e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Τρισάγιο στον Τάφο του Ασκητή Διονυσίου Γιατρά

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας








Σήμερα το πρωί το Νυχθημερόν βρέθηκε στο γειτονικό μας χωριό Αγκερυκός (Άγιος Κήρυκος). Αμέσως μετά την Ευχαριστιακή Σύναξη στον Ναό της Αγίας Βαρβάρας, ο καλός Εφημέριος π. Διονύσιος Φαραός ανακοίνωσε ότι θα τελείτο το παραδεδομένο ετήσιο Τρισάγιο στον Τάφο του Καλόγερου, όπερ και εγένετο!

Εξηγούμαστε: Πίσω από την κόγχη του Ιερού Βήματος τού εν λόγω Ναού υπάρχει απέριττος ο Τάφος ενός Ασκητή του 19ου αιώνα, του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΓΙΑΤΡΑ, ο οποίος κοιμήθηκε το 1860 ή 80, σύμφωνα με τις επιτοίχιες πλάκες που υπάρχουν εκεί. Ο Ασκητής -ο οποίος διασώζεται ως απλός ρασοφόρος και όχι κληρικός- έχει φήμη Οσίου κι Ελεήμονος, πολλοί μάλιστα επιζητούν με αναφορές τους στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου την αγιοκατάταξή του, αναφέροντας στοιχεία και σημεία από την θεοπρεπή φυσιογνωμία του. Κάποιοι μάλιστα έχουν προχωρήσει στην ιστόρηση εικόνας του. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος έχει ήδη καταρτίσει Φάκελο περί του Ασκητού, όπου συγκεντρώνονται όσα στοιχεία καταφθάνουν και τον αφορούν

3 σχόλια:

π. Παναγιώτης Σπουργίτης είπε...

ΠΑΤΕΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΑΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΖΑΚΥΝΘΙΟΝ ΑΣΚΗΤΗΝ ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΓΙΑΤΡΑΝ.
ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΤΟΝ ΤΑΦΟΝ ΤΟΥ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΝ ΕΥΧΗΝ ΤΟΥ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ

Kostas Kanellos είπε...

Ο ΝΕΟΦΑΝΗΣ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Ελπίδα Αδαμίδου είπε...

Πατέρα Παναγιώτη σας ευχαριστούμε!!!