e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Αναφορά στον Ασκητή του Αγκερυκού Διονύσιο τον Γιατρά, τον δια Χριστόν ζητιάνο

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 


Σε παλαιότερο δημοσίευμά μας είχαμε αναφερθεί στον Ασκητή Διονύσιο Γιατρά, έναν δια Χριστόν ζητιάνο ρασοφόρο -όχι κληρικό, μάλλον μήτε μοναχό-, ο οποίος έδρασε στο χωριό Αγκερυκός της Ζακύνθου τον 19ο αιώνα, αφήνοντας φήμη οσίου. Λέγαμε τότε ότι ήδη έχουν φθάσει στη Μητρόπολη Ζακύνθου γραπτά κείμενα - επώνυμες καταθέσεις για τον θαυμαστό βίο και την ανεξίκακη πολιτεία του, όπου ήδη έχει καταρτισθεί φάκελος συλλογής στοιχείων. Μπορείτε να ξαναδιαβάσετε το σχετικό δημοσίευμα, μ' ένα κλικ εδώ

Σήμερα βρέθηκε στα χέρια μας μια πλαστικοποιημένη εικόνα του 2007. Αποτελεί, όπως γράφει, "Ευλογία Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα, Κύπρου" και αποτυπώνει, για πρώτη φορά, τη εικαζόμενη μορφή του Ασκητού Διονυσίου ως ηγιασμένου, τουτέστιν με φωτοστέφανο. Ο εν λόγω άνθρωπος του Θεού -όπως όλοι θα έχετε αντιληφθεί- δεν έχει ακόμη αγιοκαταταγεί, οπότε είναι παρακινδυνευμένο να ιστορούνται εικόνες του, μάλιστα δε να συντίθενται ύμνοι, όπως στο ανά χείρας πλαστικοποιημένο εικονίδιο, το οποίο συνοδεύεται από Απολυτίκιο. 

Εμείς, ως Νυχθημερόν, σεβόμενοι τόσο τον Ασκητή και τα πνευματικά κατορθώματά του, όσο και τον πόθο του λαού για την ανάδειξή του -με ποιο τρόπο, ο Θεός γνωρίζει- δημοσιοποιούμε την εικόνα και το απολυτίκιο, όχι για να προκαταλάβουμε πράγματα, αλλά για να δείξουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η αγαθή μνήμη ενός Αφιερωμένου στον Θεό και τον Άνθρωπο πτωχότατου συνανθρώπου μας (όπως ο Διονύσιος ο Γιατράς) επιβιώνει μέχρι τις χαλεπές ημέρες μας, είναι μάλιστα ήρεμα ανθηρή και πνευματικά δροσιστική

Εμείς, εδώ στον ιστότοπό μας, μπορούμε να δεχθούμε επωνύμως οπωσδήποτε -για δημοσίευση- πληροφορίες, ακούσματα, γνώμες και απόψεις περί του Ασκητού Διονυσίου του Γιατρά, προς δόξαν Θεού!


Όσιος ασκητής της Ζακύνθου, 
Διονύσιος ο Γιατράς 

Απολυτίκιον 

Ήχος πλ. α΄. Τον συνάναρχον Λόγον. 
Αρετής ως νεόφωτον  άστρον, 
Όσιε, και διοράσεως λύχνε 
εν τοις εσχάτοις καιροίς, 
Γιατρά την κλήσιν έχων, Διονύσιε, 
ηύγασας δήμον ευσεβών 
Ζακυνθίων, ευλαβώς 
την μνήμην σου ευφημούντων 
και προσκυνούντων σον τάφον 
φρέαρ υπάρχοντα ιάσεων.

3 σχόλια:

Kostas Kanellos είπε...

ΠΡΙΝ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΕΙΚΟΝΙΤΣΕΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΗΣ ΜΠΟΥΣΙΑΣ.

Gianni Christopoulos είπε...

με αφορμή αυτό θα πρέπει να γίνει μια πολύ σοβαρή κατά τη γνώμη μου "πνευματική έφοδος" σε ΄όλη την Ελλάδα να δούμε για σύγχρονες άγιες μορφές... για παράδειγμα ξέρω για μια γιαγιά η οποία ήταν ασκήτρια μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 90 στα αρχαία ασκηταριά της Οίτης... θα πρέπει να δούμε παντού που υπήρχαν άνθρωποι που δώσαν ψυχή, ζωή και σώμα για το Χριστό και την Εκκλησία Του !!!

Ανώνυμος είπε...

Τώρα που το αναφέρατε , αμυδρά θυμάμαι την μακαρίτισσα την μητέρα μου , που ήταν πολύ θρησκευομένη,να μου αναφέρει γιαυτόν τον μοναχό , ὀπως τον έλεγε. Ακόμη θυμάμαι έντονα αυτό : ότι αυτός ο νηστευτής άνθρωπος είχε ποροορατικό.Ασφαλώς οι πληροφορίες ήταν από τους δικούς της που ήταν πολύ πιστοί άνθρωποι.