ορθοδόξων Ιεραρχών, ως Προκαθήμενο του Αποστολικού Θρόνου της εν Κωνσταντινουπόλει Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας - ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Your Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew

Ukrainian Orthodox Church of the USA 
Українська Православна Церква США

Your Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew,
On behalf of the hierarchs, clergy, and faithful of the Ukrainian Orthodox Church of the USA, we extend to you our sincerest wishes for a happy and blessed birthday.

Φανάρι, 29.2.24: Ευχαριστιακή Σύναξη 84ων Γενεθλίων Οικουμενικού Πατριάρχου [video]


Σήμερα, ημέρα των 84ων Γενεθλίων του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, τελέσθηκε σεμνοπρεπώς Ευχαριστιακή Σύναξη, στην οποία παρέστη συμπροσευχόμενος ο υψηλός Εορταζόμενος, εν πληθούση μάλιστα εκκλησία.