e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Πρωτομαγιά 2008 στη Βαγγελίστρα των Μαριναίικων Μπανάτου

Η Βαγγελίστρα είναι ένα από τα ελάχιστα ιδιωτικά παρεκκλήσια του Μπανάτου. Βρίσκεται στον συνοικισμό των Μαριναίικων και ανήκει στην Οικογένεια της κ. Έλλης Αβούρη. Υπήρξε πνευματική κυψέλη της περιοχής, κυρίως κατά τα προ του σεισμού του 1953 χρόνια. Σύμφωνα με σημερινή μαρτυρία κατοίκου της περιοχής, λειτουργήθηκε για τελευταία φορά στη γιορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου του 1953. Σαρανταπέντε μέρες μετά υπέστη τις καταστροφικές συνέπειες των μεγάλων σεισμών, που ισοπέδωσαν το νησί μας. Έκτοτε περιέπεσε στη λήθη της καθημερινότητας, ώσπου, πριν από μερικά χρόνια, η επιμονή της κ. Αβούρη ανάστησε το ναΰδριο και με τη συνδρομή συγγενών και φίλων μπορούμε πλέον (από το 2006) να ξαναχτυπάμε την καμπάνα του.

Επειδή η γιορτή του Ευαγγελισμού δεν ήταν η προσφορότερη, για να πανηγυρίζει το εκκλησάκι, αποφασίστηκε να τελείται θεία Λειτουργία κάθε χρόνο κατά την Διακαινήσιμο Εβδομάδα και συγκεκριμένα την Πέμπτη του Πάσχα.
Σήμερα, λοιπόν, που συνέπεσε να γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά, την Άνοιξη και κυρίως την Ανάσταση του Θεανθρώπου, έγινε το σεμνό πανηγυράκι της Βαγγελίστρας μέσα σε κλίμα αγάπης και πνευματικής αγαλλίασης. Κατά τη θ. Λειτουργία έγινε Αρτοκλασία, για τη σημασία της Ανάστασης στη ζωή μας μίλησε ο Θεολόγος κ. Διονύσιος Ζαφειρόπουλος και τέλος ο Εφημέριός μας π. Παναγιώτης χαιρέτησε τo πολυπληθές εκκλησίασμα με θερμούς αναστάσιμους λόγους.

Ακολούθησε πλούσια δεξίωση από την κτήτορα Οικογένεια στην "αίθουσα του θρόνου της Άνοιξης", όπως χαρακτηριστικά είπε ο π. Παναγιώτης, δηλαδή μέσα στα ελαιοστάσια, στα κυπαρίσια και στην υπέροχη λουλουδιασμένη ατμόσφαιρα του τριγύρω πανέμορφου τοπίου, όπου όλοι είχαν την ευκαιρία ν' ανταλλάξουν ευχές και να φιρίρουν τα κόκκινα λαμπριάτικα αυγά.
[Ρεπορτάζ, φωτογραφίες, βίντεο: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

7 σχόλια:

Γεώργιος Χοιροβοσκός είπε...

Ε, να μην είμαι εκεί να φιρίρουμε
κανα λαμπριάτικο αυγό βρέ Πορφύρη;-)

Φιρίρω θα πεί τσουγκρίζω;

Daniel είπε...

ας μου επιτραπεί να απαντήσω εγώ, ναι, φιρίρω, στα Ζακυθινά, σημαίνει τσουγκρίζω.
ωραία τα αυγά σε προσκαλούν για φιρίρισμα, έτσι;
άντε και του χρόνου,
δ.μ.τ.

Daniel είπε...

αγαπητέ Πορφύρη,
ολόθερμη παράκληση, συνέχισε να τραβάς τα υπέροχα βιντεάκια! είμαι σίγουρη τα χαίρονται και απολαμβάνουν απαξάπαντες, μόνο αν μπορούσες να φανταστείς τι σημαίνουν για εμάς που δεν έχουμε την τύχη να ζούμε εκεί κοντά σας...
χαιρετίσματα,
δ.μ.τ.

Γεώργιος Χοιροβοσκός είπε...

Daniel,
Η εκδηλη χαρά της παρέας είναι που αρχικά προσκαλεί και λές: E, νάμουνα
κι εγώ εκεί ξένοιαστος. Ωραίες εικόνες!

None είπε...

Ναι! Ήμουν κι εγώ εκεί πέρα! Ήταν ταπεινά και ωραία, όπως αρμόζει στα πανηγύρια των Ορθοδόξων. Όχι παράτες και μπονφανίες.
Και του χρόνου!

Δέσποινα είπε...

"E, νάμουνα
κι εγώ εκεί ξένοιαστη"...
Και του χρόνου με υγεία!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Τώρα εμείς οι ταλαίπωροι... αμαρτία δεν είναι που ζηλεύομεν;...
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!
ΑΞΙΟΙ ΟΛΟΙ!!!!

Μετ' ασπασμών τε και ενγκαλισμών