e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Στιγμές από την αποψινή μεγάλη Συναυλία των Ιεροψαλτών της Ζακύνθου


Ωραία η εκδήλωση απόψε στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου. Η Ενορία της Θείας Αναλήψεως και Αγίων Τεσσαράκοντα πόλεως διοργάνωσε με ικανοποιητική επιτυχία μια πρώτη Συνάντηση των Ιεροψαλτών της Ζακύνθου, τιμώντας έτσι την καθοριστική συμβολή τους στην αρτίωση των Ιερών Ακολουθιών και Τελετών.


Την εκδήλωση άνοιξε ο εμπνευστής της Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ξένος, ο και ιερατικώς προϊστάμενος του ιστορικού ναού της πόλης μας, ο οποίος μάλιστα απέδωσε και ορισμένα ψάλματα του Τριωδίου.


Την κεντρική Ομιλία έκαμε ο Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Καποδίστριας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, με θέμα: "Ο σταυροαναστάσιμος χαρακτήρας των Ύμνων της Μεγάλης Σαρακοστής", στηριζόμενος κυρίως στο ποιητικό κείμενο του Μεγάλου Κανόνος του Ανδρέου Κρήτης. 

Το κείμενο της Ομιλίας αυτούσιο μπορείτε να το αναγνώσετε κάνοντας κλικ εδώ ή εκτενή αποσπάσματα να δείτε και ν' ακούσετε στο βίντεο που ακολουθεί ευθύς αμέσως:Μελωδήματα από το Τριώδιο απέδωσε κατανυκτικά ο κ. Νικόλαος Καραμαλίκης, Πρωτοψάλτης του ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πισινώντα (έδρας του Δήμου Λαγανά) Ζακύνθου.


Σεμνοπρεπώς έψαλε στη συνέχεια ο κ. Σπυρίδων Αρβανιτάκης, Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου των Ξένων Ζακύνθου.


Ακολούθησε η Χορωδία του Ναού Αγίου Λαζάρου πόλεως Ζακύνθου, υπό τον Χοράρχη κ. Βασίλειο Σούρμπη.


Σαρακοστιανούς ύμνους απέδωσε επίσης η Χορωδία του ναού Θείας Αναλήψεως και Αγίων Τεσσαράκοντα, υπό τον Πρωτοψάλτη-Χοράρχη κ. Διονύσιο Πόθο.


Το τελευταίο χορωδιακό σχήμα που παρουσιάστηκε ήταν η Χορωδία του ιατρού κ. Ιωάννη Σούλη, Πρωτοψάλτη της Μονής του Προστάτη και Πολιούχου μας Αγίου Διονυσίου. Σημειωτέον ότι στη Χορωδία αυτή συμμετείχαν και οι κ. Δημήτρης Κάνδηλας και Αντώνης Κλάδης. Απέδωσε υμνογραφήματα κατά το ιδιάζον ζακύνθιο ύφος της Εκκλησιαστικής Μουσικής, το οποίο εξόχως -εννοείται- συγκινεί τους Ζακυνθινούς. Αξίζει να παρακολουθήσουμε τρία από αυτά:
Πριν από το κλείσιμο της βραδιάς απέδωσαν ζακυνθινότροπα το ΙΒ΄ Ευαγγέλιο της Μεγάλης Πέμπτης και άλλα μελωδήματα ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ξένος και ο Πρεσβύτερος Διονύσιος Τσουκαλάς, Εφημέριος ναού Αγίου Λέοντος τού ομώνυμου χωριού.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος Β΄, ο οποίος κάλεσε στο τέλος τους παριστάμενους Ιεροψάλτες και ακροατήριο να ψάλουν όλοι μαζί το ζακυνθινό "Χριστός Ανέστη", συγχαίροντας για την διοργάνωση!
*** Για το φωτορεπορτάζ εργάστηκε ο π. Σεραφείμ Κονίδης,τον οποίον ευχαριστούμε για τη μέριμνά του.

4 σχόλια:

panagiotisandriopoulos είπε...

Zακυνθινόν εύοσμον άνθος η εκδήλωση αυτή, αγαπητέ μας Π.Κ.!
Το της νηστείας μέγα πέλαγος φαιδρώς εν Ζακύνθω διαπλέετε.
Άξιοι πάντες! Αλλά και συ εξαιρέτως που υπομνημάτισες θεολογικά την ανθοδέσμη των ύμνων, τονίζοντας τον διττό και σωτήριο χαρακτήρα τους.

Anastasios είπε...

Πλουσιώτατη εκδήλωση, ομοίως και η ανταπόκριση!

Και εις άλλα με υγεία!

Αντώνης Κλάδης είπε...

Ωραία η χθεσινή εκδήλωση κυρίως γιατί τη διέκρινε η σεμνότητα και η ταπεινοφροσύνη των Ιεροψαλτών, που συμμετείχαν.
Χωρίς περιττές φανφάρες και με μόνο μέσο τη φωνή του ψάλτη μεταδόθηκε στο κοινό το νόημα του Θείου Λόγου.

"Ψαλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω"

Daniel είπε...

"Εξόχως" εννοείται, κατασυγκινήθηκα κι εγώ!!!!
Όχι μόνο σαν Ζακυνθινιά, όχι μόνο γιατί ζω εκτός και δεν έχω την ευκαιρία να απολαύσω αυτές τις μελλωδίες, αλλά επί πλέον, γιατί ο αείμνηστος παπάκης μου, ο παπά Μούσουρας, όπως θα πρέπει να γνωρίζουν και να αναγνωρίζουν πολλοί από τους αγαπητούς μου συμπατριώτες, ιδιαίτερα τους ασχολούμενους με την Εκκλησιαστική Μουσική, όχι μόνο ήταν άριστος γνώστης της Ζακυνθινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, αλλά την δίδαξε σε πολλούς ιεροψάλτες και σημερινούς ιερείς και το πιο σημαντικό, προσπάθησε να την διασώσει και μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές αφήνοντας ατίμητο γραπτό υλικό!
Συγχαρητήρια σε όλους και για μια ακόμα φορά, σε ευχαριστώ π.Π. που μου προσφέρεις τέτοιες συγκινήσεις με τις αναρτήσεις σου.
Με πολλή αγάπη,
δ.μ.τ.