e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο, 6 Αυγούστου 2011

Η εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως και η ευλογία των σταφυλιών στο Μπανάτο


Πολύς κόσμος συνέρρευσε σήμερα στην Ευχαριστιακή Σύναξη της Ενορίας μας, στον ναό της Φανερωμένης μας, όπου συνεορτάσαμε τη Θεία Μεταμόρφωση. Των Αχράντων Μυστηρίων μετέλαβαν οι περισσότεροι! Στο τέλος, ο Εφημέριός μας ευλόγησε τα σταφύλια και τις σταφίδες, σε ωραίο καλάθι, το οποίο ευπρέπισε και προσεκόμισε στην Εκκλησία η Οικογένεια Παύλου και Γεωργίας Δρογγίτη.

Ομιλώντας ο π. Παναγιώτης αναφέρθηκε στο βαθύ θεολογικό νόημα της σημερινής μεγάλης Εορτής. Είπε μεταξύ άλλων:

"[...] Η Μεταμόρφωση του Σωτήρα αποτελεί, όχι επίδειξη δύναμης ή φαντασμαγορικό πυροτέχνημα από πλευράς τού Κυρίου Ιησού, αλλά άνοιγμα ενός αποκαλυπτικού παραθύρου προς τη μέλλουσα δόξα και την εποχή των εσχάτων, απ' όπου μπορέσαμε και -δια της ανύστακτης εκκλησιαστικής ζωής- μπορούμε, σήμερα και κάθε ημέρα, να καταστούμε θεατές μιας έστω ρανίδας του θεϊκού μεγαλείου και φωτός.

Στο όρος Θαβώρ ο Κύριος δεν απέκτησε φως από κάπου έξωθεν, αλλά έδειξε Φως αφ' Εαυτού Του, έστω και μιαν απειροελάχιστη -πλην υπέροχη- ακτίνα, από εκείνο το παντέλειο Φως, το οποίο διαθέτει! Έκτοτε ο άνθρωπος καλείται σε κάθε λατρευτική ευκαιρία να μεταμορφωθεί επί το θεοπρεπέστερον, δεδομένου ότι δεν παύει να είναι ζώον θεούμενον!

Η ύλη, η οποία τον περιβάλλει, δύναται να αναγγείλει και αυτή την ποίησιν των χειρών του Κτίσαντος και να συνεργήσει στον απώτερο στόχο της θείας οικονομίας για συσσωμάτωση των πάντων στην Αγάπη του Θεού.

Εν προκειμένω ευλογούμε τα σταφύλια, δηλαδή κάποιους εύχυμους από τους πολλούς και διάφορους καρπούς τής χοϊκότητας της Κτίσης, ώστε, στη συνέχεια, να συνεργήσουν στη μεταμορφωτική τέλεση του Μυστηρίου της μεταδόσεως Αίματος Χριστού στις ατροφικές φλέβες της διαχρονικής ανθρωπότητας. Δεν τιμάμε λατρευτικά -εννοείται- αυτό καθεαυτό το σταφύλι με τρόπο ειδωλολατρικό ή πανθεϊστικό, αλλά πίσω από αυτό οσμιζόμαστε την ποιητική / αγαπητική ψαύση του Δημιουργού επί αυτού του περιβαλλοντικού στοιχείου! [...]".

Έγιναν σήμερα τα Θυρανοίξια του ναού της Παντοχαράς του Ελύτη στη Σίκινο

 Γράφει από τη Σίκινο ο Παναγιώτης ΑνδριόπουλοςΑ Π Ο Λ Υ Τ Ι Κ Ι Ο Ν

Παντοχαράς του Ελύτη
εις νήσον Σίκινον

ποιηθέν υπό π. Παναγιώτου Καποδίστρια

Ήχος α΄. Του λίθου σφραγισθέντος.

Της χάριτος γαστέρα,
χαράς πάντων μητέρα,
την τον ποθεινόν εν τω κόσμω
ποιητήν αναβλύζουσαν,
πανδήμως τιμώμεν και ημείς
σχεδίαν τω κλύδωνι σωστικήν,
ουρανίσασαν ανθρώπων το χοϊκόν
τη γη το θείον δεικνύσα.
Χαίροις, γλυκυτάτη Παντοχαρά
χαίροις, εσχάτων πρόναος
χαίροις, ωραιότης έλλογος, θεοπερίχυτη.

[Zάκυνθος, 27 Ιουλίου 2011]
Εδώ στη Σίκινο τελέστηκαν σήμερα το πρωί τα Θυρανοίξια της Παντοχαράς του Ελύτη, δηλ. του εξωκκλησιού που ήταν επιθυμία του ποιητή να γίνει στη Σίκινο, την οποία δεν επισκέφτηκε ποτέ!
Η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου εκπλήρωσε το τάμα του ποιητή κατά τον καλύτερο τρόπο. Τοποθεσία, σύλληψη και εκτέλεση του έργου, λιτότης, αρχοντιά, ευλάβεια αληθινή.


Είναι γεγονός ότι ο ποιητής ήθελε την Παναγία την Παντοχαρά, γιατί του είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η σπουδαία εικόνα της Παναγίας με την επιγραφή Η Πάντων Χαρά, που βρισκόταν στα Στροφάδια και σήμερα φυλάσσεται στο Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης της Ι. Μονής του Αγίου Διονυσίου στη Ζάκυνθο. Ευχαριστώ θερμά τον φίλο ποιητή π. Παναγιώτη Καποδίστρια από τη Ζάκυνθο, εραστή της ποίησης του Ελύτη, για το απολυτίκιο που συνέθεσε ειδικά για την Παντοχαρά του Ελύτη, και ψάλλοντάς το σήμερα μπήκαμε στην εκκλησία.