e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου στο Συλλείτουργο με Πατριάρχη Μόσχας και Αρχιεπίσκοπο Κύπρου στο Κρεμλίνο / митрополит Закинфский Хризостом в Успенском соборе Московского Кремля


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος βρέθηκε κατά τις προηγούμενες ημέρες στη Μόσχα, όπου είχε διαδοχικές επαφές με υψηλοβάθμια στελέχη του Πατριαρχείου Μόσχας και με τον ίδιο τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. κ. Κύριλλο.

Χθες, 22 Ιανουαρίου, ημέρα της μνήμης του Αγίου Φιλίππου Μητροπολίτου Μόσχας, έλαβε μέρος στο πανεπίσημο Συλλείτουργο στον Πατριαρχικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Κρεμλίνου, στο οποίο προέστησαν ο Πατριάρχης Κύριλλος και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄, ο οποίος βρέθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα, για να παραλάβει από τον πρόεδρο της χώρα ειδικό βραβείο του Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων Λαών.

Το σχετικό φωτορεπορτάζ από το Συλλείτουργο αντλούμε από την επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας.


Ο Πατριάρχης κ. Κύριλλος απηύθυνε τους ακόλουθους λόγους τιμής προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο:  


«Χαίρομαι, Μακαριώτατε, ότι αυτή την ημέρα συλλειτουργήσαμε σε αυτό το κύριο Ιερό Ναό της Αγίας Ρωσίας. Με το θέλημα του Θεού έχετε τοποθετηθεί στην υψηλή λυχνία του Προκαθημένου της Κυπριακής Εκκλησίας και είσθε ο πνευματικός ηγέτης του Κυπριακού λαού. Υπηρετείτε σε μια εποχή δύσκολη. Η πατρίδα σας είναι χωρισμένη. Γνωρίζουμε ότι στο βόρειο μέρος αυτής καταστράφηκαν Ορθόδοξοι Ιεροί Ναοί και ακόμα σε αυτούς τους ημιερειπωμένους Ναούς οι Ορθόδοξοι ιερείς δεν επιτρέπονται να τελέσουν ακολουθίες.
Επίσης γνωρίζουμε ότι καταβάλλονται πολλές ανθρώπινες και πολιτικές προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου. Και δεν είναι όλες από αυτές που μπορούν να προσφέρουν ειρήνη στον μαρτυρικό λαό της λαό της Κύπρου. Γνωρίζουμε ότι πραγματικά φροντίζετε για τον λαό σας και επίσης με αγάπη δέχεσθε τόσο τους Ορθοδόξους Κυπρίους, όσο και τους Κυπρίους μουσουλμάνους. Επιθυμείτε ώστε η χώρα σας να γίνει ενωμένη και οι άνθρωποι να ζούσαν στην αγάπη και την ειρήνη μεταξύ τους.
Για να υπερασπίζει κανείς αυτή τη φαινομενικά απλή αλήθεια σήμερα χρειάζεται γενναιότητα ακόμα και για να υπενθυμίσουμε ακόμα και αυτές τις απλές αλήθειες στους ισχυρούς του κόσμου τούτου. Εύχομαι ώστε να παραδειγματίζεσθε από τον Άγιο Φίλιππο ο οποίος να σας βοηθήσεις στη δύσκολη υπηρεσία της Κυπριακής Εκκλησίας και του Κυπριακού λαού.
Όταν ένας μεγάλος Άγιος του Θεού και πνευματική αυθεντία του λαού μας Όσιος Σέργιος του Ραντονέζ έχτισε το μοναστήρι, το αφιέρωσε στη Ζωοποιό Τριάδα. Ήταν μια εποχή κατά την οποία η φεουδαρχική Ρωσία ήταν χωρισμένη και σε αυτή μάλιστα την εσωτερική διάσπαση οφείλεται η κατάληψη της χώρας από τον εξωτερικό εχθρό. Ο Όσιος Σέργιος υπηρέτησε την ενότητα της χώρας μας ως ίσως κανείς άλλος. Και δεν είναι τυχαίο ότι αφιέρωσε την πρώτη του Μονή στο όνομα της Αγίας Τριάδας, διότι η Αγία Τριάδα είναι εκείνη η οποία μας προβάλλει το πρότυπο της ενότητας και της αγάπης.
Επίσης επιθυμείτε την επανένωση του λαού και της χώρας σας. Και εύχομαι η Αγία και Ζωοποιός Τριάδα, το πρότυπο της θείας αγάπης και ενότητας να σας στηρίξει στους αγώνες σας. Ως δείγμα της εκτιμήσεώς μου προς το πρόσωπό σας και της προσωπικής μου αγάπης προς τον αδελφό μου θα ήθελα να σας επιδώσω την εικόνα της Αγίας και Ζωοποιού Τριάδας. Ο Θεός να ευλογήσει τη διακονία σας ως Προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας και πνευματικός ηγέτης των Κυπρίων.
Επίσης σε ανάμνηση του σημερινού συλλείτουργου θα ήθελα να σας προσφέρω αυτό το ιερό εγκόλπιο. Οσάκις θα το φορέσετε να θυμάστε και το σημερινό συλλείτουργο, την αδελφική μας κοινωνία και ότι στην Αγία Ρωσία έχετε έμπιστους φίλους, πραγματικούς αδελφούς και αδελφές, οι οποίοι συμμερίζονται τη λύπη σας και είναι πρόθυμοι να συμπροσεύχονται μαζί σας για τη συμφιλίωση στην ευλογημένη νήσο της Κύπρου».Αντιφωνώντας ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ευχαρίστησε τον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο για την ευκαιρία της αδελφικής επικοινωνίας, τονίζοντας τη σημασία των φιλικών σχέσεων ανάμεσα στον ρωσικό και τον κυπριακό λαό:

