e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Πώς φτιάχνουν οι Ζακυνθινοί τα αλογάκια του Βαγιώνε


Παραμονές Βαγιώνε και στις ζακυνθινές εκκλησίες -κατά την πατροπαράδοτη συνήθεια- γίνονται οι στολισμοί για την αυριανή γιορτή. Στο νησί μας δεν χρησιμοποιούνται κλαδιά δάφνης, όπως στην άλλη Ελλάδα, αλλά φοινικόφυλλα, που είναι και κοντύτερα στην ευαγγελική διήγηση περί βαΐων των φοινίκων. Με αυτά φτιάχνονται από τους γνωρίζοντες ενορίτες διάφορα διακοσμητικά, όπως αλογάκια, ήλιοι, σταυροί, αλυσίδες, δαχτυλίδια, ψάρια!

Εμείς εδώ Σάς παρουσιάζουμε σήμερα πώς κατασκευάζεται το αλογάκι του Βαγιώνε, σε ανάμνηση του "πώλου όνου", που χρησιμοποίησε ο Χριστός κατά τη θριαμβευτική είσοδό Του στα Ιεροσόλυμα "προ έξ ημερών του Πάσχα"! Ευχόμαστε μάλιστα η τοπική παράδοση να συνεχισθεί από τους νεότερους!


Για τη βιντεοσκόπηση φρόντισε ο Βαλάντης Δρογγίτης



Δεν υπάρχουν σχόλια: