e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β' και Ζακύνθου Χρυσόστομος Β', μια ισχυρή 25ετής Φιλία


Στην σημερινή Πατριαρχική Θ. Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής του Πολιούχου Ζακύνθου Αγίου Διονυσίου, ο οικείος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος προσεφώνησε καταλλήλως τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο, με τον οποίον τον συνδέει 25ετής ισχυρή φιλία. Ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στο τεράστιο κι ευθυνοφόρο ιεραποστολικό έργο του Πατριάρχη στην Μαύρη Ήπειρο, κάτι που εξόχως θαυμάζει, καθώς συντελείται κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.
Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου προσέφερε, στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας την εμβάδα του Αγίου Διονυσίου, για να τον ενισχύει στο δύσκολο ιεραποστολικό του έργο.
Ο κ. Χρυσόστομος έκλεισε τον λόγο του με ευχαριστίες από καρδίας προς όλους τους αρχιερείς και τους ιερείς, οι οποίοι από παντού προσήλθαν στη Ζάκυνθο, για να συνεορτάσουν τα ονομαστήριά του και τις ιερατικές επετείους του, ιδιαίτερα προς τους Ηγουμένους της Ιβήρων, του Εσφιγμένου και της Πάτμου. Εξέφρασε, μάλιστα, μ' έμφαση την αμέριστη συμπαράστασή του στην Αδελφότητα της Αγιορείτικης Μονής Εσφιγμένου, της οποίας ο ηγούμενος π. Χρυσόστομος λειτούργησε στην σημερινή Ευχαριστιακή Σύναξη, και που -ως γνωστόν- υφίσταται ακόμα την αδικία εξαιτίας της μη εφαρμογής των νόμων.


Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος μίλησε διεξοδικά και καρδιακά για την πληθωρική προσωπικότητα του Ζακύνθου Χρυσοστόμου. Αναφέρθηκε στην προσωπική σχέση που έχει μαζί του, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Ζακύνθου τον υποστήριξε καθοριστικά, προσάγοντάς τον στον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας Νικόλαο Στ΄ κι εν συνεχεία τον εγκατέστησε ως Έξαρχο του Πατριαρχείου στην Οδησσό.
Είπε επί λέξει ο κ. Θεόδωρος: "Ομολογώ ότι τα λόγια αδυνατούν να περιγράψουν και να περικοσμήσουν μια πολυδιάστατη ισχυρή εκκλησιαστική προσωπικότητα, η οποία αφ' ενός εντόνως χαράσσει σημεία της συγχρόνου ιστορίας της Ελλαδικής Εκκλησίας, αφ' ετέρου δε όχι λιγότερο και αυτής του καθ΄ ημάς παλαιφάτου Πατριαρχείου".
Χαρακτήρισε εξάλλου τον Μητροπολίτη Ζακύνθου άνδρα "ευθύ, ειλικρινή, αυθόρμητο και άρχοντα", ποιμενάρχη που βρίσκεται στο πλευρό όλων των κοινωνικών τάξεων, συμπαραστεκόμενος όχι μόνον ηθικώς, αλλά και υλικώς.
Και κατέληξε ο κ. Θεόδωρος: «Μπορούμε να σας προσφέρουμε ευχετικώς τους στίχους του συμπατριώτη σας Διονυσίου Σολωμού. “Το ψηλό δένδρο ολόκληρο κ’ ηχολογεί κι αστράφτει, μ΄ όλους της τέχνης τους ήχους, με τ’ ουρανού τα φώτα.” Όλοι μας έτσι σας αισθανόμαστε, να ηχολογείτε και να αστράφτετε. Και αστράφτετε επειδή ηχολογείτε τα ποθούμενα υπέρ της Ζακύνθου, υπέρ της αμώμου Ορθοδοξίας, υπέρ της αδύτου Ρωμιοσύνης», είπε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας προσφέροντας ένα εγκόλπιο με την Αγία Αικατερίνη, στην οποία είναι αφιερωμένη η ιστορική Μονή του Σινά από όπου ξεκίνησε την πορεία της πεντηκονταετούς διακονίας του ο Ζακύνθου Χρυσόστομος.


3 σχόλια:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Δεν ξέρω το δεσπότη σας, όμως μ αρέσουν οι άνθρωποι που έχουν έντονο εκτόπισμα, οι ευθείς και αυτοί που μιλούν με την ψυχή κι όχι με τα χείλη.
Όταν μιλάει η ψυχή, μιλάει ελέυθερα γαιτί έτσι πλάσθηκε, μιλάει τολμηρά γαιτί η ελευθερίασ είνσι εξωσυμβατική, μιλάει άφοβα γαιτί η Αλήθεια του δεν φοβάται και εις γνώσιν του ρίσκου της παρανόησης, παίρνει την ευθύνη του να ζυγίσει τις λέξεις σε αντιστοιχία πράξεων, και πληρώνει το τίμημα.
Άν έχει αυτό το προφίλ, σας θεωρώ τυχερούς!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Οι πληθωρικές προσωπικότητες έχουν ένα καλό: Συστήνονται με τ όνομά τους! Ξέρεις πού βαδίζεις! Είναι ανακουφιστικό!

spyros είπε...

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις φίλους, ανθρώπους σα τον Πατριάρχη Θεόδωρο, τον Κύπρου Χρυσόστομο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, άνθρωποι απλοί,ταπεινοί και μετριοπαθείς και είναι μεγάλη τιμή για τη Ζάκυνθο να την επισκέπτονται τέτοιες προσωπικότητες και, βέβαια, να έχει αυτόν το δυναμικό Ιεράρχη - Χρυσόστομο Β' για Ποιμενάρχη.
Τον γνωρίζω από παλιά και ούτε μασάει τα λόγια, αλλά ούτε διαφημίζει τα έργα του.
Άξιος, Άξιος, Άξιος