«Αγιώτατε Πατριάρχα Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλε! Σήμερα μας προκαλέσατε μεγάλη χαρά διότι μαζί σας και με το χριστεπώνυμο πλήρωμα συμμετείχαμε στην πνευματική τράπεζα, την οποία παρέθεσε ο Κύριός μας σε αυτό τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Δεθήκαμε μέσα μας το Σώμα και το Αίμα Χριστού και γίναμε σύσσωμοι και σύναιμοι του Χριστού. Είμαστε αδελφοί ο ένας στον άλλο και με όλους, και μαζί με τον Χριστό είμαστε συγκληρονόμοι της Επουρανίου Βασιλείας.
Ήταν χαρά μας να συμμετείχαμε στην τέλεση της μνήμης του Αγίου Φιλίππου, του οποίου το παράδειγμα είναι πολύ σημαντικό και για μας. Πιστεύω ότι εκείνο καλύτερο, το οποίο μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τον Άγιο είναι να μιμηθούμε την ανδρεία του. Και όπως αυτός υπηρέτησε την αλήθεια, έτσι κι εμείς, ακολουθώντας το παράδειγμά του πρέπει να υπηρετούμε την αλήθεια και να μη φοβόμαστε να τη λέγουμε ανοιχτά. Ήταν σύντομος ο βίος του Αγίου Φιλίππου, αλλά για πάντα έμεινε στη μνήμη του ρωσικού, καθώς και όλων των υπόλοιπων Ορθοδόξων λαών…
Φρονώ ότι για μας, ως Κυπριακό λαό, θα ανατέλλουν καλύτερες ημέρες και πιστεύω ότι με τις πρεσβείες του Αγίου Φιλίππου ο Θεός θα εισακούσει την προσευχή μας, θα δει τις προσδοκίες των ανθρώπων και θα δώσει λύση στην διχασμένη μας πατρίδα.
Ελπίζοντας στον Θεό, επίσης ελπίζουμε και στους φίλους μας, όπως εσείς, Αγιώτατε, και η κρατική ηγεσία της μεγάλης χώρας σας. Σε όλες τις εποχές το Ρωσικό κράτος βοηθούσε τον λαό της Κύπρου. Το ανόσιο σχέδιο διαχωρισμού της νήσου δεν έγινε πραγματικότητα σε μεγάλο βαθμό χάρη στη στήριξη, την οποία μας παρέχει η Κυβέρνηση της Ρωσίας. Δραττόμενος της ευκαιρίας, θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς, την Κυβέρνηση της Ρωσίας και ολόκληρο τον Ρωσικό λαό για την αγάπη και τη στήριξη του μικρού λαού της Κύπρου. Θα συνεχίσουμε και στο περαιτέρω τις αδελφικές μας σχέσεις, και με ελπίδα θα στρέφουμε την προσοχή μας στη χώρα σας, αναμένοντας βοήθεια και στήριξη».

Τέλος, ο κ. Χρυσόστομος προσέφερε στον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο μια εικόνα του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτού της Κυπριακής Εκκλησίας και ένα ασημένιο δίσκο με παράσταση της Κύπρου.


Ύστερα, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και του εκκλησιάσματος ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τέλεσε αγιασμό των σημαιών και των λαβάρων των στρατιωτικών συλλόγων των Κοζάκων, εντεταγμένων στον κατάλογο συλλόγων των Κοζάκων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: